Rajesh Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Philips 349X7FJEW; 34" Curved UltraWide met design met 4 sterren.

The Good
  • Kleurweergave
  • Redelijk voor gaming
  • Design
  • Connectiveitsopties
The Bad
  • Benodigde ruimte achterzijde voor de voet
  • Connecties steken recht achteruit

Philips 349X7FJEW; 34" Curved UltraWide met design kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Waar kijken we naar als we een nieuwe monitor uitzoeken? Een degelijke kleurweergave? Uiterlijk? Hoe het past in onze werk- en overige gebruikssfeer? We namen de kans om eens te kijken naar wat volgens velen een van de meest interessante opties is onder de Ultra Wide schermen; de Philips 349X7FJEW.

Ultra Wide schermen, oftewel schermen met een schermverhouding van 21:9 zijn de afgelopen 2 jaar steeds populairder geworden. Het is een formaat dat komt met specifieke voordelen. Zo heb je uiteraard meer ruimte in de breedte, waarmee het wellicht een meer elegante oplossing is ten opzichte het plaatsen van twee monitoren. Ook voor de weergave van 21:9-videomateriaal zoals de meeste films is het geschikt terwijl in games van een breder gezichtsveld geprofiteerd kan worden. Daarnaast is er natuurlijk het uiterlijke voordeel; een setup komt op deze manier actueler over. Als er dan ook nog een sprake is van een degelijke resolutie (3440 x 1440), kan er gesproken worden over een concept waarvan iedereen het eens is dat een dergelijke monitor een nuttige upgrade is voor iedere werkomgeving.

 

Bouw en ontwerp

 

Er is duidelijk aandacht besteed aan het uiterlijk van de 349X7FJEW. De body van de Philips is zoals bij veruit de meeste monitoren vervaardigd van plastic. Er is gekozen voor glossy wit voor de monitor, terwijl het witte deel van de voet wel mat mocht blijven. Gezien de krasgevoeligheid en spiegeling en omdat uw reviewer het gewoon mooier vindt, hadden we de keus voor een matte afwerking van de gehele monitor geprefereerd. Echter, valt over smaak niet te twisten uiteraard. De open metalen delen van de voet zijn gewoon chroom-kleurig, wat een aardige combinatie vormt met het wit.

Het is een beetje jammer dat men niet een mogelijkheid gevonden heeft om de voet niet te ver naar achteren uit te laten steken. Uiteraard is het aan een persoonlijke voorkeur onderhevig hoe dicht je als gebruiker op een monitor wil zitten, maar op een bureau minder dan een centimeter of 80 diep zou de Philips geen aanrader zijn naar ons idee. De voet is in hoogte verstelbaar en biedt tevens de mogelijkheid de monitor naar voren of naar achteren te hellen. Van links naar rechts te draaien is niet mogelijk, noch geldt dit voor het verticaal plaatsen van het scherm. Cable-managment was kennelijk ook geen ruimte voor. Opmerkelijk gezien de aandacht die men aan het ontwerp besteed heeft. Echter, met een beetje creativiteit en wat tiewraps zijn er natuurlijk altijd mogelijkheden. .

De voeding van de Philips is grotendeels extern geregeld, waardoor een adapter nodig was. Hadden we liever een oplossing zonder adapter gezien? Ja. Was het realistisch om de voeding in te bouwen zonder aan het design compromissen af te doen? Wellicht niet.

Het Philips-logo wordt weergegeven met een transparante toevoeging onder het scherm, welke via een led van boven wordt verlicht. In standbymodus knippert de betreffende led. Naar ons idee een wat irritante keus en reden dat we de monitor nimmer op standby laten staan en buiten gebruik gewoon uitzetten. We hadden graag gezien dat dit aanpasbaar was, dus dat de led gewoon uitgeschakeld is in standby, of een ernstig verminderde hoeveelheid licht uitgeeft, of een ‘ademend’ profiel zoals je op toetsenborden wel eens ziet.

