Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Teufel Ultima 40 mk3; prijsbewust én ultiem?

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geluid in het algemeen, specifiek balans, accurate laagweergave
  • Prijs/prestatie-verhouding
  • Sober doch eigenzinnig uiterlijk

THE BAD

  • Mist heel misschien wat transparantie in het mid en hoog

Naast de eerder bekeken Ultima 20 mk3 kregen we van Teufel tevens de derde revisie van de populaire zuilspeakerserie, de Ultima 40 toegestuurd. Net als met de Ultima 20 mk3 beoogde Teufel met deze generatie om de Ultima 40 mk3’s meer tot volwassendom te brengen met subtiele verbeteringen met betrekking tot zowel het geluid als het uiterlijk.

Met de Ultima 40 beoogt Teufel een speaker te hebben die inzetbaar is voor muziek, films en games met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Zoals we in de review van de Ultima 20 mk3 al opmerkten, een lastige combinatie om te realiseren. Buiten de uitdagingen op het gebied van het vinden en realiseren van een geschikt audiosignatuur zit Teufel ook met het gegeven dat de meeste mensen die een speaker kopen in deze prijsklasse een versterker zullen gebruiken die waar geen geweldig krachtige output en stabiliteit van verwacht kan worden.

Volgens Teufel is de Ultima 40 de populairste speakerserie van Europa, wat iets lijkt te zeggen over de kwaliteit die mensen deze serie toedichten en het gegeven dat het richtdoel van deze speakers qua gebruik een flinke markt heeft.

We kregen van Teufel de witte variant opgestuurd; de set is tevens in het zwart te verkrijgen. De adviesprijs bedraagt € 499,99-.

 

Specificaties

 

De Teufel Ultima 40 mk3’s zijn een set zuilen in een drie-kanaals-constructie vervaardigd van MDF. De unit bevat een midrange driver van 165 mm, tweeter van 25 mm (met  fase plug, een van de vernieuwingen ten opzichte van de mk2) en twee 165 mm grote woofers. Het frequentiebereik ligt tussen de 45 en 20.000 Hz. Een totaaloverzicht van de door Teufel opgegeven specs:

 

Bouw en ontwerp

 

Zoals we aan de adviesprijs van € 499,99 kunnen zien zijn de Ultima 40’s set geen speakers die zich richten op een hoog prijssegment waarvoor je de spreekwoordelijke wereld mag verwachten. Toch vinden we dat de Ultima 40 mk3 netjes gepresenteerd worden.

We hebben het over een MDF casing met een matte folie-afwerking welke prima oogt. Het geheel voelt vrij degelijk aan; we schatten het in als wat je zou verwachten in deze prijsklasse met dit materiaal. De folie-afwerking vertoont geen vreemde braampjes of kwetsbare punten in de afwerking en als we wat op de casing kloppen klinkt het weliswaar wat hol, maar het is niets waar we twijfelachtige verwachtingen van krijgen.

De hoeken van de speakers zijn aan de bovenzijde aan de zijkant rond afgewerkt wat bijdraagt aan het uiterlijke karakter.  Met de stofkap op zijn de Ultima 40’s erg anoniem vormgegeven. Zonder stofkap zien we het designidee van de Ultima’s naar voren komen. We zien een matzwarte massief plastic baffle van waar de drivers in geplaatst zijn. Van boven naar beneden zien we eerst de kevlar oranje/goud-kleurige midrange-driver met de chromen kogelvormige faseplug in het midden. Vervolgens zien we de glossy afgewerkte waveguide rond de tweeter. We zien dat ook de tweeter met een faseplug uitgerust is, welke moet zorgen voor meer focus en transparantie in het hoog ten opzichte van de Ultima 40 mk2’s. De onderste twee drivers betreffen de twee zwarte kevlar woofers die voor het laag moeten zorgen.

Aan de achterkant zien we twee basreflexpoorten en de aansluiten van het speakerdraad (schroefconstruct en bananenplug). We zien een dubbele uitvoering, wat betekent dat de speaker geschikt is voor bi-wiring of bi-amping (resp. twee typen speakerdraad op dezelfde versterker of twee aparte versterkers toepassen om zo het laag en midden/hoog apart aan te sturen).

De fysieke basis van de Ultima 40 mk3 wordt gevormd door een aparte massief plastic voet die de speaker stabiel moet houden. Aan de onderzijde van de voet zien we vier getapte openingen waar aparte voetjes of spikes in gedraaid kunnen worden. Teufel levert per speaker ook een rood rubberen plakje mee waar ronde voetjes met een diameter van 1,5 cm uit gedrukt kunnen worden.

 

Geluid

 

De eerste indruk die we van de Ultima 40 mk3’s kregen was dat ze vrij gedifferentieerd over komen, als in dat we niets misten; de bas, treble, de mids, het komt allemaal prima over. Teufel stelt dat een subwoofer niet nodig is bij de Ultima 40s en dat kunnen we zeker beamen. Wellicht dat voor het volledig coveren van de sub-bas regionen in het lage bereik gesteld kan worden dat een sub nodig is. Geef je echter om dit detail, dan is de kans groot dat je naar een andere oplossing kijkt dan iets als de Teufel’s Ultima 40-serie aangezien dit meer een alles in één oplossing is.

