Review: Blitzwolf BW-AS2; Bassheavy portable bluetooth speaker

Blitzwolf is al enige jaren een bekend merk voor de vermaarde China-tech-shoppers onder ons. We kennen het merk vooral van mobile accessoires als kabels, powerbanks en laders. Een ander focus van het merk is echter audio. Een degelijk audioproduct maken vergt echter een infrastructuur in termen van R&D wat organisatietechnisch wat flinke stappen extra vergt en Blitzwolf lijkt deze stappen genomen te hebben. Tijd voor wat hands-on-ervaring. We bekeken de Blitzwolf BW-AS2.

 

Blitzwolf BW-AS2

Unboxing

De BW-AS2 wordt geleverd met een 3,5 mm jackkabel en microUSB-kabel. Ondanks dat we Blitzwolf hebben leren kennen van o.a. usb-kabels is het meegeleverde exemplaar unbranded. Naast de kabels vinden we een garantiekaartje met contactgegevens en een handleiding.

BW-AS2, 3,5 mm jackkabel, microUSB-label

Specificaties

Drivers 2x 5 W mid/treble drivers, 1x 30W woofer
Connectiviteit Bluetooth 4.2; AAC, SBC

3,5 mm AUX-in

micro-SD

Zendbereik Tot 10 meter
Accu Capaciteit: 5200 mAh

Laadtijd: 5-6 uur, 2-3 uur met de 18V adapter (niet meegeleverd)

Werktijd: 2,5 uur op maximaal volume, 4-5 uur op 70% volume

Stroomaansluiting Micro-USB, DC 5V (geen adapter meegeleverd)
Gewicht 1127 gram
Dimensies 203 x 125 x 60 mm (breedte x diepte x hoogte)

De Blitzwolf BW-AS2 is een bluetooth speaker uitgerust met een 2.1 driver-opstelling. We hebben het over twee 5 Watt drivers en een 30 Watt woofer die naar boven gericht is. Het apparaat weegt 1127 gram en ondersteunt bluetooth 4.2. Er is ondersteuning voor AAC, maar helaas geen aptX. Apple and in principe Android-apparaten sinds Android 8 kunnen van de AAC-codec. Toch is het ontbreken van aptX een flink nadeel daar niet ieder Android-apparaat beschikt over Android 8 en zo wel, niet per definitie AAC-ondersteuning aanwezig is (in de meeste gevallen wel).

We leren tevens dat het laden van de accu met de DC-adapter twee keer zo snel gaat. Dit doet ons afvragen of Blitzwolf er niet beter aan gedaan had om deze mee te leveren, desnoods tegen een kleine meerprijs. Zijn er werkelijk mensen die los een DC-adapter zullen bijbestellen? Natuurlijk kan het argument gemaakt worden dat mensen net zo lief gebruik maken van de micro-USB-aansluiting, maar gezien het verschil in laadtijd had ik liever wat meer betaald en de DC-adapter meegeleverd gekregen. Het gekozen formaat is ook nog eens niet het meest voorkomende formaat van 2,5 mm. Dus zomaar een andere adapter pakken zit er voor de meeste mensen er niet in.

Ontwerp

Uiterlijk en bouw

De BW-AS2 is in de hoofdzaak vervaardigd van PVC-plastic en metaal. Qua vormgeving is de BW-AS2 enigszins eigenzinnig. Als we de speaker van de zijkant bekijken zien we dat Blitzwolf gekozen heeft voor een soort hexagonaal ontwerp. Als het apparaat wat langer was, zou je het al snel als een soundbar omschrijven doordat de mesh van boven naar voren loopt. De metalen elementen lijken vooral door design-overwegingen ingegeven te zijn. Als we de speaker in de hand houden merken we dat de bouw zeker prima is, maar niets bijzonders qua stevigheid. De metalen zij-elementen die lijken op de afwerking van reflex-poort zijn in werkelijkheid puur design en zijn gewoon losse plaatjes over plastic uitsteeksels. Voor deze prijsklasse kunnen we een dergelijk designelement niet echt een probleem vinden. Het voegt wat toe aan het uiterlijk, dus we zijn er ok mee.

Alles bij elkaar is de Blitzwolf ondanks zijn eigenzinnige uiterlijk, vrij sober vormgegeven, waardoor hij in iedere omgeving wel te plaatsen valt. Al is het hoe dan ook zo dat zijn portable karakter ervoor zorgt dat hij ook weg te stoppen is. Dat Blitzwolf ervoor gekozen heeft het eigen naam-logo prominent in het wit op de speaker te plaatsen vinden we jammer. We vinden het altijd mooier als een merk-weergave beperkt wordt tot een kleinere weergave of alleen iets van een teken-logo. En dan het liefst op een manier die niet perse uitsteekt, zoals dezelfde kleur als het apparaat met een iets andere nuance.

