GadgetGear.nl

Review: Wiko View2 (Android Smartphone)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Wiko View2 met 4 sterren.

The Good
  • Goede camera voor deze prijsklasse
  • Uitstekend design
  • Display is een echte eyecatcher

The Bad
  • Niet heel snel
  • Lage resolutie

Wiko View2 kopen
→ Check de prijs bij Bol.com
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl

Wat is de meest opvallande smartphone onder de €200? Afgelopen week hebben we er een aantal getest. Wil je echt opvallen, laat je de Nokia 3.1 en de Huawei Y6 2018 lekker liggen. Dan pak je de Wiko View2. Ongeacht wat er verder inzit.

Display

De reden dat ik in zo’n geval keihard voor de Wiko View2 zou kiezen, is het display van deze smartphone. Deze is bijna gelijk aan de geflopte Essential Phone van Android bedenker Andy Rubin. Met het grote verschil dat je deze wel in Nederland kunt kopen, en dat deze geen drol kost.

Wiko heeft namelijk absoluut de kleinste inkeping van alle merken. Hierin heeft het alleen de camera, status LED en de speaker gestopt. Wel komt de inkeping wat verder naar beneden dan wat we gewend zijn, maar ach… wie mooi wilt zijn…

Wiko heeft voor een IPS LCD display gekozen. Deze heeft een doorsnede van 6 inch. Dit levert een display-body ratio van ruim 80% op. Dat de randen wat dik zijn heeft vooral te maken met dat Wiko voor een LCD display heeft gekozen. Daarvan zijn de aansluitingen niet om te vouwen zoals bij AMOLED. Hey, het is en blijft een goedkoop toestel toch? De resolutie is met 720×1.528 pixels HD+. Je kunt dus geen content op Full HD kijken. Een keuze die Huawei ook al voor haar Y6 2018 maakte en die wat mij betreft niet storend hoeft te zijn voor dit prijssegment.

Belangrijker is de bruikbaarheid buiten en die is redelijk goed.

Unboxing

Maar eerst, wat zit er in het doosje van de Wiko. Natuurlijk weer de meest indrukwekkende SIMtool die we hebben gezien. Oké, op The Thread na, maar dat is geen pure SIMtool ;-). Je krijgt een aardige USB lader en microUSB laadkabel. Geen USB-C? Nee, dat kan niet voor deze prijs. En je krijgt een aardig dikke handleiding. Netjes dus.

Design

Het design is voor het Franse Wiko kennelijk zo belangrijk dat het als enige merk ook echt moeite heeft gedaan om een mooie achterkant voor de Android smartphone te ontwikkelen. Ook de achterkant lijkt van glas te zijn, al zou het ook prima hoogwaardig plastic kunnen zijn. Het is moeilijk te zeggen, maar het ziet er echt heel premium uit voor een toestel van nog geen €200. Het effect is vergelijkbaar als bij de high-end Huawei en Asus smartphones. Het geheel wordt bij elkaar gehouden met een metalen frame. Het glas voor en achter is 2.5D afgeslepen wat er mooi uitziet, al voel je wel echt een ribbel op de rand.

Specs

Op de chipset lijkt Wiko ook niet echt te besparen. De Qualcomm Snapdragon 435 chipset is dan geen rekenwondertje, het is geen vage Chinese chipset en zet toch zeer degelijke prestaties neer. De 3GB aan werkgeheugen helpt daar ook enorm bij. Die maakt de beleving een stuk soepeler tijdens het schakelen tussen apps. Je krijgt ook 32GB opslagruimte op de chipset. Je kunt ook nog een microSD kaart plaatsen.

Qua prestaties reageert het toestel redelijk vlot bij reguliere taken. Het wisselen van apps gaat op een snelheid die overeenkomt met de prijsklasse. Deze prestaties komen vooral doordat Wiko heel dicht op de pure Android ervaring is gebleven, al is het jammer dat ze niet de stap maken naar Android One zoals Nokia en anderen doen. Zeker in dit prijssegment valt er dan nog wat snelheid te winnen. Het zou ook schelen met updates. Daar staat het merk niet echt om bekend.

Draadloos schiet de Wiko View2 er bij in. Hier zitten zeker besparingen. Alleen 2.4GHz WiFI, Bluetooth 4.2 met enkel A2DP voor audio streaming. Plaatsbepaling beperkt zich tot A-GPS. Het moet ergens vandaan komen.

Biometrische gegevens

Wat ook lekker is, is dat de Wiko View2 komt met zowel een vingerafdruksensor achterop als gezichtsherkenning. En die gezichtsherkenning is niet super snel, maar werkt wel behoorlijk goed.

Accuduur

Met 3.000mAh heeft de Wiko View2 qua accucapaciteit een mooie hoeveelheid aan boord. Maar hoe zit het met het daadwerkelijke uithoudingsvermogen? Een dikke dag bij regulier gebruik.

Camera’s

De Wiko View2 is van een enkele camera achter en voor voorzien. Aan de voorkant krijg je 16 megapixels. Dit is meer dan achter. Niet alleen ideaal voor selfies, maar dit zal ook de reden zijn dat de gezichtsherkenning redelijk precies is.

Aan de achterkant moet je het doen met ‘slechts’ 13 megapixels. Maar, Wiko kent ook Pixel Plus. Dan boost je het aantal megapixels. Maar dat is zoiets als optische zoom. Leuk voor op de specsheet, maar ver van weg blijven als je gewoon een scherp plaatje wilt.

Laten we Pixel Plus lekker voor wat het is, zijn het camera’s waar ik helemaal blij van wordt. Kleuren, contrasten, het ziet er allemaal goed uit. Zelfs de pro modus op de camera. Dan kun je klagen dat het toestel geen Full HD display heeft, de camera’s presteren beter dan ik op dit prijssegment verwacht.

Conclusie: Wiko View 2

Er zijn eigenlijk twee argumenten om de Wiko View2 te kopen; het design en de camera’s. De camera’s zijn veel beter dan ik verwacht in dit prijssegment en het display ziet er zo vernieuwend uit dat zelfs gebruikers van dure vlaggenschip smartphones even vragen wat je nou in de hand hebt. Ja, een toestel met een patserfactor. Op andere gebieden is het toestel minder bijzonder.

Wiko View2 kopen
→ Check de prijs bij Bol.com
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.