Review: Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Het is misschien wel de belangrijkste game release van dit jaar. Red Dead Redemption 2. De game vestigde al het record als het op één na best verkopende product ooit. En kwam daarmee vlak achter GTA V te staan, ook van Rockstar.

Maar in Red Dead Redemption 2 (RDR2) draait het niet om de ghetto’s. Om bling bling, bordelen en bolides… nouja… het gaat om dezelfde zaken, maar dan in de tijd van de cowboys en indianen. Waar GTA veelal heftig is, is RDR2 vooral ook erg grof. Maar eerst…

Er was eens… Red Dead Redemption

We gaan terug naar 2010. GTA IV was net twee jaar op de markt. Hasbro besloot, op dezelfde engine, een nieuw verhaal uit te brengen dat niet zou concurreren met het populaire GTA IV dat nog erg goed verkocht. Jawel, dat werd Red Dead Redemption. Hier ging het om paarden in plaats van auto’s. Met een verhaallijn die zo veel heftiger en emotioneler is. Die de gruwelijkheden van die tijd in beeld bracht. De gruwelijkheden en de goedgelovigheid van het volk.

Het verhaal van Red Dead Redemption speelde in 1911 met in de hoofdrol John Marston… en later zijn zoon. Als speler moest je zelf bepalen of John het goede, of slechte pad op ging. Let wel, John had al een slecht imago, dus het was vooral de vraag of je wilde vechten voor een betere reputatie of dat je gewoon als dé grote outlaw door het spel zou wandelen.

Red Dead Redemption kreeg aardig wat DLC content mee. De belangrijkste daarvan was de Undead Nightmare. Een los verhaal dat speelt rond Halloween en waarbij de doden echt tot leven kwamen. Hoe ga je daar in het wilde westen mee om?

En nu is er… Red Dead Redemption 2

RDR2 speelt niet af na het leven van John Marston, maar ervoor. Het jaar is 1899, 12 jaar eerder. Het wilde westen wordt net getemd, maar er zijn nog een paar bendes waar de overheid achteraan zit. Jij start in zo’n bende en jij bent Arthur Morgan. En jij wordt uiteraard het belangrijkste figuur voor de Van der Linde bende waar je veel van uitmaakt. Ja, in die tijd werd er nog wel wat Nederlands gesproken in het wilde westen ;-). En ja, John Marston zit in dezelfde bende en krijgt daar zijn reputatie.

Gameplay

Ik ga niet teveel over het verhaal vertellen. Behalve dat het wederom een emotionele thrillride wordt. Tijd dus voor de gameplay. Die is vrijwel volledig overgenomen uit het origineel, al lijkt het spel nu gebouwd op dezelfde engine als GTA V. Met toch weer een hoop verbeteringen. Want…

De engine van GTA V was gebouwd om het spel zowel op de vorige generatie consoles te lanceren als op de huidige. Maar nog voor de tijd van rekenkracht van de PS4 Pro en de Xbox One X. Die laatste is overigens waar wij de game op speelden.

Het vechtsysteem, de manier van wapens hanteren en het opbouwen van jouw eer, het voelt allemaal vertrouwd. Maar er zijn ook nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen we nu eindelijk gaan zwemmen. En wat denk je van dual-wielding. Met andere woorden, met twee guns in jouw hand knallen op jouw tegenstanders. Lekker!

Maar je kletst in RDR2 ook heel wat meer. Je kunt met nog meer karakters de discussie aan gaan en daarmee de verhaallijn beïnvloeden. Dit maakt het ook leuk om RDR2 nog eens te spelen en dan hele andere keuzen te maken.

Bij RDR2 draait alles om het verhaal. Dit wordt uitvoerig verteld met heel veel details. Hierdoor speelt RDR2 langzamer dan GTA V. Je speelt ook veel meer kleine missies. Met name de start in de game is echt traag. Maar… qua storytelling krijg je dan ook echt het beste dat Rockstar te bieden heeft.

Grafisch geweld

Grafisch is RDR2 één en al wouw. Op de ogen na, zijn de gezichten echt enorm realistisch, maar het landschap ook, Loop je in de sneeuw, laat je realistische sporen achter. De schutkleuren van dieren werken perfect wanneer je aan het jagen bent (maar gelukkig heb je eagle eye). Loop je even later in een mijnbouwdorpje waar veel modder ligt, laten karren echte sporen achter in de modder. En jouw voeten trouwens ook. Jouw kleding wordt vuil wanneer je in de modder ligt te knokken en jouw baard groeit maar door tenzij je deze afscheert. Ja, je kunt dus ook jouw karakter heel ver naar eigen hand aanpassen. Omdat alle cut-scenes live worden gegenereerd, ziet ook dit er geweldig uit. Vooral in het 4K van de Xbox One X waarop wij hebben gespeeld.

Red Dead Redemption 2 Companion App

En dan nog iets handigs, de Red Dead Redemption 2 Companion App. In navolging van GTA V krijgt deze game ook een eigen app. En deze is wat ons betreft net even wat beter doordacht. De app verbindt meteen met jouw console en kan handige info laten zien zoals landkaarten en aantekeningen. Je kunt de HUD hiermee compleet van de TV halen en de kaart en andere zaken op de tablet bekijken. Die je dan het beste naast jouw TV kunt zetten.

Vervolg…

Qua verhaallijn is Red Dead Redemption nu het vervolg op deze topgame. Maar die was er al. In deze game zie je immers hoe de jonge John Marston een outlaw wordt. Het zou ons niet verbazen als Rockstar het originele spel nog eens oppoetst en als klassieker in de schappen gaat leggen.

En natuurlijk gaan we ook online in RDR2. Net als het origineel. De online wereld gaat Red Dead Online heten. Net als bij GTA V kan dit een belangrijk melkkoetje worden voor Rockstar. We verwachten dus heel veel content om onze in-game dollars aan uit te geven. En dat vinden we helemaal niet erg :-).

Conclusie: Red Dead Redemption 2 (Xbox One X)

5 sterren, daar kunnen we vlot over zijn. Wat heeft Rockstar hier weer een pronkstuk neergezet. En wat hopen we snel, goede DLC te gaan zien. Een nieuwe undead nightmare zou top zijn. Ik ga snel weer verder in deze monstergame :-).

Red Dead Redemption 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Fantastisch verhaal
  • Sterke vertelling
  • Prachtige wereld
  • Veel meer interactie
  • We verwachten nog veel meer content

THE BAD

Eén reactie

  1. Ik vind RDR2 enorm tegenvallen en eigenlijk 1 veel leuker.
    Natuurlijk ben ik onder de indruk van de graphics, dat is echt genieten. Over de gameplay en het verhaal ben ik minder tevreden. Ik vind het vooral veel gedoe, weinig spannend, irritant zelfs. Bijvoorbeeld; ik loop per ongeluk tegen iemand op in ST-Denis, alle alarmbellen gaan af, ik wordt achternagezeten, kan ternauwernood vluchten, moet iemand neerschieten, bounty gaat omhoog die ik niet kan betalen omdat de beloningen voor allerhande klusjes vrij laag zijn. Bovendien vind ik de klusjes vrij saai. Ga je bijvoorbeeld zelf bounty hunten, kom je terecht in een voorgekauwde verhaalstructuur, waar het vooral wachten is wanneer je op de knopjes mag drukken voor je naar het voorspelbare eind van het verhaal mag gaan. dan vind ik de manier van reizen echt vreselijk, eindeloos gedraaf, van hot naar her, waarbij als je iets bent vergeten het hele kelere eind weer opnieuw mag gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events