Met zijn dimensies van ongeveer 20 x 12 x 6 cm is het voor een portable bluetooth speaker een redelijk flinke jongen. Het is niet de speaker die je altijd bij je kan hebben. Echter, voor bijvoorbeeld op vakantie is het prima mogelijk om hem gewoon in je koffer mee te nemen. De meeste mensen zullen de BW-AS2 vooral zien als een speaker die ze overal in huis en de tuin neer kunnen zetten. We hebben er tijdens de jaarwisseling en de gerelateerde winter-BBQ in ieder geval prima plezier van gehad. Het apparaat is niet waterbestendig of stootbestendig, dus bij buitengebruik is goed weer en/of een beetje tactische plaatsing wel vereiste.

Interface

Knoppen

De knoppen op de BW-AS2 betreffen de twee volumeknoppen (tevens voor skippen), play/pauzeknop (tevens voor pairen), een knop voor het aannemen/weigeren van een gesprek, een mode-knop voor het switchen tussen bronnen en een powerknop. Tussen de mode- en powerknop zien we een LED waarmee aangegeven wordt welke modus ingeschakeld staat; geel voor microsd, blauw voor bluetooth wit voor aux. De knoppen op de BW-AS2 voelen prima aan. Het is wat vervelend in het begin om duidelijk te zien waar welke knop voor bedoeld is wanneer de speaker op een wat donkere plek staat. Na wat langer gebruik weet je het echter wel en vormt het geen beperking. De feedback is prima en alle kloppen voelen hetzelfde aan.

Batterij-indicator

De BW-AS2 heeft ook een weergave voor het batterijniveau middels 4 LEDs. Wanneer de speaker ingeschakeld staat wordt deze voortdurend weergegeven.

Poorten achterzijde

Als we de BW-AS2 aan de achterkant bekijken, zien we de resetknop, microsd-ingang, AUX-ingang, micro-USB-poort voor het opladen en de DC18V-poort voor de adapter. In eerste instantie hadden we twijfels bij het nut van een microsd-poort. Echter, tijdens de winterBBQ van uw reviewer is daar toch gebruik van gemaakt. Een lading muziekbestanden op een microsd-kaartje en je hebt er geen kijken meer naar. Gebruik je bluetooth, dan gebruik je meer batterij van zowel je telefoon als de speaker en ben je toch geneigd DJ te spelen. We vragen ons wel af of het niet mogelijk was om in plaats van een microsd-poort, een USB-poort te implementeren. Flashdrives zijn toch dingen die mensen sneller voor handen hebben dan een microsd-kaartje. En het is natuurlijk makkelijker om effe een usb-stickje in je computer te steken dan om bestanden op een microsd-kaartje te krijgen voor de meeste mensen. Het afspelen van de nummers lijkt per map op alfabetische volgorde te verlopen terwijl in de map zelf het at random lijkt te gaan (disclaimer, we hebben een paar nummers per map puur voor testdoeleinden gebruikt en per map één artiest gebruikt, we zijn niet uitgebreid nagegaan hoe de interne speler de boel precies selecteert). We hebben niet uitgebreid deze feature getest om duidelijk te krijgen hoe het precies

Batterij

Zoals opgemerkt, wordt er helaas geen losse adapter meegeleverd. Opladen hebben we derhalve altijd via de microUSB-aansluiting gedaan. We vroegen ons af hoe realistisch het was geweest om een snellere oplaadoplossing te gebruiken voor de microUSB-aansluiting. Het tegelijkertijd laden en afspelen via de AUX-aansluiting leverde wat storing op. Als je de muziek luid genoeg zet heb je er geen last van. Maar stel dat je de BW-AS2 als speaker bij je computer wil gebruiken of gewoon op een rustiger moment met een zacht muziekje op de achtergrond terwijl je dichtbij zit, is het wel een probleem.

De batterijduur is niets om over naar huis te schrijven. Blitzwolf is dan ook realistisch als het gaat om de opgegeven batterijduur. Ben je van plan de speaker vaak te gebruiken voor langere tijd, dan zul je hem moeten beschouwen als een optie die standaard aan de stroom gehangen moet worden. Aan de andere kant is 4 tot 5 uur ook weer niet niets. In onze test op 50% bleef de BW-AS2 meer dan 6 uur spelen, maar wellicht dat verwachte degradatie meegenomen is in de opgegeven spec. Verder komt het geluid van de BW-AS2 pas echt goed door op de hogere volumes, waarop de speaker vanzelfsprekend ook meer stroom gebruikt. Aangezien het signatuur echt goed door komt op het hoogste volume, is het beste gebruik om gewoon de speaker op max volume te zetten en vervolgens via de input (bijv. je telefoon) het volume te regelen.

Het blijft natuurlijk een bluetoothspeaker dus dat we hier praten over de BW-AS2 als een primaire geluidsoptie tijdens bijv. een BBQ is eigenlijk al heel wat. Wil je daadwerkelijk serieus geluid hebben, dan moet je natuurlijk niet kijken naar een portable bluetooth optie.

