Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Olight S1R Baton II tactische zaklamp met 5 sterren.

The Good
  • Erg klein
  • Zeer fel
  • Verschillende lichtmodi
  • Goede riemclip
  • Magnetisch opladen
  • Prima accuduur
  • Hoogwaardige afwerking
The Bad
  • Je verliest hem gemakkelijk ;-)

Olight S1R Baton II tactische zaklamp kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Hij is waanzinnig klein voor de hoeveelheid lumen die eruit komen. En handig oplaadbaar via USB. Ik heb het over de compacte Olight S1R Baton II. Een tactische USB zaklamp die je nog in de kleinste zak kwijt kunt.

Unboxing

In de verpakking van de Olight S1R Baton II vinden we de LED lamp, documentatie, opbergzakje en een magnetische laadkabel. De herlaadbare accu zit er al in en… is vervangbaar!

Design

Deze zaklamp valt meteen op omdat deze zo enorm klein is. 66 x 22mm. Zeker voor de lichtintensiteit. De zaklamp is nauwelijks langer dan de aluminium riemclip die erop zit. Bediening gaat heel handig, via een knopje, waar ook een status LED onder zit. Onderop zit een magnetische aansluiting om de accu op te laden.

Qua materiaalgebruik zijn ze bij Olight ook goed bezig. Het aluminium is zeer grondig gezwart. Hoewel het totaal geen doel heeft, heb ik regelmatig de behuizing opengedraaid. Dit doe je eigenlijk alleen om de accu te verpakken. Bij het opendraaien schuift de riemclip over de behuizing. Ik zou na een keer of 50 toch wel verwachten dat er krassen gaan ontstaan, maar kennelijk is de kwaliteit op dat front dik in orde. Want, geen draaisporen.

Bij een klein lampje als deze, loop je al snel het risico dat je hem niet goed kunt hanteren. Dat blijft wel, maar door het reliëf op de behuizing heb je veel grip. Tijdens diverse winter BBQ sessies klemde ik de lamp tussen mijn lippen en ook dat was comfortabel werken in het donker. De behuizing is IPX8 waterdicht, dus een beetje speeksel is geen enkel probleem 😊

Verder lijkt er heel veel oog voor detail. Je ziet geen beschadigingen, geen foutjes in de opdruk, niets. Het lampje is tot in perfectie bewerkt.

Evolutie

De Olight S1R Baton II is een tweede uitvoering van vrijwel hetzelfde lampje. De eerste sprong is meteen al duidelijk. De nieuw geplaatste LED heeft een lichtopbrengst van 1.000 lumen. Het vorige model kwam niet boven de 800 uit. Ter illustratie, ik heb het lampje zelfs al gebruikt om bij een fotografiesessie extra licht op het onderwerp te zetten. Geen enkel probleem voor deze unit. Ten opzichte van de S1 is het verschil dat deze met herlaadbare accu komt.

De LED

De LED kan nu dus tot 1.000 lumen aan licht produceren, al is dit wel tijd gelimiteerd om oververhitting te voorkomen. Dit zou de fosfor laag kunnen aantasten waardoor de kleur veranderd. Er zit dus een stukje thermische beveiliging in. Handig. Olight heeft gekozen voor de CREE XM-L2 LED. Van alle LED producten die we testen, leveren de CREE LED’s doorgaans de beste resultaten.

De lamp is ook uitgerust met een digitale fader. Hierdoor lijkt de lamp snel op te gloeien als zijnde een gloeilamp. Het idee is dat als je per ongeluk op iemands gezicht richt, de ogenleden de tijd hebben om snel te sluiten als reactie op het felle licht.

De LED ligt achter een nieuwe TIR lens van Olight. Deze nieuwe lens zorgt ervoor dat de bundel nog helderder is, maar ook voor een goede spreiding van het licht. Dit komt doordat bij een Total Internal Reflection lens, de LED in de lens zelf verwerkt zit. Hierdoor gaat nauwelijks licht verloren.

Met de 1.000 lumen heeft deze kleine zaklamp een bereik van zo’n 145 meter. Met de standaard 600 lumen stand is dit 100 meter. Je kunt hem ook omlaag schakelen naar 300 lumen.

Accuduur

De accuduur is sterk afhankelijk van hoe je de Olight S1R Baton II gebruikt, maar het moge duidelijk zijn dat deze niet enorm is. Met 1.000 lumen haal je er net iets meer dan een half uur gebruik uit. Maar ga je bijvoorbeeld terug naar één van de lage standen, dan ga je al richting de 8 uur gebruik. In de 0,5 lumen haalt hij zelfs 192 uur, maar echt nuttig is dat niet.

Wensenlijstje?

Ja, die hebben we zeker. Gezien het kleine formaat en de vooruitstrevendheid van de fabrikant, zouden we graag een team-up zien met Tile. Dat is ideale tech om producten terug te vinden en we komen Tile’s tech al in steeds meer producten van andere merken tegen. Zou dus een mooie aanvulling zijn.

Conlcusie: Olight S1R Baton II tactische zaklamp

De Olight S1R Baton II tactische zaklamp wist al snel de harten van familie en vrienden te veroveren in deze donkere periode. Is hij enorm veel gebruikt, maar hij is ook zo klein dat we hem uiteindelijk zijn kwijtgeraakt. En voor iemand die erg zuinig is op dit soort handige gadgets doet dat ook wel een beetje pijn. Want wat is dit lampje enorm handig en fijn!

En dat verklaart ook waarom je het in deze review moet doen met foto’s van de fabrikant in plaats van ons eigen beeldmateriaal… sorry!

Olight S1R Baton II tactische zaklamp kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.