In termen van connectiviteit is men niet conservatief geweest. Op de Philips vinden we displayport, 2x HDMI (1.4 en 2.0) en 4 USB 3.0-poorten (waarvan één snelladen ondersteunt) terug. Daarnaast een audio-ingang en uitgang. Een beetje jammer is wel dat alle aansluitingen naar achteren uitsteken in plaats van naar beneden. Dit kan een probleem opleveren wanneer het scherm bijv. aan een muur gehangen moet worden. Het meeleveren van accessoires is niet op bezuinigd. Een displayportkabel, HDMI-kabel, USB-kabel en audiokabel worden allemaal meegeleverd.

De 349X7FJEW is een curved scherm. Met 21:9 schermen van dit formaat is dit bijna een must. De uiterste zijden van het scherm blijven op deze manier beter zichtbaar en van kleurschiften hadden we, zittend tegenover het midden van het scherm, geen last. Dit wordt wat anders wanneer we iets vanaf de zijkant kijken, wat gebeurt wanneer het scherm bijvoorbeeld als tweede scherm wordt ingezet. Er is gebruik gemaakt van een VA-paneel, wat betekent dat het scherm wel degelijk gevoelig is voor het kijken onder een hoek. VA heeft ten opzichte van IPS (wat veel beter overeind blijft inzake inkijkhoeken) echter wel het voordeel van een beter contrast.

De Philips heeft ook de beschikking over speakers. Voor uw reviewer was het lastig om hier een oordeel over te geven aangezien eigenlijk altijd de keus gemaakt is voor monitoren zonder speakers. Uiteraard hebben we het over twee zeer kleine uitvoeringen, dus veel kan er niet van verwacht worden. We zouden niet direct zeggen dat het vreselijk klinkt, sterker nog, het was beter dan verwacht, maar als je met enige regelmaat een filmpje afspeelt en zeker als je wel eens muziek luistert, valt aan te raden gewoon een losse speakeroptie aan te sluiten.

De 349X7FJEW maakt gebruikt van de interne geluidskaart van de videokaart als de mogelijkheid er is, dus er hoeft voor de speakers geen aparte audiokabel naar de PC te lopen vanaf de monitor. Dit is een voordeel voor PC’s zonder losse geluidskaart, aangezien de implementatie in videokaarten beter is dan de on-board-geluidsoplossingen die we in de regel zien. Zoals aangegeven heeft de monitor naast een audio-ingang ook een audio-uitgang (oftewel de koptelefoonuitgang). Op deze manier kan dus ook een losse speakerset via de monitor worden aangesloten. Heeft de betreffende videokaart geen geluids-implementatie, dan zal de monitor met de meegeleverde audiokabel aan de audio-uitgang van de PC gekoppeld moeten worden.

Navigatie van het on-screen display (het menu waarmee de instellingen van de monitor kunnen worden benaderd, OSD in het kort) gebeurt via een joystick rechts aan de achterzijde van de monitor. Door de joystick naar de vier verschillende richtingen te bewegen, krijg je toegang tot de vier verschillende menu’s. De joystick dient tevens als powerknop. Het OSD was iets waar we enige twijfels over hebben. Allereerst komt het esthetisch wat ouderwets over. Daarnaast vragen we ons af waarom het nog steeds nodig is om bepaalde instellingen via het OSD te moeten regelen. Philips biedt de mogelijkheid om het SmartControl-programma te gebruiken, maar hiermee kan slechts een deel van de instellingen worden gemaakt. Wellicht dat we er te makkelijk over denken en dat de implementatie van een dergelijke feature heel wat omvat, waardoor het logischer is om gewoon met een OSD te werken.

Helaas moeten we naast het esthetische aspect het OSD ook bekritiseren om hoe intuïtief het werkt. Het is verre van onwerkbaar, maar we hebben bij andere merken betere OSD’s ervaren.

