Naarmate de dag vordert, lijkt het erop dat er een handelsoorlog gaat ontstaan tussen China en de VS. Wanneer de VS exportverboden oplegt aan bedrijven als Huawei, welke keuze heb je dan om een niet-Chinese smartphone te kopen?

Bij het samenstellen van de lijst, hebben we ons beperkt tot de smartphone fabrikanten die hier in Nederland enige bekendheid genieten, dan wel in ieder geval te koop zijn.

 • Duitsland
 •  Frankrijk
 •  Japan
  • Sony
 • Nederland
  • Fairphone
 • Turkije
  • Vestel
 • Verenigd Koninkrijk
  • Binatone
  • CAT
  • Marshall
 • Verenigde Staten
 •  Zuid-Korea
 • Zweden
  • Doro

Taiwan heeft in de hele discussie over Chinese overheidsspionage een uitzonderlijke positie. Het is een afvallige provincie van China en lijkt daarmee buiten schot te blijven in de handelsoorlog tussen de VS en China.

Onderstaande merken zijn deels, of geheel in handen van Chinese bedrijven.

Stel dat je op basis van deze lijst zegt, ik koop geen Chinese smartphone meer, ontkom je toch niet aan mogelijke invloeden van de Chinese overheid. Vrijwel iedere smartphone wordt in China geproduceerd. Bovendien zijn er voor smartphone productie mineralen nodig, die alleen in China gedolven worden. Bijvoorbeeld voor het touchscreen. China is niet uit te sluiten in de keten. Daarnaast zien we een hoop innovatie bij de Chinese producenten.

Als redacteur van GG, blijf ik voorlopig gewoon met mijn Huawei en OnePlus bellen en werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.