Magneetvissen is helemaal hot. GadgetGear doet natuurlijk ook mee en tijdens onze strooptochten op duistere schatten en roestige spijkers kwamen we op een paar hele andere ontdekkingen. Er is namelijk helemaal geen duidelijke bron van informatie over deze sport.

Natuurlijk zijn wij de beroerdste niet om eventjes wat know how te pennen zodat jij geen beginnersfouten maakt, zoals wij,

Wat is magneetvissen?

Goeie vraag. Toch wel belangrijk. Magneetvissen is het vissen naar metalen voorwerpen die in het slijk van rivieren, meertjes en slootjes liggen. Je werpt een (bijvoorbeeld) 1kg zware magneet, die aan een lang stevig touw vastzit. Je werpt de magneet een meter of tien het water in, laat het op de bodem zakken en trekt langzaam tot de magneet ergens aan vastklikt. Hoe sterker de magneet (van 50-800kg trekkracht) hoe beter je schatten vist.

Wat kan ik vinden met magneetvissen?

Dat ligt aan de magneet en de trekkracht, maar wat mensen zoal vinden zijn: fietsen, wapens, munitie, munten, wapenkisten, kluizen, elektronica, afval.

Welke magneetkracht heb ik nodig?

De trekkracht van de magneet bepaald wat je kunt vinden. Als je het gaaf vindt om bijvoorbeeld wapens of munitie uit de WOII te vissen, dan heb je een magneet nodig met een trekkracht van minimaal 200kg. Je voorwerpen bevinden zich namelijk onder een 30 centimeter diepe slijk en modderlaag waardoor er flink wat magnetische kracht nodig is. De magneetkracht wordt gemeten wanneer er een 1cm dikke metalen plaat loodrecht op de magneet wordt geplaatst. Dit komt in de praktijk eigenlijk niet voor en dus kun je met een beetje spierballen ieder voorwerp loskrijgen. Ben je nog geen 16-18 jaar, dan raad ik je aan een minder sterke magneet te gebruiken. Heb je een magneet van 50 kg trekkracht, dan moet je eigenlijk iets vinden wat op de bodem ligt en waar je tegenaan botst. Dit komt uiteraard zelden voor en is het vissen naar een spelt in een hooiberg.

Wat heb je allemaal nodig als je gaat magneetvissen?

Een vismagneet, uiteraard. Een stevig touw van minimaal 6mm dikte en een meter of 20 lang. Daarnaast ook een paar handschoenen. Merk bijvoorbeeld Safety Jogger (merk voor werkkleding). Je hebt ook een krat nodig om al je troep in te bewaren, want alles wat je vindt dat niet van waarde is, kun je niet zomaar terug bonjouren in het water.

Veiligheid tijdens magneetvissen

Wat kan er fout gaan? Draag veiligheidshandschoenen, want jouw magneet trekt metaalsplinters aan die ergens op de bodem liggen. Je zal ze niet direct zien en tijdens je enthousiasme kan je splinters in je vingers krijgen.  Je kunt in het water vallen. Zorg dat je niet alleen gaat vissen, als je vast komt te zitten in de modder of ander spul, dan heb je een probleem. Zorg dat je waardevolle spullen zoals een telefoon in een plastic zakje hebt zodat je deze waterdicht maakt. Maak het touw van de vismagneet nooit vast aan jezelf. Je zou dit kunnen doen om lekker ver te werpen en het einde van je touw niet kwijt te raken, maar stel dat er een boot voorbij vaart en het touw raakt vast, dan lig je in het water.

 

Overige zaken?

Wil je weten welke vismagneten de beste zijn, waar je in Nederland goede vondsten kunt treffen en wat de mooiste schatten zijn die we hebben opgevist? Hoe maak je eigenlijk een vismagneet vast aan je touw, of andersom natuurlijk. Wat moet je doen als je een handgranaat opvist? Rennen? Is je vondst eigenlijk wel van jou? Houdt onze website dan in de gaten voor meer informatie en reviews over magneetvissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.