Review: Edifier M2290BT; Luxe uitstraling, maar voor bassheads

De Edifier M2290BT is een 2.0 speakerset met een glossy afwerkte case wat de set een luxe uitstraling moet geven. De set beschikt bovendien over bluetooth en heeft daarnaast een toegankelijke prijs.

Specificaties

 

 • Uitgangsvermogen: 2x 10 Watt RMS
 • Frequentiebereik: 75 – 20.000 kHz
 • Bluetooth: 4.1
 • Drivers:70 mm; Impedantie:4 Ohm
 • Afmetingen (b×h×d):  106×188×163 mm
 • Gewicht:2 KG

Uiteraard zeggen specificaties zeker in deze prijsklasse niet veel. 10W RMS per satelliet lijkt niet bijzonder veel, maar is voor dit soort oplossingen afdoende, zo zal verderop in de review ook in het geval van de M2290BT blijken. Een enkele driver die voor het volledige bereik moet zorgen is een interessant gegeven.

 

Unboxing

 

De M2290BT wordt redelijk rechttoe rechtaan geleverd. We vinden de satellieten, een Edifier-branded 3,5 mm jackkabel en de adapter. Daarnaast is er nog een handleiding.

 

Ontwerp

 

De M2290BT bestaat gezien de 2.0 opstelling uiteraard uit twee satellieten. De voorzijde is mat afgewerkt, terwijl de rest van de casing in glossy pianolak zwart afgewerkt is. Doel van Edifier was om de speaker luxe over te laten komen. Op zich kunnen we zeggen dat naar onze mening de speakers inderdaad als dusdanig over komen. Echter, wanneer je van voren tegen de speakers aan kijkt, zie je enkel de matte voorzijde. Aangezien de meeste werkplekken tegen een muur staan, is het de vraag in hoeverre het uiterlijk daadwerkelijk het beoogde effect heeft. Hoe dan ook, wanneer we ze in onze handen houden, komen ze in ieder geval prima over, zowel het uiterlijk als hoe stevig de speakers aanvoelen. Deze stevigheid is niet alleen belangrijk voor de bouwkwaliteit; ook moet dit bijdragen aan de geluidskwaliteit door vermindering van resonantie en overige effecten die de akoestiek negatief beïnvloeden. Wel merken we dat de speakers een enorme stofmagneet zijn.

We zien aan de voorzijde de 70 mm driver zitten. Het is de enige driver waar de set per satelliet over beschikt, dus deze zou het hele bereik moeten coveren. Onder de driver zien we op de rechter satelliet twee 3,5 mm jack-aansluitingen zitten. Een aux-aansluiting (audio-ingang) die gebruikt kan worden in combinatie met bijvoorbeeld je mp3-speler of telefoon en een koptelefoon-aansluiting. Daarnaast zien we een volumeknop die tevens als standbyknop en toggle-knop tussen de bluetooth en jackingang dient. Wanneer de knop kort ingedrukt wordt switcht de speaker tussen de modi en wanneer de knop langer ingehouden wordt, gaat de M2290BT in standbymodus. In bluetooth modus is de ring blauw terwijl voor de standaard modus gekozen is voor geel/groen. Het licht-effect rondom de volumeknop knippert wanneer het volume versteld wordt. Bij de maximale en minimale stand blijft de ring constant branden, terwijl de knop wel doorgedraaid kan worden. Een keus die naar onze mening bijdraagt aan de ervaring van degelijkheid.

De twee satellieten worden aan de achterzijde duidelijk aangemerkt met een ‘L’ en ‘R’. Verder zien we aan de achterkant de reflexpoort, de tulpaansluiting voor het aansluiten van de linker satellietspeaker, de stroomaansluiting, en een 3,5 mm aansluiting waarmee je de speaker aan de PC (of evt. een ander apparaat) aansluit.

Aan de onderzijde zien we de gebruikelijke info vermeld staan en de rubberen voetjes die de speakers stabiel op een ondergrond laten staan. Mits de ondergrond perfect vlak is, zijn de voetjes afdoende. Toch hadden we graag gezien dat de rubberen voetjes breder waren, of dat Edifier wellicht ervoor gekozen had de volledige onderzijde te coveren met rubber. De verniste ondergrond die deel uitmaakt van onze testomgeving blijkt voor de twee voetjes van de M2290BT soms net wat te glad, waardoor de rechtersatelliet soms wat naar achteren schuift bij het in en uitschakelen van de M2290BT door de duwbeweging op de knop.

Een jammerlijk detail aan het ontwerp vinden we dat de speakers ten allen tijde handmatig uitgeschakeld dient te worden en de set niet automatisch in standby gaat wanneer een bepaalde periode geen audio wordt uitgegeven. Wellicht is dit niet realistisch voor de prijsklasse waarin we aan het kijken zijn, maar toch. Bij goedkope bluetoothspeakertjes zien we dit al terug, dus geheel onmogelijk zou het niet moeten zijn toch?

 

Geluidskwaliteit

 

Edifier heeft voor de M2290BT duidelijk gekozen voor een signatuur die geënt is op het laag. We hebben het met de M2290BT uiteraard over een set van beperkte grootte. Een degelijke basweergave wordt dan per definitie moeilijk en vergt wat tuningtrucs. Dit heeft als gevolg dat de lage tonen dan ook stevig naar voren komen.

Het gekozen signatuur heeft echter wel als gevolg dat detail wegvalt en dit over het hele bereik. Dit is vooral merkbaar in het laag omdat bepaalde elementen lager worden weergegeven waardoor ze tegen elkaar wegvallen. Maar ook in het mid en hoog heeft dit zijn effect omdat de tonen richting het laag gedrukt worden. We kunnen dus stellen dat de M2290BT niet voor mensen is die een meer natuurgetrouwe weergave van muziek willen. Voor liefhebbers van bas-zware muziek zou de M2290BT een gewaardeerde optie kunnen zijn, mits men het ok vindt het ‘boomy’ effect over het hele bereik terug te horen.

Gamen met de M2290BT was een prima ervaring. Schoten in shooters of stoten en trappen in fighters (getest met Anthem en Street Fighter V) komen lekker door, hoewel bij zwaardere knallen in bijvoorbeeld cinematische scènes het gemis aan subbas (waarmee je de knal niet alleen hoort, maar ook ‘voelt’) uiteraard wel merkbaar is. Geheel redelijk is het echter niet om de M2290BT hierom te bekritiseren gezien de prijsklasse.

De 70 mm driver waar de M2290BT-satellieten mee uitgerust zijn levert indrukwekkende prestaties. We kunnen een kamer van 30 m² makkelijk vullen met geluid en richting het maximale volume merken we zo goed als geen vervormingen of storingen in het geluid.

Conclusie

 

De Edifier M2290BT is een set die is getuned voor gebruikers die vooral van een stevige bas houden en verder niet kritisch zijn over de weergave van detail of een neutraal geluid. De set geeft een zeer potent volume uit en door de goede bouw en uitrusting met een degelijk stel drivers blijft het geluid ook op hogere volumes in orde. Het glossy uiterlijk geeft de set naar onze mening bovendien een luxe uitstraling waarmee deze in een zeer gevarieerde hoeveelheid aan omgevingen te plaatsen is.

 

 

 

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Azerty

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Uiterlijk
 • Bouwkwaliteit
 • Krachtig volume
 • Stevige bas

THE BAD

 • Mist detail
 • Beslist niet voor mensen die van een neutraal geluid houden

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Azerty