 

Specificaties en features

 

De Philips 349X7FJEW is een monitor met een resolutie van 3440 x 1440 (beeldverhouding 21:9) en een refresh rate van 100Hz. Philips noemt een kijkhoek van 178 graden, maar er moet wel rekening gehouden worden met het schiften van de weergave. Een volledig overzicht van de specificaties vind je hier.

De Philips 349X7 heeft een paar features die de fabrikant graag benadrukt. Wij keken naar wat onze ervaring ermee was.

SmartImage

SmartImage moet zorgen voor een geoptimaliseerde weergave van verschillende soorten beeldcontent, waarbij de helderheid, het contrast, de kleur en de scherpte dynamisch in real-time worden aangepast.

De modus lijkt vooral gericht te zijn op gaming. We hebben de profielen ‘FPS’ (verbeterde details in het zwartniveau), ‘Racing’ (reactietijd zou moeten worden verbeterd en kleurverzadiging), ‘RTS’ (bepaalde delen van het scherm kunnen worden uitgelicht) , Gamer 1 & 2 (losse profielen na voorkeur van de gebruiker). Daarnaast hebben we nog een LowBlue-modus (waarbij het blauwe licht verminderd wordt, lees meer over kortgolvig/blauw licht in de Arozzi VX-800-review).

Persoonlijk vinden we losse profielen een overbodige feature. We willen gewoon de weergave zoals deze bedoeld is door de game-developer. Kunstmatige verbeteringen zijn in de praktijk van weinig meerwaarde. Het uitlichten van een bepaald beeld in een RTS konden wij geen praktisch voordeel voor bedenken. De LowBlue-modus heeft op zich wel een meerwaarde, wanneer er gebruik gemaakt wordt van een bron die daar zelf geen oplossing voor heeft. O.a. (recente edities van) Windows, OS X en Android beschikken al over een dergelijke modus, maar bijv. gameconsoles niet.

SmartContrast

SmartContrast betreft een feature die weergegeven content dynamisch analyseert en op basis daarvan de contrastverhouding optimaliseert middels de helderheid. Beelden met een heldere verlichting worden benadrukt, terwijl beelden op een donkere achtergrond worden minder verlicht.

Ook hier stellen we dat we gewoon content willen zien zoals het bedoeld is. Een aangepaste helderheid afbeelden heeft geen meerwaarde voor ons en we kunnen niet bedenken voor wie het wel een extra waarde zou kunnen hebben. We ervoeren de feature eigenlijk zelfs als vervelend. De meeste websites zijn niet geoptimaliseerd voor weergave op 21:9, wat betekent dat we vaak flinke witte delen aan de zijkanten hebben. De monitor interpreteert dergelijke websites als een beeld met een heldere verlichting (het merendeel is immers licht gekleurd), waardoor tijdens het websurfen je met regelmaat een bak licht krijgt waar je niet op zit te wachten.

Multiview

Multiview gaat over de feature om twee video-ingangen tegelijkertijd te gebruiken. Op deze manier kan de 349X7 beeld van meerdere apparaten tegelijkertijd weergeven. Denk aan bijv. twee PC’s (denk aan complexe multi-task taken waar twee PC’s voor nodig zijn, of testactiviteiten) of een PC en een beveiligingscamera. Op de onderstaande afbeeldingen is een testsituatie te zien waarin we een Mede8er X3D als tweede apparaat aansloten.

De beelden zijn te regelen via PIP (picture in picture) waarbij de grootte en positie gevarieerd kan worden of PBP (picture by picture, oftewel naast elkaar). De weergave van de twee bronnen kan gewisseld worden.

De MultiView-optie is via de OSD te regelen en de selectie-opties zijn redelijk rechttoe rechtaan.

