Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dyson introduceert de Lightcycle

Een lamp die 50-60 jaar meegaat? Dyson introduceerde al eens zo’n lamp in 2012. Met een heel slim armatuur. Nu is dezelfde lamp een stuk slimmer geworden in de vorm van de Dyson Lightcycle.

Het armatuur

Laten we beginnen met het armatuur. Dyson wilde geen klassieke tasklight bouwen waarbij een arm door veren in een bepaalde vorm werd geplaatst. In plaats daarvan werd een constructie gemaakt van aluminium met wielen en contragewichten. Hierdoor is de lamp in alle richtingen te draaien en uit te trekken en blijft hij waar hij is zodra je hem loslaat. Een hele slimme constructie.

Anno 2018 is deze constructie nauwelijks aangepast. De grootste verandering is een USB-C poort. Daarmee kun je jouw mobiele apparaten opladen met een maximale laadsnelheid van 2 ampère. Te weinig voor jouw MacBook, maar voldoende voor het laden van smartphones, tablets en andere gadgets.

De lichtcyclus

Bij de Dyson Lightcycle gaat het allemaal om de lichtcyclus. De cyclus die we als mens kennen. Zacht licht in de ochtend, harder, blauw licht in de middag en wederom zacht licht in de avond. Licht dat ons niet onbedoeld wakker houdt door blauwe freqenties die onze hersenen opstarten wanneer die eigenlijk in ruststand willen.

Uiteraard krijg je wel de volle mogelijkheid om dit aan te passen. Je kunt via de Dyson app, maar ook via bediening op de lamp zelf, de intensiteit en de kleur naar wens aanpassen. De verbinding verloopt overigens via bluetooth en niet via WiFi, zoals bij vele andere Dyson producten.

Stroombesparing

De Dyson Lightcycle is ook opgebouwd om stroom te besparen. Niet alleen door Bluetooth te gebruiken in plaats van WiFi, maar ook door een sensor die ziet of iemand onder de lamp aan het werk is of niet. Zo kan de lamp zichzelf uitschakelen. Zo kun je ook aanwezigheidssimulatie inschakelen op de lamp, maar alleen volgends een eigen planning. Zodat de lamp overdag niet onnodig stroom verbruikt. Slim! En dan is er nog de passieve koeling.

Heatpipes

En dan komen we deels weer terug op het verhaal van het armatuur. De Dyson Lightcycle maakt namelijk gebruik van een heatpipe. Een hele lange heatpipe die in het armatuur zit weggewerkt. Hierdoor kunnen de LED’s effectief koelen zonder dat er een ventilator voor hoeft te draaien.

Natuurlijk klinkt een LED lamp met een ventilator raar. Als het goed is heb je dat nergens in huis. Dat is ook heel raar, want hitte zorgt ervoor dat LED’s veel sneller kapot gaan dan nodig. De LED’s van de Dyson Lightcycle moeten 50-60 jaar mee gaan door deze effectieve vorm van koeling. Bij ‘gewone’ LED lampen zien we bovendien verkleuring door de ineffectieve koeling. Daardoor beschadigd de fosfor laag van de LED en die is van belang voor de juiste kleuring.

Beschikbaarheid

Door ‘gewoon’ een bureaulamp, zijn de Dyson Ligtcycle lampen best duur, maar de prijs is opvallend laag wanneer je deze lampen vergelijkt met andere designlampen. Zeker als blijkt dat deze lampen inderdaad 50-60 jaar mee kunnen. De bureaulamp uitvoering gaat 499 euro kosten. De staande versie 699.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.