Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Athom Homey 2.0 Smart Home Hub

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm veel apps beschikbaar
  • Reageert lekker vlot
  • Gemakkelijk te installeren
  • Gemakkelijk in te stellen
  • Bevat alle belangrijke antennes om met vrijwel alle domotica hardware te kunnen communiceren

THE BAD

  • Schakelen tussen meerdere homeys verloopt nog niet heel vloeiend
  • Ik mis een simpele manier om geïnstalleerde apps te managen

Wie de domoticawereld in Nederland een beetje heeft gevolgd, kent natuurlijk Homey. De domoticahub van Athom waarmee je echt alle smart home producten in huis lijkt te kunnen koppelen. Dit jaar introduceerde Homey versie 2.0 en dat was reden voor ons om een nieuwe review te brengen.

Unboxing

In de doos is overigens niet heel veel veranderd. De Homey, een adapter met een wit snoer en een sticker vinden we in de doos.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/431878460900715/

Designer domotica

Wanneer je de Homey uitpakt, kan het even schrikken zijn. het is een zeer lichte, plastic bal. Maar als je hem niet oppakt, merk je niets van dat er geen gewicht in zit en is de uitstraling echt wel premium. Vooral de lichtring kan erg fascinerend zijn. De witte bal wordt met drie metalen ballen op haar plaats gehouden. Een prachtig stukje dutch design. De Homey is echt een tech product dat in het zicht mag staan. Het is zonder om deze in een meterkast te verstoppen.

De Homey Lichtring

De lichtring is erg belangrijk in de wereld van Homey. Je kunt hem als decoratieve verlichting gebruiken, maar Homey zal ook met de lichtring communiceren. Aan de hand van kleur en animatie weet je dan of er iets aan de hand is.

 

Specs

Het vrolijke, witte bolletje van de Homey bevat een volledige linux-gebasseerde domotica server. Deze draait op een 1GHz processor met 512MB werkgeheugen. Dit klinkt relatief laag, maar de chipset is sterk genoeg om tot 20 Homey apps te draaien. Een Homey app is wat je gebruikt om met een bepaald apparaat of een bepaalde serie apparaten te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan de Sonos of Philips Hue app van Homey.

De hardware is voorzien van 2.4GHz WiFi en Bluetooth 4.2 LE. ZigBee is aanwezig net als Z-Wave Plus. Homey kan ook communiceren over de 433MHz en 868MHz banden. Er zitten 6 infrarood zenders in en één infrarood ontvanger. Tenslotte is er nog een 3,5mm audio uitgang en een interne speaker.

Installatie van de Homey

de installatie start door te gaan naar setup.athom.com. Daar wordt je netjes in het Nederlands door de installatie geholpen. Je maakt verbinding met het WiFi netwerk dat de Homey zelf heeft opgezet. Daarna kies je het WiFi netwerk waar Homey op moet werken.

Let op, Homey is een 2.4GHz-only apparaat. Hij zal dus niet verbinden met een 5GHz netwerk. En dat is ook wel weer fijn. Homey kan het prima doen met wat minder bandbreedte, maar kan daardoor ook jouw snelle smartphone niet in de weg zitten. Na de WiFi gegevens te hebben ingevoerd, wordt de verbinding al snel gelegd en wordt de laatste firmware naar de Homey gedownload. Als je nog geen Athom account hebt, moet je die nog wel even aanmaken om te kunnen inloggen op Homey.

De Homey Apps

Als fabrikant van domotica hubs lijk je alleen relevant te zijn wanneer je een enorm aanbod hebt aan ondersteunde systemen. Hier heeft Homey het geluk vroeg in de markt te zijn gestart. Hierdoor heeft Homey een enorme schare aan ontwikkelaars achter zich die het leuk vinden om apps voor het bolletje te maken. Hierdoor biedt Homey een werkelijk enorme app store aan. Wanneer fabrikanten zelf geen app hebben gemaakt, is de kans groot dat iemand anders dat al wel heeft gedaan. Bovendien heeft Homey geen last van salespolitiek zoals Google en Amazon dit wel hebben. Daar zien we echt ontwikkelaars die duidelijk voor één platform kiezen. Homey blijft voorlopig nog even lekker onafhankelijk.

