Arjan Olsder
Arjan Olsder

Facebook gaat toch WhatsApp, Instagram en Messenger integreren

Facebook heeft de afgelopen jaren heel wat overnames gedaan. De meest opmerkelijke waren het succesvolle Instagram en WhatsApp. Die overnamen stuitte al snel op privacy bezwaren, maar gingen toch door onder de toezegging dat de platformen geen gebruikersdata zouden uitwisselen met Facebook. En dat gaat nu toch gebeuren.

Facebook heeft laten weten toch te gaan starten met de integratie van Facebook Messenger, WhatsApp en Instagram. Daarbij gaat het vooral om de achterliggende infrastructuur. Door de berichtenfuncties van de drie platformen op één infrastructuur te draaien, hoopt Facebook een sneller en stabieler platform te hebben. Daarnaast zal het mogelijk in de operationele kosten schelen.

Nu leven met name de WhatsApp gebruikers nog in privacy. WhatsApp wilt jouw telefoonnummer en de rest van de gegevens zijn puur optioneel. Wanneer WhatsApp zou werken op de infrastructuur van Facebook, kan Facebook veel betere gebruikersprofielen opbouwen en is die privacy verdwenen. Ook de data van Instagram gebruikers zou beter te combineren worden met de gebruikersprofielen die Facebook opstelt. Nu is het al zo dat Facebook adverteerders vergelijkbare doelgroepen op Instagram kunnen instellen.

Facebook probeerde al eerder gebruikersdata van WhatsApp over te hevelen naar haar eigen database. In 2016 stuitte dit al meteen op bezwaren vanuit privacy organisaties en in het VK waren er duidelijke wettelijke problemen waar het bedrijf tegenaan liep. Hierdoor is dit ten delen voorkomen. In hoeverre deze nieuwe integratie wordt tegengehouden, is nog onbekend. Wel is het zo dat de bedenkers van Instagram en WhatsApp in 2018 zonder opgave van reden zijn vertrokken bij Facebook. Een co-founder van WhatsApp die in 2017 vertrok steunde zelfs het #deletefacebook initiatief aldus The Guardian.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.