Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de RugGear RG650 rugged Android smartphone met 2.5 sterren.

The Good
  • Extreem sterk
  • Goed doordachte behuizing
  • Programmeerbare knop
The Bad
  • Camera is niet top
  • Toestel is traaaaaag
  • Android versie is sterk verouderd

RugGear RG650 rugged Android smartphone kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Als outdoor sporter of klusser weet je het wel; een mooie smartphone blijft niet lang mooi. Voor deze doelgroep ontwikkelde Ruggear de Ruggear RG650 Android smartphone.

Unboxing

De RugGear RG650 wordt in een simpel doosje geleverd. Prima, hoeft wat ons betreft niet teveel geld aan te worden besteedt. In het doosje vinden we de volgende items;

  • 5 Watt USB lader
  • Micro-USB kabel
  • SIM tool

Hoesje en screenprotector zijn niet heel relevant, dus zitten er niet bij. RugGear heeft ook geen budget uitgetrokken voor een headset en ook dat vinden we een prima keuze van het merk. Vaak heb je al een favoriet, dus is zo’n standaard headset toch iets dat je niet gebruikt.

Arjan pakte deze week de #RugGear RG650 uit. Een rugged smartphone voor #outdoor #sporters en #bouwvakkers. Een #Android #smartphone die wel sterk is, maar niet slim…

Geplaatst door GadgetGear op Zondag 12 mei 2019

Outdoor design

Een smartphone voor bouwvakkers is veelal een lomp ding. Hoewel een solide behuizing nou eenmaal veel ruimte vraagt, weet Ruggear iets neer te zetten dat net wat subtieler is. Er wordt veel gebruik gemaakt van stevige plastics en siliconen rubbers. De achterkant krijgt zelfs een koolstofvezel-achtige afwerking om het karakter van deze rugged smartphone te onderschrijven. Wat meteen opvalt, is het ontbreken van een vingerafdruksensor.

Wat ook opvalt, is dat Ruggear alle openingen keurig afschermt met een klepje. Hoewel dit voor een waterdichte smartphone niet heel noodzakelijk meer is, zorgen de klepjes er wel voor dat het toestel stofdicht is. Dat wil zeggen, dat de micro USB aansluiting en de audio aansluiting niet verstopt raken. Handig!

Wat ook opvalt is een grote, gele knop op de linker zijkant van het toestel. Deze, geribbelde, knop kan een eigen taak krijgen toegewezen. Populair is een SOS functie waarbij je met deze knop snel een ongeluk kunt melden.

Display

Qua resolutie is de Ruggear RG650 geen entertainment monster. Je moet het namelijk doen met een HD+ resolutie ofwel 1.440×720 pixels. Geen zorgen, dit is genoeg om lekker een videotje te kijken. Vooral veeleisende kijkers zullen FullHD+ of hoger missen tijdens het streamen.

Het toestel is gemaakt voor buiten en daar presteert het display prima. Er zit ruim voldoende licht in voor alle belangrijke functies, behalve entertainment. Je begint vast al aan te voelen dat het toestel vooral ontwikkeld is om functioneel te zijn ;-).

Het display wordt verder beschermd door een hele dikke laag van plastics en uiteindelijk een screenprotector. Deze heeft Ruggear er alvast voor je opgezet.

Chipset

Ruggear heeft voor de MediaTek MTK6739WW chipset gekozen. Deze goedkope chipsets uit China zijn doorgaans prima voor reguliere taken. Deze chipset heeft geen focus op entertainment. Met 2GB werkgeheugen en 1.5GHz processors ga je gewoon niet hard genoeg voor een game als Fortnite. Sterker nog, de smartphone krijgt het al benauwd wanneer je een screenshot maakt. Bellen, appen en verder niet teveel mee doen is ons advies.

Opvallend is dat de Ruggear RG650 is uitgerust met slechts 16GB aan opslagruimte. Het is onderhand duidelijk dat Ruggear hard haar best doet zo goedkooop mogelijk te zijn… maar 16GB!? Anno 2019 is dat wel heel krap. Gelukkig kun je nog wel een microSD kaart plaatsen.

Android 8.1

Het klinkt bijna nostalgisch, maar het gros van de budget e mid-range toestellen die we testen draait nog niet op Android Pie. Op deze krijg je echter nog Android 8.1. Gelukkig wel redelijk clean op een paar eigen apps na. Die apps heb je nodig om bijvoorbeeld de gele knop op de zijkant in te stellen. Maar… de security patch op het toestel dateert nog van oktober 2018. Dat is ruim een half jaar geleden. Nee, dat kan anno 2019 ook niet.

Lone Worker Protection LWP

Onder de opties van wat je met die gele knop kunt doen, is LWP. Lone Worker Protection. Daarmee kunnen mensen in de gaten houden die alleen op gevaarlijke locaties werken.

Camera’s

Qua camera’s heeft Ruggear geen grote investeringen gedaan. Je krijgt 8 megapixels achterop en 2 megapixels voorop. Voldoende om je omgeving te laten weten dat je nog leeft. Oké, ook iets meer dan dat. Bij daglicht zijn foto’s niet heel slecht. Bij schemer en in het donker laten de camera’s je wel snel in de steek. Dit ondanks de aanwezigheid van EIS. Filmen gaat ook prima. Het is dus vooral een camera om even iets te laten zien, maar zeker niet om een beeld te maken dat je aan de muur wilt hangen.

Hoe groot is een 2 megapixel selfie? In het geval van de RugGear RG650 precies op FullHD resolutie. Met nog heel veel meer beeldruis dan op de camera die achterop zit. Jammer.

Natuurlijk laten we ook nog graag even de videoprestaties zien. Ook hier weet het toestel niet meer dan een acceptabel plaatje neer te zetten. De resolutie is dan wel FullHD achter en HD voor, maar scherp is het beeld gewoon niet.

Onderweg naar #Londen en tijdens een wandeling in #Nijmegen, stelde Arjan de camera van de #RugGear #RG650 op de proef. Wat mag jij verwachten van de camera in deze #Android #smartphone?

Geplaatst door GadgetGear op Zondag 12 mei 2019

Accu

Ben je ver van huis aan het outdoorsporten, is de kans groot dat je niet altijd een stroompunt in de buurt hebt. Je krijgt dan ook een dikke 4.200 mAh accu in het toestel. Bijna net zo groot als de accu van de Huawei Mate20 pro en de Huawei P30 Pro. Hierdoor haal je zo’n anderhalve dag gebruik uit het toestel. Hoewel de eerder genoemde Huawei toestellen langer mee gaan, hebben die ook een relatief dure 7nm chipset aan boord. De chipset in de Ruggear RG650 is lekker goedkoop en dat zie je terug in de prijs.

Conclusie: Ruggear RG650

De Ruggear RG650 is eigenlijk alleen maar gemaakt om er altijd voor je te zijn. Om je onder alle omstandigheden verbonden te houden. Dat doet deze Ruggear RG650 gewoon goed. Voor de rest zijn de foto’s matig en loopt de software wel heel ver achter. Het thema lijkt ‘traag’ te zijn. Niet alleen het toestel is traag, de meegeleverde lader ook. Nee, deze smartphone pak je echt alleen voor noodgevallen. €199 is niet heel veel voor een smartphone, maar we kennen smartphones die iets meer dan de helft kosten en echt een heel goede gebruiksbeleving neerzetten… al zijn die niet rugged.

RugGear RG650 rugged Android smartphone kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.