Homey Flows

Sinds versie 2.0 is de manier van het maken van acties in Homey helemaal omgegooid. Zowel op mobiel als via een web app is het mogelijk om Homey Flows op te bouwen. Het team van Athom heeft het zo weten te ontwikkelen dat het samenstellen van een Flow ook echt aan iedereen uit te leggen is. Heel knap.

Wat ik wel mis ten opzichte van de oude Homey is het inzicht in het gebruik van resources. Ja dat is misschien wat nerdy, maar het is interessant om te zien hoe apps de rekenkracht en het geheugen benutten. Er zijn veel apps die overlappen, dus soms kan het lonen naar een andere app te zoeken. Bovendien zie je ook sneller wanneer je apps hebt draaien die niet langer relevant zijn.

Athom Homey 2.0 Desktop Flows

Homey Insights

Hoe verlopot de temperatuur in huis, hoe zit het met de luchtvochtigheid en de luchtdruk? Allemaal gegevens die Homey voor je bijhoudt. En leuk detail, met de Flows kun je schakelen op basis van deze gegevens. Wordt het te warm, kun je de airo aanzetten. Wordt het te koud, start je met verwarmen. Simpel, duidelijk en interessant.

Athom Homey 2.0 Insights

Homey Script

HomeyScript is voor de techies. Hiermee kun je zelf in JS ontwikkelen op de Homey. Je kunt direct beginnen met het maken van jouw eigen apps. Snel en simpel.

Athom Homey 2.0 HomeyScript

Virtuele assistent

Als we het hebben over een virtuele assistent, had Homey enorme ambities. Jaren geleden was al het plan om dé smart speaker van Nederland te worden. En ook in Homey 2.0 zit nog steeds een Nederlandse stem. Maar de stemherkenning was altijd slecht. Immers, geen echte far field microfoon. Homey heeft die race dan ook verlaten en gaat de strijd niet aan met Amazon Alexa en Google Assistant. In plaats daarvan integreert Homey zo goed mogelijk. Overigens hebben ze deze keuze al zo’n twee jaar geleden gemaakt, maar het geeft een hoop rust wetende dat je dus niet nog een assistant in huis haalt. De stem wordt eigenlijk vooral nog gebruikt om statusmededelingen te doen. Verder intergreert Homey ontzettend goed met Amazon Alexa, Google Assistant en zelfs Apple Siri. Alleen Microsoft Cortana is nergens te bekennen [*kuch*marktaandeel*kuch].

Meerdere Homeys

Inmiddels heb ik twee Homeys in huis. Hierdoor heb ik de twee generaties ook goed kunnen vergelijken. Bovendien, binnen www.hetinnovatievehuis.nl gebruiken we zoveel domotica producten, dat ik al regelmatig apps moest opruimen en flows moest verwijderen. Nu wordt de load van het aansturen van het huis over twee Homeys verdeeld en dat gaat prima voor zo’n 80 aangesloten apparaten en sensoren.

Helaas is één dingetje niet aangepast. Namelijk het omgaan met meerdere Homeys. Die worden wel onder elkaar gezet na het inloggen, maar daarna log je maar op één Homey in. Ook het schakelen tussen de twee mist aan flexibiliteit. Dan moet je eigenlijk terug naar het overzicht. Sterker nog, op mobiel heb ik de mogelijkheid om mijn Homey te kiezen, niet eens gevonden. Hier kan de gebruiksvriendelijkheid dus nog beter.

Conclusie: Athom Homey 2.0

Zelf vond ik de originele Homey al erg prettig om flows in op te bouwen. Maar met Homey 2.0 heeft het team de interface compleet omgegooid. En dat werkt op vrijwel alle gebieden erg goed. Alleen voor het managen van apps, zouden nog wat functies kunnen worden toegevoegd die op de oude software wel heel goed waren. Waar ik nu veel meer controle heb over flows, mis ik dus een beetje de controle over de apps. Ook het schakelen tussen meerdere Homeys mag gemakkelijker worden gemaakt. Beiden argumenten zijn in de software op te lossen en zijn vooral kleine ongemakjes op een dijk van een gebruiksbeleving. Homey is zonder twijfel de beste smart home hub op de markt.

Homey 2.0 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.