Review: Minix Neo C-D USB-C Multiport Adapter

Minix Neo C-D kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Toen Apple de MacBook Pro haar aansluitingen ontnam in ruil voor 2 tot 4 USB-C poorten, was Hyper de eerste die daar een handige adapter voor ontwikkelde. Inmiddels lijkt Minix een stap verder te gaan met haar Minix Neo C-D USB-C Multiport Adapter.

Unboxing

In de verpakking van de Minix Neo C-D, vinden we de adapter samen met de wettelijk verplichte documentatie. Dat is uiteraard genoeg.

Design

Qua aluminiumkleur weten we dat Minix er aardig goed in is, dezelfde kleuren te produceren als Apple gebruikt voor haar MacBook series. Onze sample is zilvergrijs, maar Minix produceert ook een space grey uitvoering. Wel ligt de adapter ongeveer een millimeter hoger dan de MacBook Pro.

Aansluitingen

Bij de Minix Neo C-D zijn alle poorten op de lange zijde geplaatst en op de achterkant van de USB-C adapter. De adapter wordt aangesloten met behulp van twee USB-C pluggen. Die schuiven in de twee USB-C poorten die links op de MacBook Pro zitten.

Slim is dat de HDMI poort op de achterzijde is geplaatst. HDMI kabels bevatten veelal grote pluggen en zijn doorgaans erg stug. Bovendien lopen ze doorgaans van de computer vandaan, naar achteren. Dus het is de meest logische plaats voor deze aansluiting.

Aan de zijkant zitten, van links naar rechts, eerst het microSD en SD slot. Beiden hebben echt een eigen slotje en kun je direct in deze adapter prikken. Handig! Hierna volgt een Thunderbolt 3 aansluiting. Iets dat relatief uniek is bij USB-C adapters. Hierdoor kun je die aansluiting gebruiken voor, bijvoorbeeld, een externe GPU of monitor. Die zullen op een reguliere USB-C hub niet werken.

Hierna volgen twee USB-A poorten. Beiden voorzien van USB 3.0. Daarmee hebben ze een bussnelheid van 5Gb per seconde. Momenteel zijn er nog geen USB drives die op die snelheid presteren.

De zevende aansluiting is wederom een USB-C poort. Deze is echter een reguliere USB-C poort.

Prestaties

De HDMI poort op de adapter is in staat om 4K beeld op 30 Hz weer te geven. Dit lijkt vooral een beperking op de aansluiting te zijn. Op de Thunderbolt poort kun je tot 2x 4K 60Hz uitsturen, maar daar heb je wel een monitor voor nodig die je op Thunderbolt kunt aansluiten. Thunderbolt laat daisychaining toe. Sterker nog, je kunt ook een 5K display op 60Hz aansturen vanaf de Thunderbolt 3 poort.

De Thunderbolt 3 poort is ook de Power Delivery poort in deze hub. Dat wil zeggen dat de MacBook Pro 13 daarmee met 61 Watt kan worden geladen en de MacBook Pro 15 op 87 Watt.

Doordat de hub op basis van Thunderbolt 3 is ontwikkeld, kent deze een stevige datasnelheid. In totaal is 40Gb (5GB) per seconde aan snelheid beschikbaar. De USB-A poorten kunnen op basis van USB 3.0 daar 5Gb (625MB) per seconde van gebruiken. De SD readers ondersteuning maximaal UHS-I en daarmee een snelheid van 832Mb (104MB) per seconde.

Minix Neo C-D met Apple MacBook Pro

Wil je apparaten opladen vanaf de hub, dan is er in totaal 2,5 Watt per poort beschikbaar. In totaal zal de adapter niet meer dan 15 Watt uitsturen.

Hier ligt ook het enige probleem van de Minix Neo C-D. Zo kun je geen Apple SuperDrive aansluiten. Hoewel de hub Thunderbolt 3 ondersteunt, kan het onvoldoende stroom leveren voor de SuperDrive. Bij het aansluiten van Thunderbolt monitoren of een GPU kun je doorgaans wel gebruik maken van een externe voeding. Doordat de hub beide USB-C pluggen van een MacBook 13” gebruikt, heb je geen mogelijkheid de Apple SuperDrive en Minix Neo C-D tegelijk aan te sluiten… maar wie gebruikt anno 2019 nog een CD? Bovendien zijn er voldoende optische drives van andere leveranciers die gewoon met USB 3.0 werken en prima met minder stroom overweg kunnen.

Minix Neo C-D vs. Minix Neo C-D Pro

Er is inmiddels ook een pro uitvoering van deze adapter. Zoals je ziet, is die net iets groter. Bij deze Pro versie lever je een USB-C poort in (die met Thunderbolt 3), maar krijg je een USB-A hiervoor terug, net als een LAN adapter. Of de Pro ook echt een upgrade is ten opzichte van de Neo C-D lees je in die review.

Compatibility

De Minix Neo C-D is compatible met zowel de MacBook Pro 13” als de 15” uit modeljaren 2015 en 2017.

Conclusie: Minix Neo C-D

Het ontbreken aan poorten op de MacBook Pro is vele gebruikers een doorn in het oog. Maar ik geef toe, slechts twee USB-C poorten ziet er wel mooi uit. Wie mooi wilt zijn, hoeft niet langer pijn te leiden. Met de Minix Neo C-D krijg je weer enorm veel aansluitmogelijkheden tot je beschikking. bovendien heeft deze hub een bandbreedte van 40Gb per seconde waardoor het gros van de aangeslote apparaten op volle snelheid kan communiveren met je MacBook Pro.

Minix Neo C-D kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Sluit mooi aan op de MacBook Pro
  • Ondersteuning voor Thunderbolt
  • 40Gb per seconde aan totale datasnelheid

THE BAD

  • Voor een aantal Thunderbolt apparaten, zal de hub te weinig stroom leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events