Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Insta360 ONE, de 360 graden camera voor iedereen met 4.5 sterren.

The Good
  • klein en licht
  • kwaliteit hardware
  • 4K opname; HD beeld
  • app mogelijkheden
  • edit mogelijkheden
  • stabilisatie
  • accuduur
  • prijs/kwaliteit
The Bad
  • hoeveelheid mogelijkheden


Rondom filmen zou de nieuwe trend worden. De afgelopen 24 maanden heb ik veel 360 camera’s getest. Vrijwel altijd een teleurstelling. De Insta360 One zou dit moeten veranderen. Klein, handzaam en met een app. Maar belangrijker; met een eigen visie die hout snijdt. Een aanrader.

Cameramakers willen graag dat we aan de 360 graden beleving gaan. Na 3D zou dit de nieuwe heilige graal voor content creatie en herbeleving moeten zijn. De Theta en Samsung camera’s bleken handig in gebruik omdat ze van filmen tot beleving de hele workflow goed op orde hebben. Vuze heeft en camera die 360 graden met 3D combineert. Een drama qua benodigde rekenkracht. Die review is dus ook in de prullenmand verdwenen, zoals veel andere 360 graden camera reviews. Gewoon omdat t niet lekker werkt. Ik richt mij in al mijn reviews op producten waarvan ik vind dat de lezer moet weten dat ze er zijn en waarvoor ze te gebruiken zijn. Veel 360 graden camera’s zijn of te technisch of te crappy.

Hardware

De Insta360 ONE is een cilindervormige camera. De vormgeving is uniek. Zoals de meeste 360 camera’s heeft de ONE aan weerszijde een lens. Er zit een kokertje bij de camera. In deze koker kan je de camera veilig opbergen. De koker dient ook als voetje om de camera ergens neer te zetten. Aan de zijkant zit een Apple Lighting connector. Hiermee kan je de camera op een iPhone klikken. Wanneer deze camera aan de smartphone zit, kan je in de app live streamen naar diverse platforms. Ook kan je de beelden zo uit de camera halen. De camera is echter ook draadloos te verbinden met de app. De hoge resolutie beelden worden dan in de camera op een micro-sd kaart opgeslagen. Het kleine cameraatje zit bomvol electronica voor allerlei bijzondere mogelijkheden. Het belangrijkst zijn de sensoren voor 6-assige stabilisatie.
De One wordt met een selfie stick geleverd. Het is de handigste stick van de verzameling die ik al heb. Ik heb de Insta360 stick ook direct gebruikt voor testen van andere camera’s. Het unieke is het kleine formaat wat reusachtig lang kan uitschuiven met één draai. Hij is in de kleine stand kleiner dan de GoPro Gigante en uitgeschoven net zo groot. Dat komt door de vier elementen.

Filmen

Het belangrijkste van de Insta360 is dat filmen gewoon met een druk op de knop kan. Geen app is nodig. Je kan de camera in z’n houder op tafel zetten, maar ook met de schroefdraad op vrijwel elk statief plaatsen. Natuurlijk schroef je de Insta360 ONE zo op de meegeleverde selfie stick. Bij het filmen filter de software de stick geheel weg. Het is echt magisch om te zien dat de lens 360 graden 4K beeld levert zonder de stick in beeld. Alsof er een camera boven of naast je zweeft. Tja dan is het ook confronterend om te zien dat ik echt kalend aan het worden ben. Dat is in mijn geval dat een minpuntje van al die beelden met de camera boven mij. Voor of achter je houden levert ook unieke beelden. De beelden kan je op de app bewerken waarover zo meer.

 

Live

Filmen terwijl de wereld meekijkt is iets waar niemand tien jaar geleden aan gedacht heeft. Met de ONE klik je de camera zo op je smartphone en met de app stream je live naar platforms zoals Facebook en YouTube. Leuk als je een voorstelling van school wilt delen, een wedstrijd voor de thuisblijvers wilt verslaan, maar ook een nachtmerrie voor popconcert organisatoren. Het koppelen van Facebook, YouTube en Periscope gaat super eenvoudig. Wat ooit een gedoe met allerlei instellingen was, is nu echt kinderlijk eenvoudig geworden. De kwaliteit van de stream hangt erg van de bandbreedte af.

App

Natuurlijk is de camera het hart van de ONE, maar de app maakt het verschil. De ONE heb ik al dik twee maanden ter test, maar sinds eind 2018 is de app echt de moeite waard. In de eerste versie zat hier en daar nog Chinese tekst. Onhandig en geeft geen vertrouwen. Met de nieuwe app is alles Engelstalig en zijn de mogelijkheden eigenlijk de enige drempel. Er is namelijk heel veel mogelijk met de ONE. Van Roll Planet opname tot Bullit Time opnames. Je moet er gewoon de tijd voor nemen om al deze mogelijkheden te doorgronden en te testen voordat je het in het echt gaat gebruiken. Je bent daar zeker wel twee weken zoet mee. Gelukkig zijn er heel veel Engelstalige uitleg filmpjes en voorbeelden. Je kan zelfs vanuit de app voorbeeldmateriaal downloaden om de editing mogelijkheden te ontdekken. De edit mogelijkheden in de app zijn werkelijk goud en maken de 360 camera uniek. Je filmt namelijk 360 beeld en in de app kies je de 16:9 uitsnede die je wilt gebruiken. Zo hoef je dus nooit meer jouw camera op een onderwerp te richten. De ONE filmt alles om je heen en in het bewerken kies je jouw beeldhoek. Als je een punt aanklikt om te fixeren, dan zorgt de software dat het onderwerp steeds in het midden blijft. Zo wordt de app eigenlijk jouw cameraman. Je kan ook de beeldhoeken of onderwerpen veranderen en dan regelt de software vloeiend hoe het ene camerabeeld overgaat in het andere. Wow dit is echt een revolutie.

Revolutie

De mogelijkheid om het 360 gefilmde beeld later te gebruiken voor gewoon rechthoekige uitsnede waarvan jij bepaalt wat het onderwerp is, maakt dat actiefilmen geheel gaat veranderen. Tot de ONE was ik altijd met het filmen van de aktie van anderen bezig. Nu ga ik zelf bijvoorbeeld de helling af en kies ik later de beelden van de mensen om me heen. Natuurlijk moet je een beetje in de buurt blijven, maar ik kan nu ook van het moment genieten. Bovendien is het daardoor veel veiliger geworden om aktie te filmen. Je kan beter opletten wat er om je heen gebeurt. Later in de app selecteer je de beelden. Met de GoPro Fusion kan dit deels ook, maar dat is een zwaar apparaat en onhandig bovenop je helm. De Insta360 One weegt nog geen 90 gram. Die neem je gemakkelijk mee. Het beeld van een Hero7 is veel mooier, maar het gemak en de veiligheid van de ONE kunnen in veel situaties doorslaggevend zijn. Insta360 heeft op de CES een opvolger getoond die scherper beeld maakt, nog betere stabilisatie heeft en HDR filmt. Die camera is een geduchte concurrent voor de nieuwe GoPro’s.

Conclusie

Apple neemt niet zo maar een product op in hun winkels. Insta360 heeft met het ONE en een mooi en functioneel product gemaakt. De app is overweldigend in mogelijkheden. De bewerkingsfunctie maakt het mogelijk om altijd de juiste uitsnede te krijgen. Dit maakt de ONE de ideale actie (actie) camera voor veel mensen.

De Insta360 is online te koop voor 279 Euro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.