Rajesh Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Sony SRS-XB01; Klein, stevig, luid met 4 sterren.

The Good
  • Luide geluidsuitgave
  • Stevige bouw
  • Goede uitvoering knoppen
The Bad
  • Beperkt 'geluid voor het geld'-ratio

Sony SRS-XB01; Klein, stevig, luid kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Sony heeft inmiddels een uitgebreide geschiedenis als het om bluetoothspeakers gaat. Recent introduceerde het Japanse merk de SRS-XB01, wat hun ace moet zijn in de categorie van rond de 30 euro (adviesprijs 35 euro).

Het idee achter de XB-01 is in eerste instantie dat het een speaker moet zijn die meegesleept kan worden. Licht, klein van stuk en toch degelijk geluid. Denk aan een rugzak waaraan deze bevestigd wordt, een zitje in het park of gewoon ergens onderweg (hopelijk zonder dat je irritant bent voor anderen in je omgeving).

 

Unboxing

 

Verpakt

De XB01 komt verpakt in een transparante behuizing welke zich makkelijk laat openen doordat het bestaat uit twee plastic onderdelen zijn die in elkaar geklikt zijn. Hoewel we als reviewers inmiddels de nodige ervaring hebben met tactisch messenwerk, doorgeslepen puzzelvaardigheid en beestachtig geweld, was dit keer niets hiervan nodig.

In de verpakking vonden we een simpele zwarte micro-USB-kabel, wat in plaats van USB-C voor de meeste van dit soort accessoires nog steeds de norm is voor een oplaadoplossing, en een keystrap in een kleur die bij de speaker past. De keystrap is overigens Sony-branded. Klein detail, voor velen nietszeggend of van geen belang, voor uw reviewer wel degelijk.

 

Ontwerp & gebruik

 

Specificaties:

Wij kregen van Sony de blauwe uitvoering toegestuurd, welke uiteraard een blauwe case heeft, maar een speakergril die cyaankleurig is (ok, velen noemen dit gewoon oceaanblauw, waarmee het dus nog steeds blauw is). De speaker is tevens te krijgen in kleuren rood, geel, groen, wit en zwart, met steeds een speakergril die lichter gekleurd is dan de case.

De case van de speaker is vervaardigd van hard plastic dat stevig aan voelt en waarschijnlijk wel tegen een stootje kan. Aan de achterzijde vinden we een soort uitsparing voor de passieve radiator welke in theorie zou moeten zorgen voor een betere weergave van het laag, waar de meeste opties in dit segment een basreflex-systeem gebruiken.

Aan de bovenzijde vinden we de rubberen pad met controls. Door de gekozen lay-out zijn de knoppen op de tast makkelijk te vinden en herkennen. De feedback en overige feel van de knoppen is weinig mis mee.

Aan de onderzijde vinden we twee rubberen voetjes die de XB01 op een vlakke ondergrond stabiel laten staan. De keystrap kan aan een van de hoeken bevestigd worden (linksboven aan de voorzijde wanneer we de speaker van voren bekijken), waardoor de speaker schuin naar boven richt wanneer deze ergens aan bevestigd wordt via de keystrap.

3,5 mm audio-in, resetknop, micro-USB

De aansluitingen aan de zijkant bestaan uit een micro-usb-aansluiting voor het opladen en een 3,5 mm jack-aansluiting om een geluidsbron zoals je telefoon aan te sluiten. Verder zien we een resetknop. Sony heeft gekozen voor de plaatsing in een uitsparing en dekt de boel af met een dikke rubberen sluiting.

De Sony XB01 is IP-x5 gecertificeerd, wat betekent dat hij ‘sproeidicht’ is (geen schade indien bespoten met 12,5 liter per minuut onder iedere hoek).

De indicaties van de verschillende modi worden zoals gewoonlijk aangeven met een ledje. Sony heeft ervoor gekozen om voor een het al te felle uitvoering te gaan. We blijven het vreemd vinden dat dit opgemerkt moet worden, maar de waarheid is nu eenmaal dat te vaak dit soort ledjes een felheid hebben die als ronduit irritant ervaren wordt.

De microfoon is van weinig meerwaarde. Het is een zeer matige oplossing met echo’s en een matig volume. Sony promoot de XB-01 als een geschikte optie voor handsfree-gebruik, maar hier kunnen wij niet in meegaan.

De XB01 zou een gebruiksduur van 6 uur hebben. Tijdens onze tests waarin we de XB01 op half volume lieten spelen, werd it met gemak gehaald (na de test is de speaker nog enkele malen gebruikt voor het kijken van youtube-video’s en dergelijke. We vertrouwen erop dat de  op hogere volumes en in hoeverre de batterij over langere tijd deze speelduur kan garanderen.

