Logo GadgetGear.nl
Dyson Lightcycle lamp bovenkant
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Lightcycle vloerlamp zwart

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gaat enorm lang mee
  • Eyecatcher
  • Erg fijn licht om onder te werken en te ontspannen
  • Je blijft spelen met deze lamp
  • USB-C lader

THE BAD

  • Echt iedereen zit aan je lamp... ;-)

Hij valt al een paar weken op, wanneer je bij ons de woonkamer binnenkomt. De Dyson Lightcycle vloerlamp zwart. Een lamp waar blijkbaar niemand vanaf kan blijven 😊

Unboxing

In de doos vinden we de voet, de twee aluminium profielen met alle onderdelen, een stroomsnoer en natuurlijk de documentatie. Alles is mooi compleet. Doordat het een demo model betreft, hebben we geen unboxing video zoals je van ons gewend bent.

Design

Tijdens het Dyson event in Parijs hebben we vooral met de witte uitvoering van de Dyson Lightcycle vloerlamp zwart gespeeld. Ik kan nu al zeggen, de Dyson Lightcycle vloerlamp zwart valt veel meer in het oog dan de witte. Zeker in de gemiddelde Nederlandse huis/kantoorkamer waar de muren netjes wit zijn. Hier komt het ontwerp echt goed in beeld.

De basis van de lamp bestaat dus uit twee aluminium profielen, die in dit geval zijn gezwart. Beiden zijn eigenlijk één grote rail voor verschillende onderdelen, maar ook de stroomdraden zijn er slim in weggewerkt.

Zo kun je gemakkelijk de hoogte van de lamp aanpassen. Door een contragewicht, blijft de lamp altijd exact op de hoogte dat je deze loslaat. Een veel betere ervaring dan bij geveerde lampen. Ook het horizontaal verplaatsen van de LED lamp loopt zeer vloeiend en exact. Je hebt dus altijd het licht, exact waar je dit wilt. Dit noemt Dyson haar 3 Axis Glide technologie.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/1195327237341428/

60 jaar licht door een heatpipe

Bijzonder is de LED lamp in dit armatuur van Dyson. Daarmee belooft Jake Dyson 60 jaar licht bij gemiddeld gebruik. Het geheim zit hem in een hele lange heatpipe. Deze zit in het horizontale profiel verwerkt.

De heatpipe is een afgesloten koperen buis met hierin één druppel water. Deze verdampt ter hoogte van de LED lamp en schiet als stoomdamp naar het koele deel van de heatpipe. Hier koelt het water weer af om terug te keren naar de LED lamp. Dit gaat met een krankzinnige snelheid.

De LED’s van de Dyson Lightcycle vloerlamp zwart zitten zo gemonteerd dat ze zo goed mogelijk contact maken met de heatpipe. Hier halen ze de ultra lange levensduur vandaan. Bij normale LED’s wordt de elektronica extreem warm, maar kan ook de fosfor laag op de LED verbranden. Hierdoor sterven LED’s doorgaans veel eerder dan noodzakelijk. Hier heeft Dyson dus dé oplossing voor gevonden. Ook wanneer je de lamp veelvuldig op de 1.000 lux stand zet.

Lichttherapie in de basis

Wie ons interview met Jake Dyson heeft gelezen, weet al hoe indrukwekkend goed er over licht wordt nagedacht. Bij lichttherapie draait het om het bewust beïnvloeden van ons bioritme door te spelen met lichtkleuren. In plaats daarvan gaat de lamp juist helemaal mee met het normale ritme, van de normale dagcyclus.

Dit wil zeggen dat het licht van de Dyson Lightcycle vloerlamp zwart in de ochtend en avond zeer warm en wat zacht is. Overdag, wanneer we op onze piek presteren, bevat het licht veel meer blauwtinten. Daarmee komt het natuurlijker over.

Kun je de verlichting aanpassen? Ja, altijd. Je kunt de temperatuur en de felheid ten alle tijden aanpassen.

Bediening via de lamp

De lamp is goed via de knoppen te bedienen. Aan de bovenkant pas je alles direct aan. De kleur van het licht, de intensiteit en natuurlijk of hij aan, of uit staat.

Onderaan de lamp schakel je automatische modus aan en uit. Dus of hij aan gaat bij beweging (energiezuinig en comfortabel), of hij de kleur van het licht aanpast op de cyclus van het licht buiten en of hij de intensiteit automatisch aanpast. Handig!

Bediening op de Dyson LightCycle lamp

Bediening via de app

Al deze opties zijn ook aan te passen via de app van Dyson. Voor zowel Android als iOS. Let wel, de Dyson Lightcycle is een lamp die geen gebruik maakt van WiFi, zoals de andere Dyson producten dit wel doen. Dyson heeft gekozen voor Bluetooth. Energiezuinig, maar ook gemakkelijker.

De app zit goed in elkaar. Naast het direct bedienen van de lamp (wat eigenlijk gemakkelijker is via de knoppen), gebruik je deze ook om de klok van de Dyson Lightcycle vloerlamp in te stellen. Zo weet de lamp exact hoe warm of koud het witte licht van de lamp moet zijn.

USB-C lader

Staat de Dyson Lightcycle vloerlamp zwart comfy naast de bank of naast jouw bureau, heeft Dyson een opvallende bonus voor je. In het verticale profiel zit namelijk een 2 ampère USB lader. Het vermogen is niet sterk genoeg om je MacBook erop te laten draaien, maar smartphones en tablets worden keurig opgeladen en met een degelijke snelheid.

Opvallend is wel hoe graag iedereen aan het USB knopje zit boven de plug. Veel mensen denken dat dit een dopje is dat op een tweede USB-C plug zit. Wellicht iets om over na te denken in een volgend ontwerp.

Rekenmodel

Met de Dyson Lightcycle vloerlamp zwart hebben we dus een LED lamp in huis die praktisch onsterfelijk is. Met een prijskaartje van €699 is deze lamp, voor een designlamp, al helemaal niet duur.

Stel dat de lamp inderdaad 60 jaar oud wordt, dan kost deze eigenlijk maar €11,69 per jaar. Dat is 0,97 per maand of ongeveer 3 cent per dag. Wouw!

 

Conclusie: Dyson Lightcycle vloerlamp zwart

Ik was al onder de indruk van de eerste generatie LED lampen van Dyson, maar die waren niet meer dan lifeproof. Met de Dyson Lightcycle vloerlamp zwart zien we dat er echt is nagedacht over hoe je het maximale uit een lamp haalt. Bovendien is het een echte blikvanger in het interieur. Natuurlijk snap ik dat MacBook gebruikers graag een iets krachtiger USB-C poort zouden zien, maar meer dan die wens is er bij mij in ieder geval niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.