Apple heeft gisteren de nieuwe iPod Touch 7 gepresenteerd. De nieuwe iPod Touch werd al langer verwacht en is een enorme upgrade ten opzichte van de voorgaande generatie. Die stamde nog uit 2015.

Ooit was de iPod Touch een iPhone zonder GSM antennes en modules. De laatste jaren werd het technologische gat tussen de iPod Touch en de iPhone steeds groter. Daarnaast bracht Apple minder vaak een nieuw model op de markt. Wellicht heeft dit iets te maken met teruglopende verkopen van mediaplayers. De gewone iPod lijn werd eerder al stopgezet.

Verschijningsjaren nieuwe iPod Touch modellen

  • Eerste iPod Touch 2007
  • Tweede iPod Touch 2008
  • Derde iPod Touch 2009
  • Vierde iPod Touch 2010
  • Vijfde iPod Touch 2012 (twee jaar later)
  • Zesde iPod Touch 2015 (drie jaar later)
  • Zevende iPod Touch 2019 (vier jaar later)

De kans is dan ook groot dat de achtste iPod Touch in 2024 verschijnt. Of misschien wel helemaal niet.

Apple iPod Touch 2019 Kleuren

Oude technologie in een nieuw jasje

Ik kende de iPod Touch dus vooral als een uitgeklede versie van de iPhone. De eerste drie generaties kocht ik keurig bij de release en iedere keer was dat een ontzettend fijn gevoel. De app store lag immers mijlen voor op mijn Android smartphones uit die tijd.

Met de iPod Touch van nu, is dat heel anders. Deze zevende generatie is eigenlijk oude meuk in een nieuw jasje.Met 1.043mAh is de accu slechts 13mAh groter qua capaciteit. Een langere gebruiksduur moet uit de chipset komen. Dit is de Apple A10 Fusion. Klinkt bekend? Het was dé highlight in 2016 met de release van de Apple iPhone 7 series. De chipset is dus al drie jaar oud, maar fit genoeg om Facetime mogelijk te maken op deze mediaplayer.

Toch ga je van een 1.1GHz dual-core processor naar een 1.61GHz dual-core processor. Dus het is in ieder geval een flinke speed boost ten opzichte van de iPod Touch uit 2015. Gamers krijgen nu een PowerVR series 7XT GT760 Plus GPU met 6 cores. Ook daar weer een flinke verbetering en dat komt goed uit. Apple laat al vol trots haar Apple Arcade op de iPod Touch graphics zien. Tenslotte ga je ook nog van 1GB LPDDR3 werkgeheugen naar 2GB LPDDR4. Het wisselen van apps moet dus een stuk vlotter verlopen.

Qua display, krijg je hetzelfde scherm dat ook al in de vijfde en zesde generatie aanwezig was. Met 1.136×640 pixels kun je nog steeds geen FullHD films en series op de iPod Touch kijken. Met 326 pixels per inch weet ik ook niet of je dat echt moet willen. Voor het koppelen met accessoires moet je het, net als bij de zesde generatie, nog met Blkutooth 4.1 doen.

Belangrijke propositie voor gezinnen

Ik geef toe, ik schrijf misschien wat neerbuigend over deze nieuwe iPod Touch. Toch zie ik zeker het belang van dit apparaat in het Apple acosysteem. Met Apple HomeKit, hebben geel gezinnen een Apple-only smart home ingericht. Soms met een Apple HomePod als centraal punt. Komen er koters om de hoek kijken, wil je die misschien niet meteen een dure iPhone in de hand duwen. De iPod Touch is dan een goedkoop alternatief. De kids kunnen toch met HomeKit en Siri werken, maar betalen niet de hoofdprijs. Bovendien kunnen de kids met deze nieuwe iPod Touch ook gebruik maken van Facetime. Dus ouder-kind gesprekken zijn ook gewoon mogelijk, zolang het kind op een (open) WiFi netwerk zit.

Beschikbaarheid

Boivendien is er met al die oude meuk ook goed nieuws. Het 32GB model komt al voor €229 in de schappen te liggen. En dan heb je de nieuwste iOS toch voor heel weinig. Wil je het sprongetje maken naar 128GB, leg je €339 op tafel en voor €449 koop je het 256GB model. In de VS begint het goedkoopste model op $199. Omgerekend €178,75 op het moment van schrijven.

kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.