Review: Bissell Crosswave vloerreiniger

Philips, Miele, Hoover en Dyson zijn zo’n beetje de bekendste merken stofzuigers. In de USA is Bissell één van de topmerken. Op de IFA stond een verkoper op de ouderwetse manier de Crosswave te demonsteren. Melk op de vloer, eieren er bij en nog een boterham met jam. De Crosswave er overheen en alles was weg en de vloer schoon. Een revolutie of een marktkoopman truc?

Bissell bestaat al sinds 1876 en is daarmee net iets ouder dan Philips. Bissell is echter nog steeds een familie bedrijf en voor veel Amerikanen synoniem aan een schone vloer zoals wij Philips nog met licht en televisie associeren. Ik had nog nooit gehoord van Bissell tot de demonstratie op een beurs. Daarna gaat het merk opeens opvallen. Alsof iedereen in dezelfde auto rijdt. Een review exemplaar werd netjes voor de kerst afgeleverd.

In gebruik nemen

De Bissell Crosswave zit bijzonder netjes verpakt en is ook zonder handleiding ellende in elkaar te zetten. De unit is compleet met een reinigingsbak waar de stofzuiger op kan staan wanneer deze buiten gebruik is. In de verpakking zitten ook Bissell reinigingsvloeistoffen. Navraag bij de Nederlandse organisatie maakt duidelijk dat de vloeistof geadviseerd wordt, maar elke allesreiniger die niet schuimt ook gebruikt kan worden. Dat is wel zo prettig. Zo weet je dat je niet in met een product zit dat enkel met eigen verbruiksproducten wil werken. Een kind kan in die gevallen het businessmodel raden. Nee onze Jumbo allesreiniger blijkt het inmiddels ook prima te doen.

De Crosswave is in de woorden van Bissell een “multifunctionele natreiniger”. Het is een stofzuiger met reinigingsvloeistof voor natte reiniging. Stofzuigen en de vloer wassen of dweilen is allemaal mogelijk. Voor de voeding is de Crosswave afhankelijk van een hele lange stroomdraad.

 

Systeem

Het principe van de Crosswave is net zo eenvoudig als krachtig. Een tank met water en reinigingsvloeistof zit hoog aan de achterkant. Via slangetjes wordt de mening van water met reiniger naar de draaiende borstelkop gestuurd. Daar draait een borstelrol met microvezel en nylon borstel voor het dweilen en oppikken van droog vuil op hetzelfde moment. De rommel wordt opgezogen in een compartiment onder aan de voorzijde van de Crosswave. Met twee knoppen bovenop de handgreep stel je de zuiging en borstel in voor tapijt of harde vloer. In de handgreep zit een hendel om extra vloeistof te laten vloeien naar de borstelrol. Het werkt erg intuïtief.

Werking

De Crosswave is snel te pakken en in te zetten. Dat is handig wanneer er een ongelukje gebeurt en reiniging snel moet gebeuren. De Crosswave staat normaal rechtop. Met een eenvoudige beweging klik je m uit deze stand en na afloop er weer in. De lange stroomdraad is snel op te wikkelen en los te maken op de steel. Het moet met de hand, maar kan ongetwijfeld duizenden keren gedaan worden zonder gehannes of storingen. Ouderwets, maar doordacht en praktisch. Onlangs hebben we nog een draadloze stofzuiger na twee jaar van een nieuwe accu moeten voorzien. Dat bleek een relatief duur grapje. Dat blijft je met een draad bespaard. De draad zit doorgaans bij het stofzuigen niet in de weg. De lengte van de draad zorgt ook dat je niet van stopcontact naar stopcontact moet werken.

Na de kerst is er altijd een dweil beurt gepland. Met de Crosswave is dat erg snel en gemakkelijk te doen. Het eindresultaat is goed, maar niet zo goed vergeleken met de ouderwetse manier van dweilen. Het voordeel is wel dat de vloer sneller droog is omdat de Crosswave de vloeistof goed doseert. Onze houten vloer in de woonkamer, het zeil in de keuken en het marmer in de hal zijn een perfecte match met de ‘harde vloer’ instelling. De deurmatten doen we op de ‘’rug’ ofwel tapijt stand. De gewone dakloze stofzuiger wordt nauwelijks nog gebruikt,. Toch is het af en toe handig om ze te hebben. Vooral als je onder de meubels, bedden of in hoekjes wilt reinigen. Daar is de Crosswave net wat minder goed in. Maar enkel de Crosswave in ons huishouden zou kunnen volstaan.

Reinigen

Vaak is het reinigen van een stofzuiger een erg vies klusje. Je vraagt je dan af of designers daar ook wel goed aandacht aan hebben besteedt. Voor je het weet sta je lange haren uit een stofzuiger of nog ergen, van een rol te plukken. De Crosswave doet het beter qua reinigen dan alle ander stofzuigers en kruimeldieven die ik heb gebruikt of getest. De reservoirs zijn gemakkelijk te verwijderen en te reinigen. De borstel is ook gemakkelijk te verwijderen. Hij pakt aan de randen, net zoals alle andere stofzuigers, haar op. Dit wikkelt dan om de as en is een gepulk om dit weg te halen. Maar wel minder dan bij andere merken. Al met al is de Crosswave reinigen geen smerige tijdrovende klus, waardoor je het dus ook vaker even doet. De meegeleverde reinigingsbak werkt perfect als je de motor even het belangrijkste voorreiniger wilt laten doen.

Conclusie

Bissell heeft met de Crosswave en oprecht multi inzetbaar apparaat wat een aanrader is voor wie veel harde vloeren heeft. Heb je ook nog huisdieren, dat is de Crosswave zeker een aanrader.

De Crosswave kost 330 Euro.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • reinigt goed en vooral snel
 • reinigt nat harde vloeren
 • geen herrie
 • lang snoer
 • reinigen

THE BAD

 • reiniging is goed, niet perfect

4 reacties

 1. Het systeem klinkt erg interessant en het bespaart tijd doordat je stofzuigen en dweilen samenvoegt. Wellicht kan dit systeem ook gecombineerd worden met een slang en haspel voor watertoevoer en toevoer voor schoonmaakmiddelen. Een goede motor en reinigingskracht is natuurlijk een must.

 2. Dank voor deze nuttige review. Was zelf ook op zoek naar reinigingsmiddel anders dan die van Bissel. Heb je toevallig voorbeelden van niet schuimende allesreinigers die ik bijvoorbeeld in de supermarkt zou kunnen kopen.
  Bij voorbaat dank voor je antwoord!

 3. Ik heb de bissel crosswave nu 2 maanden in huis. Hij zuigt prima op de harde vloer en de vloerkleden.
  Met een aantal bevindingen van Zeeman Albert ben ik het echter niet eens.
  1 na het reinigen van de harde vloer zie ik nog steeds voetafdrukken en pootafdrukken. Ook als ik “achteruit” stofzuig.
  2 het schoonmaken is wel degelijk een vies karweitje.
  3 Het is een hele toer om het deksel van de borstel goed aan te klikken. Het zit nooit echt goed recht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.