Het signatuur van de Teufel Ultima 40 mk3 laat zich omschrijven als iets dat wat meer geënt is op de weergave van het laag. Gezien het doel voor een brede inzetbaarheid, is dit een begrijpelijke keus. Een goede keus zelfs, aangezien je als gebruiker tijdens het kijken van een film of het spelen van een game het effect van bijvoorbeeld een explosie wat nadrukkelijker wil kunnen merken. Wat de overige tonen betreft lijkt er enigszins sprake te zijn van een eigen kleur aan het geluid. Ook buiten de benadrukking van het laag (wat je zou kunnen wegdraaien om wat meer evenwicht te krijgen), zouden we dus niet spreken van een lineair geluid. Uiteraard is dit niet perse een negatief punt. Sterker nog, dynamische signaturen worden door de meeste mensen juist als veel prettiger ervaren.

Maar wat vinden we dan van het geluid dat er uit komt? Kort gezegd kunnen we niets anders zeggen dan dat de geluidservaring ronduit positief is. De Ultima 40 mk3 produceert een vol geluid, terwijl alles toch aardig in balans is en het detail zo goed als niet geraakt wordt.

Het hoog en midden komen redelijk gedetailleerd door met balans en blijven op gecontroleerde wijze uit de speakers vloeien.

Het laag maakt indruk. Goed gedefinieerd en gedetailleerd. Verschillende losse elementen zijn goed te onderscheiden en nuance-verschillen in het laag zijn duidelijk merkbaar. Voor veruit de meeste mensen zal de toepassing van een subwoofer overbodig zijn.

We hebben de Ultima 40 mk3 getest met verschillende muziekgenres en eigenlijk nergens stellen de speakers teleur. Vooruit, voor de echt pompende bas-ervaring waarbij de bas tot in de kern van je lichaam door beukt, zul je wellicht iets tekort komen, maar zoals reeds gesteld is dit geen redelijke verwachting. Van onze test-playlist met pop-nummers die bekend staan om lastige tonen of gewoon heel bekend zijn waardoor we precies weten hoe het dient te klinken tot hoge kwaliteit live opnames van jazz- en orkest-stukken, de Ultima 40 mk3’s blijven gewoon overeind.

Naar de ervaring van uw reviewer zijn in een prijsklasse die enigszins in de buurt komt opties te bedenken die in het midden en hoog transparanter zijn, waar men bij Teufel de veilige weg gekozen lijkt te hebben. Maar die opties bieden weer niet de combinatie met de uitstekende laag-weergave en zullen op momenten ook in het hoog-midden dus wat minder klinken, juist doordat er wat risico genomen is.

Ook voor films en games vormen de Ultima 40’s een zeer degelijke oplossing. We hebben tijdens de testperiode de speakers zich laten presenteren als filmspeakers door wat scenes af te spelen waar het geluid simpelweg bijdraagt aan een iconische ervaring, en daarnaast wat scenes die qua geluid wat gecompliceerder zijn.  We begonnen met ‘Hustle and Flow’ en ‘Whiplash’. Alle ‘iconische’ muziekscènes kwamen over met het juiste effect. De standaard testfragmenten zoals de bekende shoot-out in ‘Heat’ en de scene uit ‘Star Trek’ (2009) waarin de Enterprise op Vulcan aankomt en een ravage van van materiaal moet ontwijken waar ter begeleiding een grote variatie aan tonen uit het laag worden gebruikt, werden naar onze tevredenheid weergegeven.

Game-sessies zijn getest met Wolfenstein II The New Colossus (combinatie van vuurwapens, muziek en vocals), Sonic & All-Stars Racing Transformed (genuanceerde achtergrondmuziek en grote variatie aan gameplay-geluiden) en Uncharted 4 (benadering filmische ervaring). In principe hangen we aan game-audio dezelfde normen als aan film-audio, hoewel er misschien bij sommige mensen voor gamen er een voorkeur zal zijn voor een flink overdreven laag. Hoe dan ook, de Teufels boden een compromisloze ervaring voor een stereo-setup.

 

Conclusie

 

De Teufel Ultima 40 mk3 durven we te omschrijven als de ultieme alleskunner voor een zeer competitieve prijs, gekeken naar de prestaties die geleverd worden. We zijn met name onder de indruk van het vermogen van deze speakers om over het hele bereik zeer degelijk te presteren. De speakers geven een gecontroleerd geluid uit met een leuke dynamiek in het signatuur en worden nergens vervelend. Kritische luisteraars zullen wellicht minder dol zijn op bepaalde conservatieve keuzes die gemaakt zijn in het hoog en mid, maar we kunnen het ons lastig voorstellen dat het aantal mensen dat zich niet kan vinden in de keuzes van de Berlijnse audiofabrikant groot is.

In onze tests bleven de Teufels naar ons idee fier overeind staan en hebben we er ontzettend veel plezier aan beleefd. Het gegeven dat de Teufels zich laten combineren met een groot aantal versterkers is een extra voordeel. We vinden verder dat de Teufels er prima uit zien en kunnen ons niet voorstellen dat, mits de ruimte voor het plaatsen van zuilspeakers er is, de Ultima 40 mk3 ergens zullen misstaan.

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Teufel webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.