 

In gebruik

 

Als Gadgetgear ligt onze focus vooral op ervaring-ingegeven reviews waarbij het doel van een review is om een representatie te geven van ‘real-world use’. Zaken als het meten van kleurweergave of reactietijden is dus niet direct iets dat bij ons past en de waardering van de Philips 349X7 is dus ingegeven op basis van onze workflow (die in het geval van uw reviewer niets te maken heeft met content creatie of iets anders waarbij kleurechtheid relevant is) en gebruik tijdens vrije tijd. Wel hebben we gekalibreerde schermen staan die als benchmark kunnen dienen en op basis waarvan we op het oog een oordeel kunnen vellen over de prestaties.

Kleur, contrast, helderheid

De 349X7 heeft een degelijke contrastweergave en ook de kleurweergave is meer dan prima te noemen. Hoewel we niet verwachten dat mensen die AdobeRGB als norm aanhouden met de Philips een oplossing hebben waar ze vrolijk van worden, vinden mensen die ok zijn met sRGB in de Philips een degelijke performer. We hadden niet het idee dat we met de standaard instellingen nog eens uitgebreid aan de slag moesten gaan. De weergave van zwart hadden we geen klachten over (zoals altijd wel het geval is bij VA-panelen) en ook de uniformiteit van de kleurweergave, iets dat bij dit formaat scherm best nog eens een probleem is, hadden we eveneens weinig over te klagen. Dit geldt ook voor volledige zwart- en witweergave. Geen vervelende vlakken die lichter of donkerder zijn dan andere tijdens het bekijken van content in full screen dus.

Het viel ons op dat de maximale helderheid van dit scherm wat beneden de norm ligt voor wat we in de regel uit schermen krijgen. Een probleem is dit echter niet en we kunnen het ons moeilijk voorstellen dat er omstandigheden zijn waarin de 349X7 niet genoeg licht voortbrengt. De minimale helderheid is veel interessanter, voor mensen die bijv. in donkere omgevingen werken. Ook hieromtrent hadden we geen klachten.

Gaming

De gameprestaties van de 349X7 waren we erg over te spreken. We merken niets van inputlag (de vertraging die er is tussen iets dat je ingeeft met je muis of toetsenbord en wanneer je het op je scherm terug ziet). De reactietijd (hoe snel een pixel van kleur verandert) is niet geweldig, maar nog steeds degelijk. Tenzij je een serieuze shooter-speler bent, verwachten we niet dat de 349X7 niet voldoet. De Philips 349X7 beschikt over een overdrive-functie waarmee de reactietijd verbeterd wordt. Het probleem met dergelijke functies is dat je wel eens zgn. ‘overshoot-effecten’ (artefacten/verstoringen rond bewegende delen) kan krijgen. Hier hadden we echter zo goed als geen last van.

 

Conclusie

 

Een goed presterend scherm, met een degelijk uiterlijk en uitgebreide connectiviteits-opties. Als we het dan relateren aan de prijs waar de Philips 349X7FJEW op het moment voor te krijgen is, kunnen we niets anders dan stellen dat we praten over een aanrader voor een breed gebruik. Het 34″ 100 Hz 3440 x 1440 paneel biedt een comfortabele ervaring voor al het Office- en internetgebruik, en biedt de nodige flexibiliteit voor bewerkingsbezigheden. De zeer veeleisende 3D-shooter-speler onder de gamers zal wellicht verder moeten kijken, maar de meeste gamers zullen aan dit scherm geen beperking hebben, waardoor het nog altijd een interessante opties is als de monitor ook voor overig gebruik ingezet wordt.

De nadelen die we kunnen bedenken gaan over fysieke keuzes. Hoewel we het vaker zien, blijft het een jammerlijk gegeven dat de voet ervoor zorgt dat de monitor niet dichter tegen een muur geplaatst kan worden en de naar achteren stekende aansluitingen zorgen voor beperkingen bij bijvoorbeeld het gebruik van een muurbeugel.

Philips 349X7FJEW; 34" Curved UltraWide met design kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.