Huawei presenteerde gisteren de Huawei P30 series in Parijs. GadgetGear was erbij en we hebben het belangrijkste nieuws over deze twee smartphones samengevat.

Design

Qua design was het vooral Apple en Samsung bashing, maar dat zijn we wel gewend geraakt in de afgelopen jaren. Huawei is overal net even iets groter of iets kleiner. Als nuchtere Hollander kijken we daar natuurlijk net wat minder naar. We willen gewoon weten wat we in de hand hebben.

Horizontale achterkant

Met de Huawei Mate20 Series schrok ik even. Het briljante horizontale design dat we kenden van de Huawei Mate10 Series en de Huawei P20 Series werd ingeruild voor een verticaal design. Maar met de P30 Series is het design weer terug. De achterkant ziet er echt weer uit als een compactcamera.

De achterkant komt ook in verschillende afwerkingen. Afwerkingen waarvoor Huawei 9 lagen glas over elkaar legt om de kleuring en reflecties te krijgen waar het merk zo naarstig naar zoekt in haar ontwerpen. Vooral de rode versie is indrukwekkend, maar ze hebben allemaal wel iets. Ons test exemplaar is zwart en zelfs dat is erg mooi om te zien. Overigens is de Huawei P30 Pro IP68 water- en stofdicht. De P30 alleen IP53. Daarmee kun je dus wel in lichte regen bellen, maar het is geen aanrader.

Huawei P30 Pro Leica Camera Achterkant

Knopjes

Opnieuw krijgt de power knop een rood elementje mee. Dit ziet er heel strak uit en maakt het gemakkelijk voor iedereen om te weten wat de powerknop is. Met het nieuwe EMUI 9.1 is het zo dat je de powerknop een seconde ingedrukt houdt om de Goolge Assistant te starten. Dat is gemakkelijker dan het standaard geklooi in Android. Bovendien is er geen apparte knop voor nodig. Goed bedacht wat ons betreft.

Huawei P30 Pro Knopjes

IR Blaster

Een ander leuk detail is de IR blaster. Daarmee is de P30 Pro als afstandsbediening te gebruiken.

Huawei P30 Pro IR Blaster

Waterdruppel display

De voorkant is bijna geheel display. Bij de P30 Pro gaat het om een 6,47 inch OLED display met afgeronde hoeken. De reguliere P30 komt met een vlak display van 6,1 inch. In beide gevallen gaat het om een FullHD+ display. Daarmee wordt het onderscheid met de Mate series wat groter. Kenmerkend is dat je in beide gevallen een selfiecamera in het display krijgt. Dit gebeurd via een zeer smalle inkeping van net iets meer dan 6mm. Huawei heeft zelfs geen ruimte meer gelaten voor een speaker. In plaats daarvan gaat het geluid via trillingen door het display heen. Een bijzondere ervaring.

Triple en Quad Camera’s

Wil je de nieuwe Quad Camera van Leica, moet je voor het pro model gaan. De P30 krijgt maar drie camera’s achterop. In beide gevallen krijg je de 40 megapixel SuperSpectrum beeldsensor als main camera. Bij de Pro krijgt deze ook optische beeldstabilisatie (OIS).

De prestaties van deze nieuwe beeldsensor en lens zijn op papier waanzinnig. Met een ISO van 409.600 schiet deze combinatie menig pro toestel nog voorbij. Het is bijna overkill wat we hier zien, maar stiekem is het wel heel erg leuk.

Huawei P30 Pro Quad Camera

Bij de Pro krijg je een 8 megapixel 5x optische zoomcamera met een bereik van 10x zoom in hybrid modus. Bij de P30 krijg je 3x optische zoom op de 8 megapixel camera. Deze camera bevat zowel OIS als AIS. Dat laatste is AI beeldstabilisatie. Dat kennen we ook als elektronische beeldstabilisatie van de Huawei P20 Pro introductie en was daar al geweldig.

De Pro krijgt daarnaast een 16 megapixel ultra groothoek camera mee waar deze op de Pro 20 megapixels telt. Daarnaast krijg je nog de TOF camera waarmee diepte wordt vastgelegd en heel bijzondere dingen gedaan kunnen worden. Daar komen we in de review op terug.

Beide Android smartphones krijgen een 32 megapixel selfiecamera in het display.

Performance

De Huawei P30 Series wordt gebouwd op de HiSilicon Kirin 980 chipset met dubbele NPU processor. Die laatste is nodig voor de AI en zorgt voor de waarnzinnige mogelijkheden qua beeldherkenning. De P30 komt met 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. De P30 Pro komt met 8GB werkgeheugen en naar smaak 128GB, 256GB of 512GB opslagruimte. In beide gevallen kun je met NM geheugenkaarten de opslagruimte vergroten. Het toestel maakt natuurlijk gebruik van USB-C. De 3.5mm poort is van de Pro uitvoering verdwenen. De gewone heeft deze nog wel.

Huawei P30 Pro USB-C Poort

Accuprestaties en laden

De Huawei P30 Pro komt met een enorme 4200mAh accu. Dezelfde die we vinden in de Mate20 Pro. De P30 komt met een 3650mAh accu. Beiden maken gebruik van SuperCharge, maar de Pro kan tot 40 Watt aan. De Pro beschikt ook over een Qi draadloze lader. Daarnaast kan de Huawei P30 Pro ook andere apparaten draadloos laden. Zelfs de Apple iPhone of je tandenborstel. Net als bij de Mate20 Pro gaat het draadloze laden op 15 Watt.

Geluid

De toestellen zijn beiden voorzien van Dolby Atmos speakers. Op de P30 krijg je nog een 3,5mm aansluiting. Bij de Pro krijg je zelfs geen 3,5mm adapter meer. Draadloos is er in beide gevallen ondersteuning voor aptX en aptX HD en LDAC. Bij de Pro is er ook ondersteuning voor LHDC.

Het geluid van de speaker voor verloopt nu via trillingen door het display heen. Dit is even wennen, maar werkt prima. Het is ook wat vergevensgezinder voor wat betreft de plaatsing van het oor. Leuke ontwikkeling.

Vingerafdrukscanner

De nieuwe generatie vingerafgdrukscanner onder het display moet 30% sneller zijn dan die van de Mate20 pro. De eerste ervaringen die we er vanavond mee op hebben gedaan bevestigen dit zeker.

Eerste indruk

Huawei levert met de Huawei P30 Series een vlaggenschipwaardige serie af. Bij het topmodel mis ik eigenlijk maar twee features. Een veilige face-unlock met behulp van een TOF camera en een hogere resolutie van Full HD+ op het display. Twee eigenschappen die we wel in de Mate20 Pro zien en die we stiekem ook wel weer verwachten op de Mate30 Pro in het najaar. Ondanks dat is de P30 Series op papier het beste dat je op dit moment kunt krijgen.

kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.