De lancering van de Apple iPod was iconisch voor het merk. Het was het moment waarop Apple mainstream ging. Het moment waarop oordopjes eindelijk wit mochten worden in plaats van zwart. Het moment waarop we een clickwheel mochten gebruiken om door onze muziek te bladeren. Die iPod, lijkt nu toch echt te verdwijnen.

De eerste generaties iPod’s sloeg ik zelf over. Die werkten alleen met een Mac. En hoewel ik vandaag de dag een MacBook Pro bezit, vond ik dat destijds onzinnige producten. En een iPod werkte in eerste instantie alleen met OSx. Dus als PC gebruiker en muziekliefhebber moest ik aanklooien met matige MP3 spelers van andere merken.

Met de komst van de iPod Mini maakte ik voorzichtig de eerste overstap. De kleine, compacte behuizing van aluminium was groen. Mijn vriendin kocht een blauwe. In de kleine behuizing zat een echte MicroDrive. Een CF kaart met daarin een echte miniatuur harddrive. 4GB als ik me niet vergis. Enorm! Het clickwheel voelde heerlijk en vertrouwd. Het monochrome LCD display was fantastisch.

Bovendien schudde de iPod de muziekindustrie wakker. Mensen wilden niet langer muziek op CD, maar als digitaal bestand. Dat overal mee naartoe kan. Destijds kon dat alleen met een flinke offline storage. Tegenwoordig zijn we 24/7 verbonden en streamen we wat we willen luisteren. We bezitten geen muziek meer, maar huren muziek.

En het is diezelfde wake-up call die inmiddels vanuit de muziekindustrie komt. We zijn 24/7 verbonden, dus hebben geen offline storage meer nodig. of in ieder geval, niet zo veel meer. Muziek apps zijn goed. Er zijn bijna geen smartphones meer met een slechte DAC. Muziek is overal en muziek is gemakkelijk. En daarmee is het managen van muziek op een iPod ineens iets lastigs geworden. Iets dat tijd kost. Veel tijd.

Apple blijft nog wel de iPod Touch verkopen, wat veel meer een entertainment apparaat is. Je kunt er immers alle iOS apps op draaien. Eigenlijk alles behalve verbonden zijn via een SIM. Voor de traditionele iPod zit er er op en ‘misschien is het is beter zo’. De laatste voorraden worden in de fysieke winkels uitverkocht.

kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

4 REACTIES

 1. De DACs in de iPods waren altijd matig en destijds waren iRiver of Cowon juist de merken voor de mensen met hogere eisen. Sony had destijds ook al MP3-spelers en de DAC daarvan was ook beter naar het schijnt. De iPod was een prettig ding in gebruik, maar qua geluidskwaliteit weinig bijzonder. Het werkte overigens gewoon met een PC als je iTunes installeerde. Je moest synchroniseren. Kopiëren als een externe schijf zoals met andere spelers kon, werkte niet.

  Dat de DAC tegenwoordig altijd goed is in smartphones ben ik het ook niet mee eens. Weinig volume en hoewel het ivm telefoons en goedkopere mp3-spelers vroeger, een stuk cleaner is (daar liep Apple met de iPhone wel voorop), is het zeker niet wat het moet zijn. Jullie Rajesh lijkt hier overigens hetzelfde over te denken aangezien hij de innovation-Award aan de LG G7 gaf omdat die met de DAC extra stappen zette.

  • @Xander, qua DAC was de iPod voor die tijd echt prima voor de gemiddelde gebruiker, maar voor de audiofiel waren er natuurlijk betere keuzen te maken. Overigens werd er destijds echt gegruweld over MP3 bestanden. Dus digitaal was echt nog geen markt voor die audiofiel.

   iTunes was nog niet beschikbaar op de PC toen de eerste iPod werd gelanceerd. iTunes voor PC volgde later toen Apple door had wat een enorm kassucces de iPod werd. En inderdaad, je kon de muziekbibliotheek eigenlijk alleen bewerken met iTunes. Pas enkele jaren later volgden er wat andere tools die dit ook konden. Maar het gemakt van het onderhouden van de bibliotheek was groter bij de andere merken. Eigenlijk zien we hetzelfde nu bij eBooks. Bij Kindle is het best een klus om een eBook buiten de Amazon winkel om te installeren terwijl andere merken het genoeg vinden als jet het bestand naar het geheugen kopieert.

   • @Arjan Leuk dat je antwoordt!
    I stand corrected. Ik heb de eerste iPod met Windows gebruikt, maar ik lees op de wiki dat dit pas mogelijk werd gemaakt na een firmwareupdate toen de tweede generatie uit kwam.

    Het klopt inderdaad dat voor de meeste mensen de DAC ok was.

  • Dacht dat dit inderdaad klopte en bevestigde je idee eerder. Zie dat deze reactie weggevallen is, vandaar bij deze even de erkenning dat je niet de enige bent dit dit dacht. 😉

   Geluidskwaliteit is niet iets waar mensen die naar mp3’tjes luisteren in de regel om geven. En 320 Kpbs mp3’s klinken prima voor de meesten en een betere DAC hoor je ze dan niet over klagen. Ik waardeerde de G7 inderdaad om zijn DAC, maar tegelijkertijd is het maar de vraag in hoeverre mensen dat toestel daadwerkelijk zullen kopen om zijn DAC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.