Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Teufel Rockster Cross, het JBL alternatief

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • flink volume
  • krachtige accu
  • vormgeving
  • LINK functie
  • buiten functie
  • waterbestending

THE BAD

  • waarom een microfoon?

Teufel is het Duitse merk dat robuuste betaalbare audio producten maakt voor wie van krachtig geluid houdt. De Rockster Cross is een draagbare Bluetooth luidspreker die graag de muziek deelt met andereTeufel gebruikers. Zo is met een paar luidsprekers overal een feestje te bouwen.

Eerste indruk

“Wie zit er nou te wachten op de zoveelste bluetooth luidspreker” denk ik tegenwoordig bij elk persbericht wat een nieuwe luidspreker aankondigt. Zo was ook de gedachte bij de Rockster Cross. Bij het uitpakken werd direct duidelijk dat dit een andere klasse is. Geen licht luidsprekertje voor in de tas voor onderweg. Nee de Cross is een flinke jongen die bijna tweeeneenhalve kilogram weegt. De materialen voelen zacht aan. Alles wat niet van rubber is heeft Teufel afgewerkt met een rubberachtige laklaag. Daardoor voelt de luidspreker prettig aan. De handgrepen zitten heel slim in het ontwerp weggewerkt. In het begin heb je niet eens door dat het echthandgrepen zijn. De licht gebogen vorm is anders dan de meeste andere luidsprekers. Zo valt de luidspreker op door vorm, materialen en gewicht. Als bonus is de Cross bestendig tegen water.

Geluid

Het geluid is bijzonder krachtig. De sterke accu’s moeten zorgen voor dik zestien uur speelplezier. De Cross laadt op met een meegeleverde 220V voeding. Als accupack kan de Cross ook andere apparaten opladen. Teufel raad af om andere apparaten aan te sluiten terwijl de Cross accu zelf oplaadt. Bovenop de Cross zitten de volume en speel/pauze knoppen. De bediening om vooruit of achter te spelen in een afspeellijst is anders dan bij andere apparaten. Om de volgende track te spelen druk je de pauze toets met de + toets tegelijk in. Een vorig nummer hoor je door de pauze toets met de – toets in te drukken. Wie niet de handleiding leest, zal dit niet ontdekken. In de praktijk werkt het prima, maar een beetje eigenwijs is het wel. Wat dat betreft, past het goed bij het merk 😉
De Rockster Cross kan met twee bluetooth apparaten tegelijkertijd verbonden zijn. De luidspreker heeft ook een ingebouwde microfoon voor bellen en aansturing van de assistent op je telefoon. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van al die microfoons overal in. In deze luidspreker voegt het niet echt veel toe. Maar dat is een persoonlijke mening.
Het geheime wapen van de Rockster Cross is de knop voor geluid voor buiten. Een soort loudness schakelt dan in. Eigenlijk klinkt de luidspreker ook binnen in deze stand lekkerder. Het lijkt een breder en helderder geluid op te leveren. De Cross heeft een woofer en twee tweeters. Daardoor zou een soort stereobeeld mogelijk zijn. Zoals vroeger Philips ook Spatial Sound heeft geïntroduceerd. Dat zou anno 2018 nog steeds niet misstaan op zo’n luidspreker. Helaas is dat niet mogelijk.

Opvallend slim

JBL heeft een succes met de LINK knop op hun luidsprekers. In een mum van tijd zijn deze luidsprekers populair geworden onder de jeugd. Waneer je samenkomt op een feestje en zo alle luidsprekers met elkaar kan verbinden, heb je snel het feestvolume wat je zoekt. De Rockster Cross heeft nu zijn eigen LINK functie om met broertjes of het zusje de Rockster Go te koppelen. Je kan dan een stereo setup maken of een party modus. De Cross heeft geen app nodig in feestmodus te gaan. De prijs van de Rockster Cross is vergelijkbaar met de JBL Extreme 2. De link systemen zijn niet compatibel. Het zal spannend worden welk merk er in zal slagen de grootste schare fans te maken. De Go is met een prijspunt van 149 Euro een troef om zieltjes voor Teufel te winnen.
Wanneer je de draagband monteert blijkt opeens hoe slim het ontwerp van de Cross is. De speaker valt door de holle achterkant lekker tegen het lichaam aan. De ronde JBL modellen gaan schudden als je loopt, fiets of snowboard met de speaker op de rug. De Rockster Cross blijft perfect op zijn plek zitten. Naast de handgrepen is dit dus een erg slimme ergonomische toepassing in het ontwerp. Als bonus is de luidspreker in twee hoeken te plaatsen door de afgeschuinde kanten. Enkel op de kant plaatsen is niet mogelijk.

Conclusie

De Rockster Cross is een opvallende bluetooth luidspreker. Opvallen door geluidsdruk is met de Cross een makkie. De doordachte ergonomische vormgeving maakt dragen prettig. De link om met meer Teufel luidsprekers een feestje te bouwen is haast een must anno 2018. De prijs is prima, maar voor een succes zal het 200 Euro punt noodzakelijk zijn om de Nederlandse jeugd van andere merken af te houden. Zou bezuinigen op de microfoon niet slimmer zijn geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.