Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Epson EH-TW7400 4K UHD Projector

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Gemakkelijk aan te sluiten
 • Goed te bedienen
 • Goed te onderhouden
 • Zeer hoge lichtopbrengst
 • Mooi, scherp beeld
 • Zeer goede ondersteuning voor smart homes

THE BAD

 • Standaard geen Wireless HDMI
 • Geen 3D bril meegeleverd
 • Voor 4K gaming is 24 fps wat weinig

De Epson EH-TW7400 vormt de basis van de nieuwe home-cinema projectoren die Epson in 2018 heeft gepresenteerd. En met ondersteuning voor UHD/4K enhancement aan de basis, lijkt de basis al enorm sterk te zijn.

Unboxing

In de doos vinden we beperkte documentatie over de Epson EH-TW7400.

Epson EH-TW7400 Design

De Epson EH-TW7400 is een relatief grote projector, bedoeld om op een vaste plek te zetten of te hangen. Beide is mogelijk. Met haar witte afwerking is het ook een projector die gewoon gezien mag worden. Het uiterlijk is, zoals we van Epson gewend zijn, enigszins sportief. De grote air intakes rondom de lens zien er niet alleen stoer uit, ze zorgen ook voor een gezonde airflow om het leven van de lamp en de elektronica zo ver mogelijk te verlengen. De bedieningsknoppen zitten weggewerkt achter een klepje. Stofvrij, maar toch toegankelijk als je de afstandsbediening kwijt bent.

Epson EH-TW7400 Specificaties

 • Native 1920×1080
 • 3840×2160 met pixelshift
 • HDR10 ondersteuning
 • Max 2.400 Lumen
 • Dynamisch contrast van 200.000:1
 • Aansluitingen: 2x HDMI 2.0am waarvan 1 met HDCP2.2, 1x VGA, 1x Powered USB, 1x USB, 1x 12V trigger, 1x LAN, 1x RS-232c
 • Levensduur lamp: 3.500 tot 5.000 uur
 • Gewicht 11.2 kilo
 • Afmeting 520x193x450mm

HDMI Aansluitingen

De Epson EH-TW7400 is voorzien van twee HDMI 2.0a connectors. Je kunt dus twee HDMI bronnen koppelen. Let wel, alleen poort 1 bevat HDCP 2.2 ondersteuning. Dat is belangrijk voor het weergeven van beschermde content in hoge resoluties. Feitelijk is de tweede HDMI poort hierdoor iets minder relevant. Om de HDMI poorten te beschermen voor zware HDMI kabels die aan de poort trekken, levert Epson een kabelklem mee. Handig! Overigens is die kabelklem het onderdeel dat ik in de unboxing video niet herkende.

Wat ook opvalt is dat je niet de volledige 18Gb bandbreedte krijgt op de HDMI poorten. Dit zal vooral gamers treffen. Wil je op 24 frames of sneller gamen in 4K, moet je de kleurendiepte al snel omlaag gooien. Consoles bieden daar niet al te beste ondersteuning voor. Dus voor gamers blijft er nog iets te wensen over. Van de andere kant, ga lekker gamen op FullHD. Dan trek je wel een goede performance uit deze projector.

Het OSD menu

De Epson EH-TW7400 projector is voorzien van een OSD menu. Hiermee kun je echt alle belangrijke instellingen van de projector benaderen. Echt veel uitleg geeft Epson niet, maar het gros van de opties is duidelijk genoeg benoemd. Bovendien heb je ze in de praktijk niet of nauwelijks nodig nadat je klaar bent met instellen.

De enige optie die echt even in de gaten gehouden moet worden is de 4K enhancer. Deze maakt pixel shift mogelijk en dat levert een veel aangenamer plaatje op.

Smart Home

De Epson EH-TW7400 is helemaal klaar voor het smart home, met zowel een 12v trigger als een RS-232. Daarnaast is er ondersteuning voor Control4.

Connected projector

De Epson EH-TW7400 is voorzien van een LAN adapter, maar je kunt ook een kit kopen voor draadloze streaming. Dan heb je de aansluitingen achterop de projector helemaal niet nodig. Met iProjection zijn beelden draadloos naar de projector te versturen.