Signaal

Het signaalbereik over bluetooth van de BW-AS2 lijkt wat gevoelig te zijn. Vooral met zwakkere bluetooth-bronnen zagen we dat het al snel lastig werd een stabiele verbinding te krijgen. Ook is het signaal echt compleet weg wanneer je tegen over de grens van het bereik heen gaat, waar andere opties eerst nog een grijs gebied hebben waarbij soms wel en soms geen verbinding is. De opgegeven 10 meter is zo ongeveer waar wij ook op uitkwamen, wat op zich redelijk is.

Geluid

Driver layout

Driver-layout

De Blitzwolf BW-AS2 is gebaseerd op twee 5 Watt drivers die naar voren gericht zijn en de midden en hoge tonen voor hun rekening nemen en de woofer die naar bovengericht is met twee reflexpoorten aan de zijkant. Zoals altijd, doordat de twee drivers dicht bij elkaar geplaatst zijn, heb je niet daadwerkelijk een stereo soundstage. Het ontwerp van de speaker zorgt wel voor een meer ruimtelijke ervaring, wat ook betekent dat hij op enige afstand het beste klinkt.

Volume

Qua volume is de BW-AS2 is indrukwekkend te noemen wanneer we in acht nemen wat de speaker moet kosten. We zouden het vergelijken met opties die vaak het dubbele kosten, met als verschil dat de meeste van deze opties op het maximale volume distorsie beginnen te vertonen. Blitzwolf lijkt de BW-AS2 echter wat conservatief gehouden te hebben, wat betekent dat op het maximale volume zelden iets van distorsie te merken is.

Signatuur

Als we het signatuur proberen te definiëren zouden we zeggen dat de lage tonen prominent aanwezig zijn. De bass heeft redelijk wat ‘punch’ en het overige laag komt goed door op een redelijk gecontroleerde manier. Het is wel duidelijk dat we het hebben over een speaker die georiënteerd is op het laag. Niet alleen bass-heavy dus maar het hele laag komt door, wat wel je smaak moet zijn. Wel blijft de bass haar ‘punch’ houden en valt het niet weg tegenover derest van het laag.

De middentonen blijven bij het spelen van muziek redelijk in orde, gekeken naar wat de BW-AS2 moet zijn; het invloed van het laag blijft. Er is dus geen duidelijke separatie tussen lage en middentonen. We merkten dit vooral bij het spelen van podcasts en audioboeken. Sommigen zullen het geluid omschrijven als iets dat ‘warm’ zou klinken, maar in werkelijkheid is het gewoon het laag dat de boel kleurt. Zeker op lager volume heeft de BW-AS2 moeite middentonen goed door te laten komen. Op een hoger volume wordt het beter, maar wordt de bas ook harder.

Het hoog lijkt het grootste slachtoffer van de gekozen tuning. Het komt simpelweg minder goed door. We horen de tonen, maar het mist simpelweg definitie en detail. Ook als we via equalizersettings het eea proberen bij te stellen krijgen we het amper beter.

Qua signatuur hebben we het met de Blitzwolf BW-AS2 dus over iets dat erg bass-georiënteerd is. We hebben het dan niet alleen over de invloed van de woofer, maar Blitzwolf lijkt echt gekozen te hebben voor een tuning met een prevalerend laag. De BW-AS2 is dus niet voor liefhebbers van een neutrale output. Instrumentale muziekliefhebbers moeten verder kijken, evenals liefhebbers van meer kritische muziek.

Dit gezegd hebbende blijft het natuurlijk een keus. Veel mensen die zoeken naar dit soort speakers houden juist wel van een dikke bass-weergave en zullen de kleur naar het laag juist waarderen. Verder komen bassheavy genres ook goed door. Hiphop, dubstep, hardstyle, voor het formaat van de BW-AS2 worden deze nummers op een indrukwekkende wijze weergegeven.

Alles bij elkaar zouden de de Blitzwolf BW-AS2 omschrijven als een typische feestspeaker. Niets waarmee je even lekker naar muziek gaat luisteren op een rustig moment, maar wel iets dat je op de achtergrond aan kan hebben terwijl je wat anders doet of op een klein feestje lekker laat blazen.

Microfoon

De interne microfoon is op zich prima. Op hoger volume lijkt er een echo te ontstaan, maar op ongeveer 50-60% is het volgens gesprekspartners op afstand vergelijkbaar met de gemiddelde telefoonmicrofoon.

Conclusie

De Blitzwolf BW-AS2 is een indrukwekkende speaker voor de prijs die hij moet kosten. Het is een bassheavy speaker die geschikt is voor muziek die van een dergelijk signatuur kan profiteren. Mensen die graag een neutrale output willen zullen verder moeten kijken. Zoek je een portable optie die je tijdens een BBQ of verjaardag ergens op een tafel neer kan zetten om zijn werk te doen, is de Blitzwolf BW-AS2 een prima optie.

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Banggood.com (15% korting met code: 15OFFBWAS2)

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prijs-prestatieverhouding
  • Eigenzinnig uiterlijk

THE BAD

  • Accuduur niet geweldig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Banggood.com (15% korting met code: 15OFFBWAS2)