De vorm van de XB01 was iets waar we over moesten nadenken. Zo is de speaker niet makkelijk in een broekzak weg te stoppen. Een platter alternatief maakt dit makkelijker, terwijl op een andere manier, zoals weg gepropt in een tas, deze net zo makkelijk mee te nemen is. Toch zijn we op een praktisch voordeel gekomen. Dit komt vooral neer op het geven dat de XB01  makkelijker rechtop blijft staan op een ongelijke ondergrond. Denk aan het ergens tussen de planten plaatsen in een plantenbak of een drukke tafel met de nodige troep erop. Zelfs op een vlakke ondergrond met de gril naar boven gericht kan het zijn voordelen hebben een platter alternatief zal in de meeste gevallen (ik kan wel blijven doen alsof ik het niet over de JBL Go/G02 heb, maar…) als deze plat gelegd wordt, van geluidssignatuur zal veranderen. Iets dat met de XB01 geen probleem is (uiteraard merk je wel iets van de verandering van richting dat de audio op gaat). Al moeten we ook opmerken dat een veranderd geluidssignatuur voor dit soort opties weinig boeit. Het groter oppervlak van plattere alternatieven komt echter ook met beperkingen op een drukke tafel. Om kort te gaan, de vorm van de XB01 heeft zijn voordelen. Of deze praktische aard op je van toepassing is, moet je zelf bepalen.

 

Geluid

 

De XB01 is uiteraard een speakertje conform een formfactor die met beperkingen komt. Klein van formaat, voor een lagere prijsklasse en passend bij actieve omstandigheden. We kunnen met deze eigenschappen uiteraard niet de wereld verwachten en het is dan ook een feit er opties conform een andere formfactor zijn die beter geluid leveren voor het geld. Echter zijn die alternatieven groter, zwaarder, minder stootvast en hebben ze zeker niet altijd een ip-rating. Bovendien komen als opties van deze aard bij uw reviewer vooral importmerken op. De XB01 is een mono-speakertje, maar ook stereospeakers zorgen door de grootte meestal voor slechts een mono-ervaring.

Nemen we het hele eerdergenoemde kader wel mee, en kijken we dus puur naar alternatieven conform eenzelfde formfactor, dan is het aantal opties al veel kleiner. We moeten zeggen dat alles bij elkaar de Sony XB01 best aardig presteert. Zeker niet minder dan de alternatieven in dit segment en we kunnen gerust zeggen dat de Sony met de beste performers mee kan.

Het volume is best indrukwekkend en genoeg om een middelgrote slaapkamer te vullen. Uiteraard hebben we het dan niet over een kwalitatieve muziekuitgave, maar het volume is er. Prima voor een podcast of iets dergelijks. Muziek met de nodige beat kan beter voorkomen worden, aangezien de bas tegenvalt. Het is dan ook een interessante vraag waarom Sony op de XB01 hun ‘Extra Bass’ label geplakt heeft. We konden niets merken aan het uitgegeven geluid dat dit rechtvaardigt. Niet in het algemeen en ook niet ten opzichte van andere producten in dit segment. Dit wil overigens niet zeggen dat de bas slecht is. Voor een dergelijk speakertje is deze eigenlijk best ok en er is redelijk wat detail te horen. Maar het echte bas-effect waarmee de ‘beuk’ wat groter is dan normaal, die is afwezig.

De vraag is of dit effect überhaupt iets is dat je moet willen op een dergelijk apparaat, aangezien het ten koste gaat van andere tonen waarvan de weergave extra kwetsbaar is op een dergelijk klein speakertje.

 

Conclusie

 

De Sony SRS-XB01 is een potent speakertje voor zijn grootte en doet mee met de besten onder de alternatieven in dit segment. Wel vragen we ons af voor wie dit type speaker nu precies is. Voor het bedrag van 35 Euro, of eventueel een iets hoger bedrag, zijn best degelijke stereo-opties te krijgen. Uiteraard zullen deze niet zo compact zijn als de XB01, maar hoeveel minder compact is een speaker van dubbele grootte in de praktijk?

Dit gezegd hebbende, als je een optie zoek die echt zo compact en licht moet zijn omdat je deze altijd bij je wil hebben of aan een tas wil kunnen hangen of een heel eigen toepassing kan bedenken voor dit concept speaker, vormt de XB01 een prima oplossing. De stootvastheid en waterresistentie zijn daarbij meegenomen.

 

Sony SRS-XB01; Klein, stevig, luid kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.