Lampaansturing

De lamp is in drie modus te gebruiken. In een hoge lichtopbrengst, een middelmatige lichtopbrengst en een lage lichtopbrengst. Hoeveel licht je nodig hebt, is helemaal afhankelijk van hoe donker het is. Maar… hoe meer licht, hoe meer warmte, hoe harder de koeling moet werken. In de hoogste stand kan het geluid van de koeling zeker gaan irriteren. Ook zal de levensduur van de lamp mogelijk teruglopen in de hoogste stand. Heb je die niet nodig, gebruik hem vooral niet. Van de andere kant, in ruimtes waar niet al het zonlicht buitengehouden kan worden, is de felste stand toch al prima om bruikbaar beeld te hebben op het scherm. Overigens hangt dat ook een beetje van het scherm af. Wij gebruikten een iVisions cinema-4k-series-projectiescherm van 2 meter breed voor onze review. Daarop was de lichtopbrengst echt dik in orde.

Epson EH-TW7400 Lens

Wat Epson bij vorige generaties ook al goed deed, is het integreren van horizontale en verticale lens shift. Hierdoor kun je het beeld optimaal corrigeren als de projector niet perfect recht voor het scherm hangt. Als purist wil je dat natuurlijk wel, maar het is dus niet noodzakelijk. De throw distance is wel wat hoog. Voor een 100” beeld heb je 3 meter afstand nodig. Moet de afstand juist groter, is er een 2.1x zoomlens aanwezig om de projectiebundel te versmallen. Je vergroot de afstand dan 2.1x.

De lensshift, maar ook de focus en de zoom zijn allemaal in te stellen met de afstandsbediening. Met andere woorden, de lens is vrijwel compleet gemotoriseerd. Het is mogelijk om tot 10 presets op te slaan. Overigens testen we deze projector op een iVisions tab tenstion projectiescherm.

Epson EH-TW7400 Afstandsbediening

Zoals we van Epson gewend zijn, is de Epson EH-TW7400 afstandsbediening enorm groot, maar ook stevig. Er zitten aardig wat knoppen op, maar dat is niet heel erg. Het zijn vooral de belangrijkste instellingen uit het menu die Epson direct beschikbaar maakt. Ondersteunt jouw speler HDMI-CEC, dan kun je de afstandsbediening ook gebruiken om ook die apparatuur aan te sturen.

Epson EH-TW7400 Afstandsbediening

Actieve 3D

Heerlijk is de ondersteuning voor actieve 3D. Dus met een batterij in de bril. Nouja, accu bij Epson. Hier wordt niet bespaard op kwaliteit. Ik gebruik dezelfde brillen voor mijn eigen projector en die leveren een beter beeld dan de passieve brillen die bij mijn TV zitten. De aansturing is niet cheap via infrarood, maar netjes via RF. Er hoeft dus geen zichtlijn tussen de bril en de projector te zijn.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is iets waar de Epson EH-TW7400 gewoon erg goed scoort. De ruisonderdrukking is top. Wel moet je minimaal 720p naar de projector sturen. Ga je SD (DVD) kwaliteit doorsturen… gewoon niet doen.

Pixel Shift

Pixel Shift is iets anders dan Native UHD. Bij Pixel Shift worden pixels iets verschoven tijdens het projecteren. Dit gaat met hoge snelheid waardoor een 4K ervaring ontstaat, al worden de 4K details niet tot in perfectie weergegeven. Daarvoor heeft hij gewoon de capaciteit niet. Maar op dit prijsniveau kunnen we daar niet al te hard over klagen. De motion interpolation is op 4K ook niet aanwezig terwijl deze FHD beelden wel heel scherp neerzet.

Conclusie: Espon EH-TW7400

Met behulp van Pixel Shift zet Epson een waanzinning scherp beeld neer, zonder native 4K ondersteuning te bieden. Daarmee kan Epson ook nog eens een prima prijs voor deze projector aanhouden. De bouwkwaliteit is ook zeer goed. Hoewel we de knoppen op de zijkant niet heel goed afgewerkt vinden, voelt alles stevig aan en ziet de projector er gewoon premium uit. Dat is best belangrijk wanneer deze in het zicht hangt. Ook de 3D kwaliteit van deze projector is waanzinnig. Hoewel we een paar kleine puntjes van aandacht hebben gevonden, zijn die punten voor het gros van de gebruikers te verwaarlozen. Je koopt hiermee gewoon een heel goede projector.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Beamerwebwinkel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.