De Apple iPhone XS ligt al enkele weken in de schappen. Waarom zouden we deze iOS smartphone willen? En belangrijker nog, waarom zouden we hem laten liggen? Deze post helpt je de keuze te maken.

A12 Bionic processor

In smartphoneland draait alles om AI en die race is ingezet door Apple. Ze waren de eersten met een 64-bit chipset en daarmee een voorsprong op de markt namen. En met AI deden ze dat opnieuw. De A12 is de nieuwste generatie van Apple. Net als op de chipsets van Huawei krijg je bij Apple twee AI chips die de processor en GPU ontlasten. Hierdoor wordt VR en AR realistischer dan ooit op een iPhone.

Camera

Ook qua camera zitten fabrikanten als Huawei en Samsung op de hielen van Apple. Met de iPhone XS krijg je de beste beeldtechnologie die Apple momenteel in een iPhone kan stoppen. Hoewel het om dezelfde 12 megapixels gaat als bij de vorige generatie smartphones, is de beeldsensor een stuk beter geworden. Hij is 50% lichtgevoeliger geworden.

Ook aan de voorkant is de camera verbeterd. De nieuwe Face ID camera moet het toestel nog sneller unlocken.

Accuduur

Ook de accuduur moet een stuk beter zijn onder de iPhone XS. Nouja, op de iPhone XS MAX. Daar geeft Apple je een indrukwekkende 3.174. Dat is nog lang niet zoveel als in de Android vlaggenschepen van Samsung en Huawei, maar voor de geoptimaliseerde Apple hardware is dit op papier echt een hele dikke dag gebruik. Recensies moeten uitwijzen wat deze accuduur echt oplevert.

Weerbestendig

De iPhone XS heeft van Apple nu een IP waardering van IP68 meegekregen. Waren de Apple devices van origine allergisch voor water, kun je hem nu gerust in de WC of het bubbelbad laten vallen. Oja, en het glas is ook weer een stuk sterker geworden.

Entertainment

Het nieuwe display moet in staat zijn veel meer kleuren weer te geven dan het oude. Heerlijk voor filmliefhebbers. Daarnaast krijgt het toestel nieuwe speakers die een nog breder stereoveld moeten laten horen. Geen geklooi met virtual surround, maar gewoon stereo done right. Dat is het idee van Apple.

Duur!

Het lijkt er een beetje op dat Apple verwikkeld is geraakt in een race om dure smartphones uit te brengen. Met name de Chinese werken brengen heel wat smartphones uit die €100 of meer kosten. Ongetwijfeld door de introductie van de iPhone X vorig jaar, die de lat hoger legde dan ooit tevoren. Wie mooi wilt zijn, moet pijn leiden. En dan krijg je er de snellader niet eens bij… Het zijn vooral de internetwinkels als Mobiel.nl die in staat zijn nog iets aan de prijs te doen.

De inkeping is gebleven

Met de inkeping was Apple vorig jaar vooruitstrevend. Het lukte slechts enkele Chinezen om vlak voor de iPhone X release met iets vergelijkbaars op de markt te komen. Inmiddels is de inkeping een standaard geworden voor Android smartphones. Sterker nog, we zien Android fabrikanten ook hier innoveren. Bijvoorbeeld door de inkeping terug te brengen tot een klein druppeltje bovenin het display (denk aan de Wiko View2, OnePlus 6T en de Huawei Mate20) voor de camera. Of zelfs helemaal geen inkeping door de camera’s uit te laten schuiven (denk aan de Oppo Find X en Xiaomi Mi Mix 3). Dat Apple er voor koos het plaatje op het display van het toestel van een planeet te maken, is dan ook vooral om het ontbreken van vooruitgang qua inkeping te verhullen. Qua vormgeving is de iPhone XS dus meer van hetzelfde.

Disclaimer

Deze post is geschreven op basis van specs van het toestel. De auteur heeft het toestel niet getest. Daarvoor lees je binnenkort ongetwijfeld een review van onze Apple expert Albert Zeeman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.