Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: AOC I1601FWUX (USB-C Monitor)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem handig in gebruik
  • Zeer stevig
  • Zowel horizontaal als verticaal te gebruiken
  • Prima resolutie
  • Prima kleuren

THE BAD

  • Design kan echt beter
  • OSD menu is wat onhandig in gebruik
  • I-Menu software is lastig te krijgen zonder optische drive

In het verleden hebben we verschillende USB 3.x monitoren getest die ook hun stroom kregen via USB. Al deze monitoren waren ontwikkeld voor op bureaus. Maar de AOC I1601FWUX is gemaakt voor onderweg. Op basis van USB-C. Van IFA tot Huawei product launch in Londen, dit display zit al ruim drie maanden in mijn Targus Work+Play Fitness tas. Met succes!

De AOC I1601FWUX is zo’n typische gadget waarvan ik de review al maanden geleden heb willen tikken. Maar de vaste plek in mijn tas is precies de handicap die deze review heeft getroffen. Want hij ligt nooit in het zicht op het moment dat ik reviews tik. Frustrerend, want een externe monitor op deze manier bij je hebben is echt enorm comfortabel.

Unboxing

Wij ontvingen een gebruikt exemplaar. In de doos vonden we een USB-C naar USB-C kabel, een handleiding, de monitor en de bijbehorende smart cover. Wat opviel was dat de smart cover de nodige gebruikssporen had. In de doos zat deze ook niet goed waardoor randjes werden omgebogen. We komen later in deze review terug op de smart cover. Er hoort ook een CD met software bij te zitten.

Design

Qua design ben ik niet echt kapot van de AOC I1601FWUX. De achterkant en zijkanten zijn echt heel mooi en strak vormgegeven in aluminium. Maar aan de voorkant is het matte display ingelijst in een dik, glanzend plastic frame. Dit oogt wat ouderwets. Bovendien wekt het de suggestie dat het scherm kwetsbaar is. In de praktijk valt dat wel mee. In de tas zit de smart cover er altijd overheen. Op het dikste punt, meet de monitor 8,5mm dikte. Met 800 gram weegt de monitor zeer weinig.

MacBook Pro en AOC I1601FWUX
MacBook Pro 13 in combinatie met de AOC I1601FWUX

Smart Cover

De Smart Cover is de standaard voor jouw monitor. Wanneer je hem zowel horizontaal als verticaal gebruikt. In beide gevallen is de kijkhoek 5 tot 25 graden te verstellen.

Wat opvalt, is dat de Smart Cover heel goed bedacht is, maar heel goedkoop is uitgewerkt. De samengesmolten randjes zijn gewoon niet tof en best gevoelig. Daarnaast oogt de zwarte cover al snel vies. Doordat hij op tafels staat, pakt hij ook al snel viezigheid op. De ontwikkeling van de smart cover had wat meer aandacht mogen krijgen in het geheel.

AOC I1601FWUX Smart Cover
AOC I1601FWUX Smart Cover

Display

Het 15,6 inch grote LCD display dat AOC heeft gekozen, is een IPS display. Iets dat iedereen die met beeldbewerking bezig is, zeker zal aanspreken. Hoewel ik niet het idee heb dat het kleurbereik enorm groot is, is het goed genoeg. Bovendien is de kijkhoek met 160 graden ook zeer plezierig.

Wat AOC als bonus heeft toegevoegd is een low blue light modus. Daarmee kun je blauw licht filteren. Vooral ’s avonds kan dit lekker zijn. Blauw licht stimuleert de hersenen om wakker te blijven. Maar, dan moet je wel het OSD menu door om dit aan te zetten.

I-menu App

De AOC I1601FWUX bevat een sensor die meet in welke orientatie je de monitor hebt geplaatst. Zo kan de computer het beeld hierop aanpassen. Zeker voor mij is een staande oriëntatie erg prettig werken omdat persberichten dan goed zichtbaar op het scherm staan. Wel heb je dan een langere USB-Kabel nodig en komt de USB kabel aan de bovenkant van het display te zitten. Dat is niet mooi. Een tweede USB-C aansluiting was prettig geweest.

Opvallend is dat de I-Menu app alleen op de meegeleverde CD-Rom staat. Mijn MacBook Pro heeft geen CD drive. Op de site geeft de algemene zoekbalk alleen een overizcht van monitoren die de app ook gebruiken. De support knop in het menu brengt je naar een support overzicht waar deze monitor niet tussen staat. Deze lijkt al jaren niet meer bijgehouden te zijn. Maar… de productpagina zelf heeft ook een support knop. En die brengt je naar een support pagina specifiek voor deze monitor. Daar kun je wel de drivers en handleiding downloaden, maar niet I-menu. Onhandig van AOC. Ook wanneer we de support pagina’s van de andere monitoren met I-Menu ondersteuning bekijken, krijgen we niet deze download te zien. Een gemis, dat zeker.

On Screen Display menu

Ook deze AOC I1601FWUX heeft een on-screen display. En iets wat we gewend zijn van AOC, zetten ze ook hier door. Het hele menu moet je met de powerknop bedienen. Door wel of juist niet te drukken. Gelukkig hebben we geen reden om echt iets met het menu te doen, anders zou het een heel frustrerende ervaring zijn. Een knopje extra, misschien twee, had wel gemogen.

Conclusie: AOC I1601FWUX USB-C Monitor

Ik werk veel achter de PC. Op mijn bureau staat een ultrawide monitor, maar anders hadden er twee gestaan. Zeker wanneer je persberichten moet overtikken en in verschillende programma’s tegelijk moet werken, is een tweede monitor al snel een must. Zeker ook onderweg. De AOC I1601FWUX is daarmee sinds de IFA mijn steun en toeverlaat. Het ontwerp mag dan wel beter, qua gebruik is dit echt heel fijn werken.

AOC I1601FWUX kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.