Review: Roccat Vulcan

Roccat Vulcan 120 AIMO kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Wat moet je doen om je vandaag de dag nog te onderscheiden op het gebied van mechanische gamingtoetsenborden? Het antwoord van Roccat is de Vulcan.

De Vulcan-serie van Roccat bestaat uit drie opties. De 80, 100 en de 120. De 80 kent alleen monochrome verlichting, terwijl de 100 en 120 uitgevoerd zijn met RGB-verlichting. De 120 krijgt daarnaast de polssteun meegeleverd.

 

Uitpakken

We kregen van Vulcan de 120 toegestuurd. Als we de boel uitpakken vinden we naast uiteraard het toetsenbord, de polssteun. De meegeleverde documentatie betreft een quickstart guide die feitelijk niets meer vertelt dan dat je het toetsenbord met USB dient aan te sluiten en dat de Roccat Swart softwaresuite te downloaden is en weggooi-informatie. Tevens vinden we een stickervel met Roccat-stickers.

Er wordt dus geen keypuller meegeleverd. Gezien het concept van de toetsen, niet perse een vreemde keus, maar toetsen die niet aan de uiterste zijden geplaatst zijn, vallen niet zomaar te verwijderen. Naar ons idee was het meeleveren van een keypuller dus geen slecht idee geweest. Zeker niet voor de prijs die de Vulcan moet kosten.

 

Ontwerp

Het ontwerp van de Roccat Vulcan is op zeker onderscheidend te noemen. Het eerste dat opvalt is de manier waarop de toetsen ontworpen zijn. Roccat heeft ervoor gekozen om het traditionele idee achter toetsen niet te volgen. Wat ze voor de Vulcan toepassen is een soort doorgesneden toets, maar dan met een wat groter oppervlak. Eronder zien we een doorzichtige behuizing van de titan-switches waar de backlight LEDs doorheen schijnen. Meer hierover verderop in de review.

Het toetsenbord is in de basis vervaardigd van plastic. Mat zwart op de zichtbare plekken en glossy op de niet-zichtbare plekken, behalve aan de basis van het toetsenbord waar de polssteun geplaatst kan worden en het dunne randje rondom de base-plate. De base-plate is vervaardigd van aluminium wat het toetsenbord een chiquer uiterlijk meegeeft en daarnaast bijdraagt aan de stevigheid van het toetsenbord in het algemeen. De USB-kabel heeft een gevlochten afwerking, maar is helaas niet verwijderbaar.

De polssteun past in de genoemde inkeping en bevestigt zich magnetisch aan het toetsenbord. De polssteun is verder feitelijk een stuk plastic zonder specifieke afwerking. Gezien de prijsklasse van het toetsenbord vinden we het een beetje jammer dat er niet wat meer mee gedaan is.

Rechtsboven zien we een draaiknop welke gebruikt kan worden voor het volume en de felheid van de backlight waartussen gekozen kan worden met de middelste en rechter knop, terwijl de linker knop voor de mute-functie is. De indicatorlichtjes voor de numlock, capslock en scroll lock vinden we onder het numerieke veld.

 

Toetsen

De toetsen zijn vervaardigd van simpel ABS-plastic. Ze voelen verder prima aan, maar op termijn zullen ze wel gaan ‘glimmen’ door slijtage. Het grotere oppervlak de aparte curve en de ruimte tussen de toetsen is iets dat je voelt als gebruiker, maar is niet iets dat we als onwennig ervaren, terwijl het er natuurlijk wel lekker apart uit ziet.

Het idee achter het ontwerp van de toetsen naast het uiterlijk zou zijn dat ze ook 50% lichter zijn dan de reguliere toetsen en daarmee dus sneller terugspringen. Theoretisch is dit natuurlijk waar, maar de mate waarin dit merkbaar is hangt af van de kracht waarmee de switches terugspringen in verhouding tot het gewicht van de toetsen. Tijdens onze gamesessies merkten we in ieder geval weinig verschil met overige toetsenborden met vergelijkbare switches.

De kleine toetsen die enkelvoudig ondersteund worden (dus door alleen een switch en niet ook een stabiliteitsconstruct) maken gebruik van dezelfde layout als de Cherry MX-toetsen. Die toetsen zijn dan ook makkelijk te gebruiken mocht je de standaard toetsen willen vervangen. De grotere toetsen zoals de spatiebalk en shift-toetsen hebben een stabiliteitsconstruct (de zwarte ‘nepswitches’ in de vierde van de bovenstaande afbeeldingen) dat net wat anders gepositioneerd is. We merken dat dit stabiliteitsconstruct net wat meer rammelt dan in andere opties die we getest hebben, maar we kunnen dit niet als een probleem zien aangezien in regulier gebruik we er amper iets van horen of voelen.

