Review: Steelseries Rival 650 gebalanceerde eSports muis

Steelseries Rival 650 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Deze zomer mocht ik los op de Steelseries Rival 600 (toen nog met een draadje). Een muis die aan alle kanten gebalanceerd kon worden. Draadloos en perfecte lift off detectie. Zo net voor kerst ligt de opvolger in de schappen. De Steelseries Rival 650.

Unboxing

In de doos van de Steelseries Rival 650 vinden we niet alleen de muis. We vinden er ook de inmiddels bekende puch van siliconen rubber met daarin 8 4g gewichtjes. Daarnaast krijg je een laadkabel met dongle en dongle adapter. Dat laatste is heel handig.

Design

Qua design is de Steelseries Rival 650 een relatief licht muis die gemakkelijk in de grotere hand past. Kleinere handen kunnen wat moeite hebben met de hoogte van de muis. Ook is de Rival 650 een wat bredere muis. Dit komt onder anderen door de losneembare zijpanelen. Daarachter kun je immers de 4g gewichtjes plaatsen. Niet onbelangrijk.

Om de muis prettig aan te laten voelen, gebruikt Steelseries een ‘black soft touch’ afwerking. Een soort siliconen toplaag die de muis lekker stroef maakt.

Mooi detail is ook het muiswiel. Lekker breed en een goede grip. Ook de verlichting komt leuk langs de siliconen op.

In totaal krijg je op deze muis 7 programmeerbare knoppen waarvan drie om de duim heen zitten. Ten opzichte van de Riveal 600, zijn deze een stuk beter bereikbaar. Dit speelt heel prettig.

Daarnaast bevat deze muis 8 verlichtingszones. Hiermee kun je de muis op jouw setup aanpassen.

Optische sensor

Steelseries voorziet deze eSports muis van een Truemove 3+ optische sensor. Deze beschikt niet alleen over een resolutie van 12.000CPI, maar ook over lift off detectie. Dat is het moment waarop je de muis optilt. De sensor is zo gevoelig dat hij een lift vanaf 0,5mm al kan herkennen. Al is het wel een beetje afhankelijk van het oppervlak.

Lift off detectie is heerlijk in eSports. Het zorgt ervoor dat je geen onverwachte bewegingen maakt op het moment dat je de muis even optilt. De maximale snelheid van deze optische sensor ligt op 350CPI, maar je moet wel heel extreem te keer gaan wil je daar aan komen. De maximale acceleratie van 50G is ook praktisch niet haalbaar. Dus dat zit ook wel goed.

Balanceren

Wat de Steelseries Rival 650 redelijk uniek maakt, is de mogelijkheid om deze helemaal te stabiliseren. Hiervoor krijg je dus 8 gewichten van 4 gram mee. Je kunt aan beide kanten van de muis vier van deze gewichten plaatsen. Daarmee kun je het totaalgewicht van 121 gram naar 153 gram opvoeren. Door enkel gewicht links of rechts te plaatsen kun je de horizontale balans aanpassen. Je kunt ook kiezen voor gewicht achter of voor, al merk je daar minder van. Daarvoor zitten de gewichten al te ver naar het midden van de muis.

Accuduur

Steelseries klokt de accu op 24 uur gebruik. Wel tussendoor netjes even uitzetten natuurlijk. Anders heb je echt iedere dag aan het laden.
De laadsnelheid van de Steelseries Rival 650 is echt top. Met een kwartiertje laden heb je al voldoende stroom voor 10 uur eSports. Accu’s hebben de eigenschap steeds langzamer te laden naarmate ze voller zitten. Een complete lading duurt net iets minder dan een uur.

Bereik

Draadloos is lang een dingetje geweest in eSports, maar inmiddels hoeft dat wat mij betreft niet meer. SteelSeries implementeert een fantastische 2.4GHz verbinding tussen jouw rig en jouw muis. Je kunt de dongle in jouw PC steken, maar ook aan de laafkabel die je bij de muis krijgt. Dan kun je de dongle al dichterbij de muis leggen om zo nog minder kans op lag te hebben. Steelseries zet de vertraging zelf op 1ms. Dat is dezelfde vertraging die jouw display waarschijnlijk heeft. Erg strak dus.

SteelSeries Engine

Via de SteelSeries Engine is zo ongeveer alles aan de Steelseries Rival 650 te configureren. Hoe snel werkt de sensor. Welke DPI snelheden heb je onder de DPI switch zitten en natuurlijk het enorme kleurenpallet. Het is ook mogelijk om profielen aan te maken voor jouw favoriete games. Zelfs de standby is te tweaken om zo meer controle te krijgen over het accuverbruik.

Conclusie: Steelseries Rival 650

De Steelseries Rival 650 blijkt, net als haar voorganger, een heerlijke muis voor vrijwel ieder type game. De bouwkwaliteit is een stuk beter en de draadloze prestaties zijn echt super snel. Je merkt eigenlijk niet dat de USB kabel er tussenuit is. En zo moet het ook. Qua programmeren van knoppen en verlichting krijg je ook fantastisch veel vrijheid van SteelSeries en de Engine software is ook echt super fijn om te gebruiken.

Steelseries Rival 650 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Fantastische lift off detectie
  • Sensor doet het erg goed
  • Ligt prettig in de hand
  • Aanpasbare balans
  • Geen draad meer!

THE BAD

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram