Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Poly Plantronics Calisto 5200 Speakerphone met 3.5 sterren.

The Good
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Twee verschillende kabels
The Bad
  • Microfoon kwaliteit kan beter

Poly Plantronics Calisto 5200 Speakerphone kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Met de Plantronics Calisto 5200 zien we een nieuwe speakerphone voor smartphones, tablets en computers. Hoewel de speakerphone niet helemaal goed uit de verf komt, doet Plantronics toch een hoop goed.

Plantronics Calisto 5200 vs. Plantronics Calisto 3200

Van deze speakerphone maken ze bij Poly twee uitvoeringen. De 5200 is het paradepaardje. Deze krijgt een 3,5mm audio aansluiting en een interne accu mee. Bij de veel goedkopere Plantronics Calisto 3200 ontbreken deze. Verder zijn de twee speakerphones identiek aan elkaar.

Unboxing

In de verpakking vinden we niet alleen de Plantronics Calisto 5200, maar ook een etui en documentatie. Die etui is een heel goede service van Plantronics. Ik heb de speaker een aantal keer in mijn tas meegenomen en de etui zorgt ervoor dat er geen krassen op komen. Ideaal, want dit ding leg je op tafel, waar iedereen het ziet. Dan moet hij gewoon mooi zijn.

Design

Het gros van de speakerphones zoals deze, is gelijk vormgegeven als de Plantronics Calisto 5200. Een ronde schijf met in het midden een speaker en daar microfoons omheen. Het ontwerp van deze speakerphone zit heel slim in elkaar. De speaker heeft een lichtring die de status laat zien alsmede verlichting onder de phone knop en verschillende LED’s die het volume aangeven. Opties als de mute stand worden uitgesproken door de speaker. Geen idee waarom dat niet ook met een LED wordt afgedaan. Sterker nog, dit ervaar ik als zeer storend. Ik wil alleen de persoon aan de andere kant horen en niet een speaker die er doorheen begint te kletsen. Raar…

Wat slim is, is het ontwerp van de kabels. Deze worden om de speaker gewonden. Zowel voor de USB-A als de 3,5mm audio aansluiting is ruimte genoeg. Slim gedaan. Ook leuk is de combinatie van rode en zwarte kabels. Stijlvol en het helpt je heel snel zien welke kabel uitgerold is.

Geen bluetooth, wel USB en 3,5mm audio

Je zou het wel verwachten onderhand, maar toch zit het er niet op; Bluetooth. En dat kun je als voor- en nadeel uitleggen. Het nadeel is duidelijk. Heb je een dure smartphone, bevat deze in veel gevallen geen 3,5mm audio aansluiting, maar zeker geen USB-A. Sterker nog, er zijn ook steeds minder laptops met USB-A. Niet alleen Apple heeft USB-A laten vallen, ook in de wereld van de Chromebooks en high-end PC’s worden de poorten massaal in geruild voor USB-C. Gelukkig is er ook een uitvoering met native ondersteuning voor USB-C.Plantronics Calisto 5200 USB-A kabel

Overigens hebben we geprobeerd om de speaker over de 3,5mm audiokabel met een Huawei P30 Pro te verbinden. Daarvoor gebruiken we de officiële adapterkabel van Huawei. Diezelfde kabel gebruiken we ook in onze headphone tests, maar ook voor de microfoon die we gebruiken voor het opnemen van het geluid in het gros van onze video’s. Wat blijkt? Geen geluid… waarom niet, is ons een raadsel. We gebruiken dus een USB-C naar USB-A converter van Eminent om dit probleem op te lossen. Op dan moment loopt de audio compleet over de hardware van de Plantronics Calisto 5200. Hierdoor heeft Poly wel meer controle over de geluidskwaliteit.

Maar dan het voordeel van het ontbreken van bluetooth in de speaker. Dat levert enorm veel comfort op. Waarschijnlijk is jouw smartphone al gekoppeld met jouw hoofdtelefoon, jouw carkit, jouw Tile itemtrackers, jouw smartwacht en nog heel veel andere apparaten. Dit kan de werking ten nadelen komen. Het schakelen tussen audiobronnen wanneer een telefoongesprek start is ook gewoon niet tof. Het inpluggen van kabels gaat snel en simpel. Voor een speaker gericht op muziek zouden we dit als minpunt hebben gewogen, maar hier pakt het juist positief uit.

Plantronics Calisto 5200 3,5mm audio kabel

Geluid

De speaker in de Plantronics Calisto 5200 is gebalanceerd voor spraak. Dus nee, je gaat deze speaker niet voor de laatste track van Tiësto gebruiken en zeker niet voor zijn track Boom. Tenzij je nieuwsgierig bent hoe die track zonder bass klinkt.

Nee, deze speaker gebruik je echt voor heldere gesprekken. De gesprekken die ik met de speaker heb gevoerd waren dan ook erg prettig. Stemmen klinken natuurgetrouw en zijn beter verstaanbaar dan wanneer ik een speaker gebruik die getuned is voor muziek. Hier slaagt de Plantronics Calisto 5200 met vlag en wimpel.

De microfoon is een iets ander verhaal. Ik had van Poly pure perfectie verwacht. Inmiddels kun je, met far field technologie, enorm vele bereiken met microfoons. Toch heeft Poly voor een omni-directionele 360-graden microfoon gekozen. Een microfoon met slechts heel geringe ruisonderdrukking. De gesprekspartner hoort mij heel goed, maar ook alle geluiden in mijn omgeving. Net iets te gevoelig dus. Tegelijkertijd, lijkt er geen balancering te zijn van het volume. Dit hoor je terug in de video bovenaan deze post. Deze speaker kun je alleen in een rustige omgeving gebruiken zoals een gesloten kantoor.

Plantronics Calisto 5200 Mute knop

Conclusie: Plantronics Calisto 5200

De Plantronics Calisto 5200 is een speakerphone met een paar kleine probleempjes. Ten eerste hoort de persoon waarmee je belt net iets teveel achtergrondgeluiden. Daarnaast mist (in de range) ondersteuning voor USB-C. Anno 2019 is dat echt een gemis dat Poly op heel veel manieren kan oplossen.

De speaker van de Plantronics Calisto 5200, is subliem voor gesprekken. De vormgeving is bijzonder handig en alles ziet er mooi uit. Jammer is wel dat je status updates gesproken krijgt. Sterker nog, dit vinden we hier gewoon onhandig. Hierdoor moet deze mooie speaker het uiteindelijk met een krappe voldoende doen. Bijzonder omdat er niet heel veel alternatieven zijn en dit waarschijnlijk toch één van de beste oplossingen in de markt is.

Poly Plantronics Calisto 5200 Speakerphone kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.