Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: SureFlap Microchip Kattenluik Connect. Is Minoes nu binnen of niet?

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • installatie
 • app met gegevens
 • dagelijks gebruik
 • weten of kan binnen is

THE BAD

 • lange opstarttijd app
 • onduidelijk analoog gebruik

Op de CES in Las Vegas is de categorie ‘connected dierenproducten’ in opkomst. Eén van de leukste producten leek wel het microchip kattenluik. Een gesprek met de makers maakte duidelijk dat er nog veel meer in de pijplijn zit. Maar eerst dit product testen. Wat vind onze ‘Minoes’ er van?

Chip sleutel

Sure Petcare is een bekende speler in de markt. Bij diverse dierenklinieken zie je de chip gebaseerde kattenluiken van dit merk. De chip die de kat ter herkenning krijgt voor het geval het dier wegloopt, dient ook als elektronische sleutel voor het luikje. Geen gedoe dus met halsbandjes met grote zenders. Het luikje gaat enkel open bij katten waarvan de chip met het luikje is gekoppeld. Met een draaiknop kan je het luikje ouderwets vergrendelen voor binnenblijven of enkel binnenkomen. Het luikje draait op een aantal batterijen die ongeveer een half jaar mee moeten gaan. Natuurlijk is dat afhankelijk van het aantal malen dat de kat voor het luikje zit en de chip uitgelezen moet worden.

 

Connected luikje

Sind korte tijd is de connected versie te koop. Het chip luikje zit in een aparte doos. Daarnaast is er een hub. Deze koopt men apart en is met meer connected producten te gebruiken van Sure Petcare. De hub verbinden we in de app met het luik. De hub ofwel zender/ontvanger koppel je rechtsreeks aan je (wifi)router. Een eenvoudige installatieprocedure zorgt dat de hub via internet verbonden is met de computer van de leverancier. Wanneer de hub in hetzelfde wifi netwerk hangt als de aangesloten smartphone of tablet, dan is in het netwerk het luikje te bedienen en uit te lezen. Via de internetverbinding werkt dit 100% vergelijkbaar wanneer je van huis bent. De app toont de informatie wanneer het luikje open en dicht is gegaan. Zo is zichtbaar of de kat naar binnen is gekomen of naar buiten is gegaan. Daar zit direct de eerste winst van de slimme luikje. Bij thuiskomst weet je al of de kat al binnen is of niet. Wie de berichtgeving aanzet, krijgt ook een melding wanneer de kat binnenkomt of vertrekt. Enkel bij zomerse dagen wanneer de kat ook door openstaande ramen of deuren naar binnen en buiten kan gaan, is de informatie natuurlijk niet betrouwbaar. Daarom kan je met een knopje in de app ook zelf aangeven of de kat binnen of buiten is. Overigens is het geen probleem als in deze situatie de kat steeds door een andere deur binnenkomt en telkens door het luikje vertrekt. De software slaat niet op hol, maar geeft wel steeds een vertrekkende kat aan. Overigens kan dat ook met een geluidje. Je hoort dan een ‘miauw’ op de smartphone.

Gezin

De app is door meer mensen te gebruiken en het luikje is geschikt voor meer katten. Het tijdslot (tijdsbeperkingsmodus) geld voor alle katten en kan niet per kat worden ingesteld. Wel is in te stellen welke kat wel en welke niet naar buiten mag. Bijvoorbeeld als je een raskat binnen wilt houden, terwijl de ‘gewone’ kat wel naar buiten mag. Of kittens die binnen moeten blijven terwijl de moederpoes wel naar buiten mag.
Tijdens de test kwamen we tegen een bug in de tijdinstellingen die de makers er dezelfde dag nog uithaalden. De Nederlandse support en actieve houding bij feedback is voorbeeldig. In ons gezin hebben we één kat en vier gebruikers met de app. Als de poes binnenkomt speelt op alle telefoons de ‘miauw’ berichtgeving. Een feest in het begin, maar wellicht dat het in de toekomst gaat vervelen. In ieder geval heb ik in een aantal vergaderingen moeten uitleggen waarom mijn telefoon af en toe miauwde. De reacties zijn dan vaak wel positief. Varierend van ‘wow dat dit ook al kan’ tot ‘dat moet ik ook hebben’.

