Nanoleaf Canvas Smarter Kit
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nanoleaf Canvas Smarter Kit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Leuk, nieuw effect
  • Alle smarts zitten in deze tegels

THE BAD

  • Mist een vierde stukje tape
  • Mist meer mogelijkheden om de 'links' in te steken

Nanoleaf presenteerde afgelopen IFA een opvolger voor haar wereldberoemde driehoekjes. Een vierkantje met een wel heel bijzonder patroon en letterlijk alle smarts geïntegreerd. Slimme decoratieve verlichting dus.

Unboxing Nanoleaf Canvas Smarter Kit

De doos van de Nanoleaf Smarter Kit bevat de volgende onderdelen:

  • 8 gewone vierkantjes
  • 1 bedieningsvierkant
  • 1 adapter met twee pluggen (EU+VK)
  • 1 handleiding
  • 9 Nanoleaf Links
  • 28 stukjes dubbelzijdige tape

In tegenstelling tot de Aurora kits, bevat de Canvas Kit geen Nanoleaf stickers. Net als Apple stopte Nanoleaf voorheen een sticker met haar logo in de doos. Niet echt een gemis wat ons betreft.

Grote veranderingen in techniek

In het ontwerp van de Nanoleaf vierkantjes zit een enorme aanpassing ten opzichte van de driehoekjes. Alle smarts zitten namelijk in één tegel verwerkt die extra touchknoppen bevat. Dus geen los elementje dat op de zijkant moet worden gezet en ook geen losse Aurora Rhythm module die je moet aanschaffen. Dit is dé alles in één oplossing van Nanoleaf. In de randen van de tegels is zelfs ruimte aanwezig om het snoer te geleiden. Je kun het geheel dus net wat strakker wegwerken.

Design

De nieuwe Nanoleaf Canvas tegels zijn vierkant. Maar niet egaal verlicht. Het is wat lastig te beschrijven wat ik zie. Het heeft iets barok-achtigs, maar wel met nieuwe technologie. Het is echt anders, maar dat is ook de bedoeling. Nanoleaf hoopt niet alleen moderne ruimten van slimme verlichting te voorzien.

Alles touch

Op het controlevierkantje zitten zes knoppen om de hele installatie mee te bedienen. Feitelijk zijn de knoppen van het Aurora en Aurora Rhythm paneel samengevoegd. Om de interactie te stimuleren, zitten er nog losse, witte LED’s onder de panelen. Erg leuk bedacht. De panelen zelf kunnen ook allemaal worden aangeraakt om animaties te beïnvloeden en zelfs om ze te stoppen. Dit maakt deze verlichting ook enorm leuk voor kinderen.

Materiaalgebruik

Maar toch valt er iets op wanneer je op de tegels drukt. Nanoleaf heeft onder iedere tegel vier plekken om een dubbelzijdige tape te plakken, maar levert slechts drie tapes mee per tegel. Dit staat ook duidelijk in de handleiding. Hierdoor heb je altijd één hoek die kan bewegen richting de hand omdat de stickers de tegels op een halve millimeter van de muur plaatsen. Bij indrukken is dus de volledige tegel aan het vervormen, al is het maar minimaal waar de driehoekjes die instabiliteit niet hebben. Ook bij het aandrukken op de wand is dit wat raar. Ik was een beetje bang te hard te drukken en daarmee misschien iets kapot te maken. Dat vierde stukje tape is wat mij betreft hard nodig.

Aansluitingen en plakken

Je kunt de vierkantjes boven elkaar en naast elkaar plaatsen, net als bij de driehoekjes. Maar… deze vierkanten kunnen ook een halve lengte verspringen. Hierdoor kun je wat creatiever worden met de plaatsing. Toch is het handig om jouw geplande design eerst even helemaal uit te leggen voor je de vierkantjes op de muur gaat plakken. Het is namelijk niet zo dat op iedere halve lengte van een tegel een aansluiting zit. Zo kwam het ontwerp dat wij gingen plakken minder goed uit dan we vooraf hadden gedacht. Iets om rekening mee te houden. Vooral omdat de tapes zo goed zijn, dat ze letterlijk de verf van de wand trekken. Eerst plannen, dan plakken dus.