Backlight

We hebben onze twijfels over de hoe de backlight, vooral als het om het numerieke veld gaat, onder de toetsen uit schijnt. Zoals op de afbeelding te zien is, kijk je als je minder rechtop zit of gewoon aan een hogere tafel, al snel onder de toetsen door vanuit een bepaalde hoek. Zelfs met de felheid van de backlight op de laagste stand, komt dit wat vervelend over en doet ook af aan het uiterlijk. Het was voor uw reviewer zelfs nodig om in de software een apart profiel aan te maken zodat daadwerkelijk de laagste stand in felheid geconfigureerd kon worden. Het is simpelweg een nadeel van het gekozen designidee. Een ander nadeel is dat de secundaire symbolen op toetsen (die je middels de shift-toets gebruikt, zoals < > : + _ & *) door de lage plaatsing van de LEDs in de behuizing van de switch, niet (goed) verlicht worden, doordat de switch zelf het licht blokkeert. Vooral bij een laag ingestelde felheid zoals uw reviewer graag instelt, met name in een donkere omgeving, is dit een probleem.

Wat de backlight betreft hadden we ook graag gezien dat wanneer gekozen wordt voor een profiel waarbij de felheid vrij hoog kan (zoals alle standaard profielen), deze bijgesteld had kunnen worden tot een zeer laag niveau. Om onduidelijke reden is het nu zo dat wanneer gekozen wordt voor een feller profiel, de minimale stand nog altijd vrij fel is. Maak je als gebruiker een custom profiel aan, dan is de minimale helderheid wel redelijk.

 

Switches

De Roccat Vulcan maakt gebruik van de eigen titan-switches die het samen met TTC ontwikkeld heeft. De focus bij het ontwerp zou volgens Roccat gelegen hebben op het tegengaan van de neiging tot stuiteren van switches wat ervoor zorgt dat toetsenaanslagen dubbel of juist niet geregistreerd worden. Fabrikanten houden hier rekening mee via de firmware, wat voor vertraging zou zorgen. Doordat de titan-switches het stuiterprobleem minimaliseren kan een toetsenaanslag eerder geregistreerd worden door de firmware die hiervoor getweaked is, naar zeggen van Roccat.

We kunnen Roccat alleen op hun woord geloven dat dit daadwerkelijk een effect heeft. We zijn niet ‘pro’ genoeg om iets te merken van dit verschil, of anderszins een uitspraak doen over in hoeverre het echt is.

De titanswitches zijn wel switches die ons bevallen. Het is een switch die redelijk dicht bij het gedrag van de bruine Cherry MX-switches ligt, zij het iets zwaarder. Het actuatiepunt (waarop een toetsingave actief wordt zeg maar) ligt met 1,8 mm iets ‘eerder’ (hoger) dan bij Cherry MX browns (waar het op 2 mm ligt). We kunnen zeggen dat voor de meeste gebruikers het toetsenbord geschikt is voor zowel zwaar typewerk als gamen.

 

Software

We hebben het over Roccat, dus dan komen we automatisch uit bij hun Swarm software. Waar we in het verleden wat moeilijkheden (link) hadden met de installatie, was het nu geen probleem.  We hebben geen idee of dit komt doordat het proces verbeterd is of doordat we bepaalde onderdelen nu al geïnstalleerd hadden staan, dus daar gaan we verder niets over zeggen. Wel blijkt de stabiliteit nog altijd tegen te vallen. We moesten de software meermaals opnieuw opstarten tijdens ons testproces. Ook het geheugengebruik is niet bepaald wat het zou moeten zijn voor een dergelijke suite.

De Vulcan ondersteunt Roccats AIMO, wat betekent dat andere accessoires die dit ondersteunen samen kunnen werken in het weergeven van de lichteffecten.

De Swarm-software is redelijk recht toe rechtaan. We kunnen de verlichting configureren, en ook de mogelijkheid om iedere toets naar keus toe te wijzen aan een functie in een andere ingave, werkt vrij makkelijk. Ook zijn er de standaard instellingen rondom typegedrag, vertragingen, snelheid van herhaling bij het blijven indrukken van een toets en hoe snel de cursor zou moeten knipperen. We vinden ook een mogelijkheid om geluidseffecten in te stellen voor tijdens het typen. We zijn benieuwd of er ook maar iemand is die hier gebruik van maakt.