Data

De app toont een fraai overzicht van wanneer de kat binnen en buiten is geweest. De totale tijd en de frequentie. Onze jonge kat komt steeds rond 13:00 en 18:00 diverse malen naar binnen om waarschijnlijk te kijken of er al eten is. Overigens komt daar ook een connected product voor, waarover waarschijnlijk later meer. De gegevens geven inzicht in een deel van het gedrag van de kat. Ongetwijfeld valt het direct op als de kat opeens erg lang aaneengesloten binnen of buiten blijft. Een signaal wat je anders misschien over het hoofd zal zien. Even snel het luikje instellen is niet mogelijk met de app. De opstarttijd is tussen de 15 en 30 seconden. Dat is gewoon erg lang in een situatie dat je snel het luikje open of dicht wil doen. Het zou handig zijn geweest als daar een knop voor op de hub zit die je kan programmeren met wat jij wilt. Het lijkt alsof de app altijd ook verbinding met het internet wilt. Waarom? Wanneer deze in het wifi zit, zou opstarten en bediening veel sneller kunnen. Andere domotica producten die wij testen en gebruiken, tonen dat aan. De draaiknop op het luikje om analoog het luikje dicht te doen is verwarrend. Het lijkt er op dat je geen ‘vangstand’ hebt waarmee de kat enkel binnen kan komen. Je kan ook de chip detectie niet uitzetten. Dat kan soms onhandig zijn.

Conclusie

Het Connected Kattenluik van Sure Petcare is een vernieuwend en leuk product. Aan alles merk je dat de makers jarenlange ervaring hebben. Installatie is simpel en de helpdesk goed geregeld. De app geeft veel info en is handig in gebruik. Enkel de opstarttijd mag echt sneller.

De SureFlap en Hub worden als bundel verkocht voor 119 Euro op de sites Zooplus.nl en surepetcare.com

7 reacties

 1. Petsplace.nl (Ook via Bol.com)
  Kattenluik €129,99
  Kattenluik + hub € 159,99

  Zooplus:
  Kattenluik € 129,99
  Hub € 79,99
  Kattenluik + hub € 199,99

  surepetcare.com
  Kattenluik €140,00
  Kattenluik + hub € 203,00

 2. Is het ook mogelijk om het Sureflapkattenluik met hub aan te sluiten op je mobiel m.b.v. de hotspotfunctie en zonder dat je in huis wifi hebt?

 3. De hub moet bedraad worden aangesloten en de initiële koppeling met het luik gaat dan via de app die de hub vindt indien deze op hetzelfde netwerk is aangesloten. Als het luik eenmaal is gekoppeld via de app / hub (die nog steeds alleen maar bedraad kan worden aangesloten op het internet) kun je deze wel bedienen via je telefoon buiten je eigen netwerk om (dus via 4/5G). Maar alleen een mobiele hotspot (wat ook gewoon WiFi is) lijkt me niet mogelijk aangezien app en hub elkaar niet kunnen vinden (wel met een MiFi router met ethernet poort naar die zijn >€400).

  1. @fred ik kan mijn kat niet toevoegen aan de app. Krijg wel melding als mijn kant naar byiten gaat. Zie ook op de app dat mijn hub geen internetverbinding heeft. Kan jij mij verder helpen?

 4. De prijzen zien inmiddels door het dak gegaan van deze bundel (okt 2021).
  Bij Surepetcare al €250, bij BOL €205. En de set is mondjesmaat weer leverbaar na lange tijd niet verkrijgbaar te zijn geweest.

 5. Ondanks dat de kat geblokkeerd staat en niet naar buiten kan, komt het de laatste tijd steeds vaker voor dat hij toch naar buiten kon. Werd net vaker en had de melding dat zij naar buiten was gegaan. Onmogelijk want, staat als binnenkat genoteerd. En dit gebeurt nu steeds vaker. Dus eigenlijk onbetrouwbaar nu helaas. Het was wel een goed systeem, de connect kattenluik. Misschien weet iemand wat er aan de hand kan zijn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.