In de jaren 90 was het dé machine waar ik mijn eerste controller versleet. Ja, nog voor de revolutionaire Dualshock controller was er ééntje zonder rumble. Zonder analoge sticks. Het was de eerste PlayStation die deze gamer in hogere sferen bracht.

Sinds eergister ligt deze klassieker in de Nederlandse schappen. Net als bij Nintendo gaat het om een mini uitvoering van de originele console. Ook nu met 20 games die op een interne opslagruimte staan. Die overigens niet zo heel groot hoeft te zijn. In die tijd werkten we immers nog met CD-Rom’s. En daar ging maximaal zo’n 750MB op. Er waren nauwelijks games die meerdere CD-Rom’s nodig hadden.

Maar die waren er wel. En ook die vinden we terug op de Playstation Classic. Wat denk je bijvoorbeeld van Final Fantasy VII? Met vier CD-Roms de absolute recordhouder. Of Metal Gear Solid dat twee CD’s groot was. Ook andere klassiekers vinden we terug. Oddworld: Abe’s Oddysee, de allereerste Rayman, Tekken 3 en het legendarische Syphon Filter.

Wil je echt een klassieker? Grand Theft Auto. Jawel, de allereerste. Nog niet in 3D! Maar wel grof en hard. Later kwam de engine nog een keer naar de Nintendo met Chinatown Wars. Wat speelde dit extreem lekker! Ik hoop dat het nog steeds werkt.

En toch missen we stiekem ook een paar klassiekers. Waar is Crash Bandicoot? Dat was toch een beetje de Mario van de Playstation? Logisch eigenlijk dat die ontbreekt, want die is net opnieuw uitgebracht op alle consoles. En Lara Croft? Het eerste vrouwelijke game karakter dat menig puber met klamme handjes naar de TV liet staren? Geen idee. En een nog groter gemis is natuurlijk de allereerste Gran Turrismo… dé game die de DualShock controller introduceerde bij de PlayStation gamer. Maar ook Gran Turrismo valt prima te verklaren. Want alle rechten op alle auto’s en banen opnieuw laten tekenen… dat is een wel heel kostbaar proces… maar wat dat dat een extreem fijne racer!

Morgen gaan we naar de releaseparty in Amsterdam en we hopen je vlot daarna onze review te kunnen geven.

kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.