Installatie

De handleiding is niet heel duidelijk over wanneer je de app moet installeren. Ik heb de volgorde van de driehoekjes aangehouden. Dus eerst gaan plakken en daarna pas installeren. Wel heb ik de vierkantjes onder stroom gezet. Doordat ze branden, zie ik dat de aansluitingen die ik met de Link elementjes maak, ook echt contact maken. Zo voorkom je dat je halverwege het hele project van de wand moet trekken. Zou zonde zijn.

De installatie verloopt verder redelijk soepel. De details kun je zien in de unboxing video van de Nanoleaf Canvas Smarter Kit bovenaan de pagina. Wel bedenk ik me dat als ik de controlletegel op de wand plak, de sticker met de QR code en HomeKit code achterop die sticker zit. Gelukkig plakken zie die ook nog eens op de handleiding. Niet kwijtraken dus ;-). Maar Android gebruikers krijgen het nog gemakkelijker. Het lijkt erop dat de tegel ook een NFC chip bevat in het midden. Even de Android er tegenaan houden en alles is geregeld. Handig!

Integratie

Als er één ding is dat Nanoleaf nog beter doet dan het ontwikkelen van creatieve verlichting, is dat de integratie van haar verlichting. De Nederlandse Homey 2.0 hub en IFTTT kunnen de Nanoleaf Canvas Smarter Kit verlichting moeiteloos aansturen, maar slimme assistenten als Google Assistant, Amazon Alexa en Siri. Alles verloopt heel natuurlijk en gemakkelijk. Met zowel Google Assistant als Amazon Alexa zien we dat we de verlichting met de hele kamer mee kunnen schakelen. Dus alle verlichting in de slaapkamer aan, omvat ook de Nanoleaf verlichting.

Animaties

Waar het bij Philips Hue lang om één kleur ging, sloeg Nanoleaf al meteen de goede weg in. Het merk weet dat decoratieve verlichting het best tot haar recht komt met animaties. Hoewel het mogelijk in maar één kleur aan te zetten, kun je het systeem ook lekker kleuren laten wisselen. Daarbij worden verschillende kleuren en tempo’s slim ingezet. Door op de tegels te drukken, kun je de animaties beïnvloeden, wat erg leuk is voor kinderen.

Zet je de tegeltjes op de muziek modus, dan veranderen ze moeiteloos de ruimte in een discotheek. Daarbij kun je handmatig de animaties wisselen, maar alles kan ook automatisch. Voor kinderen één groot feestje. Wel heb ik het idee dat de microfoon van de Nanoleaf Canvas Smarter Kit net iets minder sterk is. Het geluid moet wat harder aan staan voor de tegels om te reageren op de beat.

Nanoleaf v.s. Philips Hue

Dit is eigenlijk een hele flauwe vergelijking. Philips (of eigenlijk signify) bouwt de laatste jaren wat harder aan decoratieve verlichting, maar heeft vooralsnog geen antwoord op Nanoleaf in haar assortiment. Van de andere kant, komt er veel meer licht van een Philips Hue lamp af. De twee hebben dus echt een eigen doel. Maar er is iets dat enorm opvalt. Namelijk dat Nanoleaf, net als Philips Hue, met alle belangrijke platformen integreert. Binnen onze woning vullen de twee elkaar dan ook echt aan.

Conclusie: Nanoleaf Canvas Smarter Kit

Net als bij de driehoekjes, is de belangrijkste conclusie dat je gewoon meer van deze lampjes wilt gebruiken. De Nanoleaf Canvas is goed voor een instant-wouw effect bij iedereen die deze aanstekelijke verlichting ziet hangen. Ja, ik heb wel wat opmerkingen over het aansluiten van de tegels en vooral het gemis van een vierde stukje tape per tegel. Daar zit nog wel ruimte voor verbetering. Maar hangt het, begint het plezier toch echt.

Nanoleaf Canvas kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.