Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Dit gaat de Snapdragon 855 doen voor smartphones

Het jaar zit erop, de CES komt eraan, dus ook een nieuwe high-end chipset van Qualcomm. En wanneer Qualcomm een nieuwe chipset aankondigt, krijgen we ook al een blik op de eerste vlaggenschip toestellen van 2019. Want Qualcomm zet ieder jaar weer de standaard.

Op naar 7nm

Huawei was met haar HiSilicon 980 de eerste fabrikant van 7nm chipsets. Dit is belangrijk. Hoe kleiner het aantal nm, hoe minder energie er nodig is en hoe hoger de snelheden binnen een processor. Het is nu Qualcomm die hierin volgt terwijl Samsung nog even op 8nm blijft hangen met haar Exynos 9820.

Krachtiger

Het zal je niet verbazen, deze chipset is zeker krachtiger dan haar voorganger. Zo zou de chipset op AI drie keer zo krachtig zijn dan de Snapdragon 845. In rauwe rekenkracht komt het op een winst van zo’n 45% neer, 20% als je alleen naar de nieuwe Adreno GPU kijkt. Gamers krijgen bovendien ondersteuning voor Dolby Vision en 10-bit kleuren waardoor ze nog meer details op het scherm krijgen. Overigens, kun je daar ook bij films en series van genieten. De GPU is gemaakt voor displays met een maximale snelheid van 120fps en een 8K resolutie.

Het geheim zit deels in een nieuwe indeling van de processor. Qualcomm koos jarenlang voor een 50/50 verdeling tussen sterke en zwakkere CPU’s. De zwakkere CPU’s werkten aan alle standaard taken zonder al teveel energie te verbruiken terwijl de overige aan het werk gingen met zwaardere opdrachten.

In de nieuwe Qualcomm Snapdragon 855 chipset heb je één zeer krachtige CPU op 2.85GHz. Daarnaast drie 2.42GHz en vier 1.8GHz CPU’s. Met 2MB L3 cache blijft de hoeveelheid geheugen gelijk en dat is opvallend. De Huawei HiSilicon Kirin 980 chipset kreeg 4MB L3 cache mee.

Voor de AI gaat Qualcomm wel mee met Huawei. Eveneens krijg je bij Qualcomm twee AI NPU’s in de Hexagon- 690 processor.

5G

Natuurlijk is LTE ondersteuning ook belangrijk en die loopt op tot een datasnelheid van 2Gb per seconde. Maar daar heb je in Nederland voorlopig nog niets aan. Het gaat vooral om 5G ondersteuning via het X50 modem. 5G hebben we hier momenteel nog niet.

De camera

Met de nieuwe AI is het gemakkelijk om filters tijdens het filmen toe te passen. Huawei doet dit ook al met haar Kirin 980 chipset. Filmen kan nu ook met 60 frames per seconde op 4K resolutie met HDR10. Zelfs een live bokeh effect behoort tot de mogelijkheden met de AI van deze chipset. Multi-frame Noice Reduction zorgt er voor dat je minder ruis in het beeld krijgt door frames te vergelijken en onzuiverheden te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.