Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: JBL Link20 speaker met Google Assistant

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • leuk Google Assistent product
  • betaalbaar
  • goed geluid
  • super accu
  • waterdicht

THE BAD

  • Google G-suite beleid
  • Meeluisterende microfoon

Praten tegen een luidspreker moet de gewoonste zaak van de wereld worden, als het aan Google ligt. JBL faciliteert deze droom van de zoekgigant met een deksels leuk luidsprekertje de Link20. We hebben wel even ruzie met de review unit gehad.

To Link or to Connect; that’s the question…

Eind 2018 introduceerde JBL de Link serie luidsprekers. De Link10; Link20; Link300 en Link500. Mooie luidsprekers die het nieuwe tijdperk van spraakgestuurde apparaten een stem geven. JBL maakt top luidsprekers. Zo is de Pulse nog steeds onze favoriet en is de JBL Extreme niet voor niets de populairste luidspreker onder de hangjeugd. Deze luidsprekers zijn met elkaar te koppelen voor nog meer lawaai. Daar begint direct de eerste teleurstelling met de Link serie. Deze linken niet met het JBL Connect protocol. “Dat mogen we niet van Google”, was het antwoord van de productmanager bij de lancering. Ongelooflijk spijtig want juist het aanhaken bij het enorme grote platform van de JBL Connect luidsprekers was fraai geweest. Google is heer en meester wat de luidspreker mag. De JBL ontwerpers moeten zich dus sterk aan richtlijnen van Google houden. Gelukkig mogen ze zich wel volledig laten gaan op de geluidskwaliteit, waarover later meer.

Hey Google

De Link luidsprekers verbinden via wifi met de Google computers voor de Google Assistent magie. Met een commando als ‘Hey Google’ luistert de luidspreker naar jouw vraag of computer. In jouw Google account kan je exact aangeven welke producten en diensten je wilt koppelen. Zonder producten zijn diensten zoals weer en verkeer al beschikbaar. Google investeert flink in de herkenning van de Nederlandse taal. Bij de lancering moest je nog redelijk in commando’s praten. Na drie maanden pakt Google Assistent al echt goed normale zinnen op. Mijn vraag “Hey Google, hoe laat moet ik vertrekken om met de trein om 20:00 uur vanavond in Amsterdam te zijn?”, beantwoordt de luidspreker fantastisch met een goed geformuleerd antwoord. Google weet waar ik nu ben; hoe ik naar het station kom en welke trein ik moet nemen naar Amsterdam. Natuurlijk moet je jezelf geen vragen over privacy stellen. Google weet al heel veel van je en hoe meer je de assistent gebruikt, hoe meer hij van je weet, maar ook hoe beter de antwoorden worden.

Domotica

Mijn huis puilt uit met connected producten. Van verwarming tot verlichting en van bewaking tot de stofzuiger. Dat wil niet zeggen dat Google Assistent al deze producten ook ondersteunt. Nog geen derde van de producten in mijn huis zijn bekend in de Google Home omgeving. De instellingen zijn ronduit lastig en vergen echt nog veel meer aandacht van de gebruikersinterface ontwerpers. Voorlopig ligt hier nog een markt voor handige Harrie’s die dit voor anderen willen instellen. Maar na wat geklooi en een hele grote bug hebben we uiteindelijk de Hue verlichting, de Honeywell verwarming, Nest camera’s en wat andere zaken aan de praat. Check vooral voor aankoop of jouw connected producten ook daadwerkelijk ondersteund worden.

Bug

De installatie leek snel te gaan, maar steeds lukte het maar niet om producten aan de praat te krijgen., Radio en Spotify lukten nog wel, maar andere producten weigerden steevast. Na heel wat uitzoeken en rondbellen werd uiteindelijk duidelijk dat het allemaal niet werkte omdat ik een betaalde Google account heb. He? W T F??? Juist diegenen die voor Google diensten betalen kunnen (nog) geen gebruik maken van Google Assistent. Gebruik je G-Suite of Apps for Work, dan kan je voorlopig alle voordelen van Android apps op je Chromebook en gebruik van Google Assistent in je huis vergeten. Dat komt door de zogenaamde ‘managed devices’ module. Iets wat voor grote bedrijven wellicht interessant is, maar minder voor de massa MKB en zzp-ers. Met een gratis gmail account werkte vervolgens alles prima. Wel jammer als je dan net bepaalde diensten hebt gekoppeld aan je zakelijke G-Suite account. Iets om voorlopig dus goed voor op te passen.

Geluid

Het geluid uit de Link20 luidspreker is wat je van JBL en Harman mag verwachten; ronduit goed. Overigens klinkt de Pulse wel beter terwijl die bijna dezelfde vormfactor heeft. Persoonlijk vind ik de Link300 en Link500 beduidend beter klinken. De kleinere Link speakers klinken echt wat minder. Wanneer je de speakers van de Link serie met elkaar verbindt, is het duidelijk dat Sonos zich zorgen moet gaan maken. Voor minder geld heb je echt een mooi klinkend systeem wat met de Google Assistent integratie ook nog eens erg modern is, voor wie daarvan houdt.

Meeluisteren

Google assistent producten (maar ook die van andere spraak assistenten) luisteren constant mee. Wil je dat in je huis of slaapkamer? Het is net als de bewakingscamera; je moet er maar op vertrouwen dat er niet onrechtmatig gebruik van gemaakt wordt. Helaas hebben partijen zoals FaceBook, Amazon en Google nogal eens aangetoond opportunistisch te zijn als het privacy betreft. Of het prettig is om een luisterende luidspreker steeds in je nabijheid te hebben is iets waar iedereen zijn/haar afweging in moet maken. Met 10 uur accuduur kan de Link20 in ieder geval overal mee naar toe. Zonder wifi luistert hij zeker niet mee. De mute knop is volgens mij half fake.

Conclusie

De Link20 is zonder twijfel het leukste betaalbare spraak gestuurde product wat we recent hebben mogen testen. Je krijgt een goede indruk wat nu al mogelijk is en wat er aan komt. De luidspreker is prima te gebruiken. Bij een kort ziektebed kom je er op eens achter dat spraakgestuurd muziek kiezen en lichtschakelaars bedienen, een zege kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.