Er zijn tal van redenen waarom het veranderen van je IP-adres een interessante mogelijkheid is. Zo bevordert het de privacy en kun je regionaal geblokkeerde content bekijken. Voor de meeste mensen is het niet duidelijk dat je dit op een vrij eenvoudige maar betrouwbare manier kunt instellen. Hiervoor is geen technische kennis benodigd en de kosten zijn laag. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe een IP-adres en VPN-verbinding werken, dus ook dat komt in dit artikel aan de orde.

Wat is een IP-adres en waarom kan een ander IP-adres handig zijn?

Een IP-adres is een unieke code dat gegeven wordt aan de modem waarmee je device verbonden is voor de toegang hebt tot het internet. Ieder modem krijgt dus een unieke code waarmee data naar andere devices wordt gestuurd.

Omdat een IP-adres door anderen kan worden bijgehouden, kunnen anderen inschatten waar je je bevindt. Ten eerste levert dit een probleem op voor je privacy. Zo kunnen adverteerders gericht adverteren omdat ze weten waar je je bevindt. Ook kunnen zij door verschillende data te combineren een profiel over je schetsen.  Maar ook bij een IP-ban of een regionale blokkade is je IP-adres veranderen slim om te doen. Daardoor kun je de geblokkeerde content namelijk gewoon blijven bekijken.

Tot slot is het tijdelijk veranderen van je IP-adres ook verstandig wanneer je anoniem dingen wilt downloaden. Bij sommige downloads wil je natuurlijk niet dat anderen kunnen zien dat het vanaf jouw IP-adres is gedaan.

Een ander IP-adres dankzij een VPN

Een Virtual Private Network is een versleutelde verbinding tussen jou en de VPN-server. Daardoor is het niet te herleiden naar jou als eindgebruiker omdat deze data niet is in te zien door anderen. Alle data zal via de VPN-server verlopen en dat bevordert de anonimiteit. Zo kun je een server kiezen die in een ander land staat om de daar beschikbare content te bekijken.

Wanneer je via VPN-software verbinding maakt met het internet zal de VPN-server zich voordoen als de modem waarmee je verbinding maakt. Het IP-adres van de VPN-server zal dus zichtbaar zijn en niet je eigen IP-adres. Het installeren van VPN-software is zo gedaan. Je dient een provider uit te kiezen, de bijbehorende software te installeren en met één druk op de knop maak je verbinding. Naast software voor laptops en computers bieden de meeste providers ook VPN-software aan voor smartphones en mediaboxen.

Mede mogelijk gemaakt door vpndiensten.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.