Stel je een geluid in voor een profiel-switch, dan hoor je bij het switchen een stem ‘Profile 1 t/m 4’ noemen met wat het meest lijkt op een Duitser die heel erg zijn best doet Amerikaans te klinken.

Een bekende Roccat-functie is de EasyShift-functie. Dit is feitelijk een tweede fn-functie waarmee je een toets een extra functie of macro mee kan geven via de software.

RGB-kleureffecten, macro’s

De effecten zelf zijn op zich best aardig, maar we hebben bij andere merken mogelijkheden gezien waar toch wat meer nuance in zat en waar de functionaliteit verder ging. Zo is er een snake-profiel, maar daadwerkelijk snake spelen op je toetsenbord, zit er niet bij. Uiteraard is dit een nutteloze functie, maar het zegt wel wat over hoe ver de aanpasbaarheid gaat. En waar bij o.a. CoolerMaster, Razer en Corsair er een idee bestaat om een soort achtergrond kleur te hebben waarbij alle toetsen een kleurprofiel volgen terwijl toetsen die je indrukt iets anders doen, zit je in de Swarm-software vast aan het idee van een specifiek profiel.

Het doorvoeren van veranderingen gaat om onduidelijke reden met vertraging. Waar we bij anderen een bijna instant-ervaring hadden, doet de Swarm-software er steeds een paar seconden over om de aanpassingen door te voeren voordat je ze op je toetsenbord terugziet.

We zien in de software verder ook de mogelijkheden terug om macro’s te maken en om profielen in te stellen voor specifieke games, waarvoor een flink aantal populaire games al standaard profielen beschikbaar zijn. We hebben het dan over zaken als beschikbare macro’s en het uitschakelen van toetsen die je niet gebruikt.

De insert, delete, home, end, page up en page down-toetsen zijn extra makkelijk van een macro te voorzien door middel van de game-mode. In de Swarmsoftware kan via een gameprofiel een functie naar de toets gesleept worden.

 

Conclusie

De Vulcan is een prettig toetsenbord gebleken. Daarnaast is het een toetsenbord met een eigenzinnig uiterlijk dat door slechts weinigen niet mooi gevonden zal worden. Roccat past daarnaast een eigen switch toe met ook een aparte insteek voor de toetsen. Hiermee draagt het duidelijk iets bij aan de industrie wat op zichzelf een compliment verdient.

Ons oordeel over de software is tweeledig. Aan de ene kant is het fijn dat het redelijk simpel is gehouden en functies vrij makkelijk te configureren zijn, hoewel een handleiding voor de beginnende gebruiker misschien niet weg zou zijn voor alle functies. Aan de andere kant zien we dat de configuratiemogelijkheden niet zo ver gaan als bij enkele concurrenten terwijl de software ook minder elegant werkt. Echter, zodra je je configuratie gemaakt hebt, merk je daar in de praktijk verder weinig van aangezien de missende zaken niets betreft dat veel mensen zullen missen.

De meerwaarde van de polssteun is twijfelachtig terwijl de afwerking wat teleurstellend is. De algemene bouwkwaliteit van de Vulcan is op zich prima, maar niets om over naar huis te schrijven.

We begrijpen dat innovatie en design ook geld kost. Ondanks dit blijft de hoge prijs een punt. Op het moment van schrijven kosten zowel de Vulcan 100 als de Vulcan 120 ongeveer 160 euro, terwijl de 80 voor € 115,- in de lijsten staat. Je moet wel echt fan zijn van het uiterlijk, willen we voor deze prijzen de Roccat als een van de meest ideale oplossingen aanwijzen in zijn prijsklasse.

Voor de toegewijde typisten die niet letten op het uiterlijk, ook zij die fan zijn van het Cherry-Brown-eske signatuur, zijn er gewoon betere opties te vinden. Toch denken we dat het geen onmogelijk gegeven is dat voor sommigen de Vulcan de juiste koop is. Als je het uiterlijk belangrijk vindt, gelooft in het idee achter de titan-switches en de lichtere platte toetsen, zou het zomaar jouw ideale oplossing kunnen zijn.

Roccat Vulcan 120 AIMO kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Eigenzinnig uiterlijk
  • Innovatieve toets- en switchimplementatie
  • Prettig in gebruik

THE BAD

  • Software heeft verbetering nodig
  • Bouwkwaliteit niets bijzonders
  • Hoge prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events