Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is de Huawei Mate20 Pro (incl. Hands-On)

Hij ligt hier naast me te shinen, de nieuwe Huawei Mate20 Pro. Het toestel met de nieuwste Kirin 980 chipset van Huawei en de tweede generatie Triple Camera. En Android 9.0. En EMUI 9.0. Alles aan dit toestel is gloedhageltjenieuw.

De Huawei Mate20 Pro werd zojuist in Londen gepresenteerd en wij kregen als een van de eersten, de kans om met de Huawei Mate 20 Pro te spelen.

Unboxing

Het moment dat het doosje van de Huawei Mate 20 Pro opent, maakt het toestel meteen indruk. Niet alleen door haar gebogen display, maar vooral door het rode power knopje dat heel goed zichtbaar is. Huawei levert de Mate20 Pro met een 40 Watt Supercharge lader. Dat mag ook wel want met 4.200mAh is de accu gewoon enorm. Ook vinden we een USB-C headset in het doosje dat sterk lijkt op het ontwerp van de oordopjes van Apple. Heb je een goede headset, levert Huawei ook een nette USB-C naar 3,5mm audio adapter mee. Netjes! De USB-C laadkabel maalt het geheel af.

Design

Het ontwerp van de Huawei P20 Pro wordt met de Huawei Mate20 Pro helemaal losgelaten. Leek de P20 series van achteren echt op een camera, valt bij de Mate 20 series de camera op door het dobbelsteen ontwerp. Huawei zorgt er dus echt voor dat het toestel heel herkenbaar is. Verder is de achterkant mooi afgewerkt met glas.

Display

Het meest opvallende display is niet die van de Huawei Mate 20 Pro, maar van de Huawei Mate 20. Die krijgt namelijk een druppelvormige inkeping bovenin het display. De inkeping van de Mate20 Pro is zelfs breder dan van de P20 Pro. In verband met allerlei sensoren die in de balk aanwezig moeten zijn. Bijvoorbeeld een dot projector voor 3D gezichtsherkenning. Huawei kan zo ook een live emoji maken op basis van jouw gezichtsuitdrukkingen. Het display van de Mate20 Pro is aan beide zijkanten gebogen en… haarscherp. Huawei heeft een AMOLED display geplaatst met een resolutie van 3.120×1.440 pixels. Het display heeft een diagonaal van 6,4 inch.

Kirin 980 Chipset

Iedere Mate series debuteert met een nieuwe chipset. Ditmaal de Kirin 980. Normaal zien we Huawei’s chipsets in een configuratie waar we vier snelle en vier minder snelle processoren op de chipset zien zitten. Bij de Kirin 980 zien we nog steeds vier minder snelle processoren, en slechts twee snellere. En dan nog eens twee hele snelle. Dus vier keer 1.8GHz, twee keer 1.92GHz en twee keer 2.6GHz. Deze drie-traps opstelling zou weleens voor een fors langere accuduur kunnen zorgen.

De echter highlight is echter de nieuwe A.I. chip. Nouja, het zijn er twee geworden. De twee NPU’s moeten de chipset van intelligente taken ontlasten. Hierdoor kan Huawei niet alleen AI Camera aanbieden bij het fotograferen, maar nu ook bij het filmen. Bovendien is het toestel nu ook echt ontwikkeld om video’s op te monteren.

Huawei gelooft zo sterk in de kwaliteiten van haar chipset, dat het nog geen geheugenupgrade doorvoert. Waar OnePlus, Oppo en Samsung al naar 8GB werkgeheugen gaan, komt dit toestel met 6GB op de markt. Hoe dit uitpakt checken we in de benchmarks van de review. Qua gebruikservaring verwachten we er niet heel veel van te merken. Die is in eerste instantie top.

De Kirin 980 chipset is de eerste op basis van 7nm technologie. Dit levert hogere snelheden bij minder energieverbruik op. Bovendien produceert een dergelijke chipset ook weer minder warmte.

Filmen

Het filmen op de Huawei Mate 20 Pro is een compleet nieuwe ervaring. Vooral als je iemand bent die veel met de selfie camera filmt. Ook die camera is nu volledig gestabiliseerd. Het resultaat is het meest stabiele dat ik dit jaar heb weten vast te leggen.

De camera achter filmt moeiteloos in 4K, maar op het moment van schrijven zien we wel wat probleempjes met de software. Aan de rechter zijkant vervormt het beeld soms iets. Ook heeft de 4K camera moeite wanneer je naar de 5x zoom springt tijdens het filmen. Dit krijgt hij nog niet goed scherp. We verwachten dat Huawei dit nog oplost voor de release van het toestel op 2 november.

Het effect van de filmcamera is te zien in de hands-on video bovenaan dit bericht.

Met een speciale case van Huawei zelf kun je nu ook onderwater filmen en fotograferen. Tot 5 meter diep.

Fotografie

Met de triple camera lijkt Huawei te zijn gegaan voor een 40 megapixel main camera. Dit was ook op de Huawei P20 Pro een succes. Daarnaast krijg je een 20 megapixel groothoek camera en een 8 megapixel telelens. Ook hier is de eerste indruk zeer positief.

Voorop zit trouwens een 24 megapixel camera, wat ook erg fors is. Deze camera kan ook diepte meten. Laat staan dat de AI in staat is om het aantal calorieën in een maaltijd te meten. Op basis van de foto en de diepte informatie om te bepalen hoeveel je eet.

Scanning

Voorheen was het al mogelijk om documenten de scannen met een Huawei smartphone. Met de komst van AI werd dat alleen maar beter. Echter, nu is het ook mogelijk om live in 3D te scannen. Met behulp van de dot projector en hoge resolutie camera. het toestel maakt live het model van de scan. De demo op het podium is indrukwekkend!

Vingerafdrukscanner

Maar waar zit de scanner voor de vingerafdruk? Juist, die zit onder het display. OnePlus en Huawei lijken de enige merken te zijn die deze technologie dit jaar aanbieden. Ook dit lijkt vlekkeloos te werken.

Huawei NM Geheugenkaart

En dan is er nog iets nieuws. De NM geheugenkaart. De klacht dat de hoeveelheid opslaggeheugen niet opgewaardeerd kan worden, lost Huawei hiermee op. Maar met een compleet eigen kaart. De NM kaart is kleiner dan de microSD en kan hierdoor goed gekombineerd worden op een kleine SIM tray. Huawei komt eerst met een 128GB kaart die een schrijfsnelheid van 90MB per seconde zal hebben.

Draadloos laden

Het is mogelijk de Huawei Mate20 Pro draadloos op te laden. Huawei claimt met haar eigen lader de hoogste snelheid, maar dat is niet alles. Er is ook reversed wireless charging. Je kunt dus met een Mate20 series smartphone een andere Mate20 series smartphone draadloos opladen. Een primeur in smartphones!

Draadloos delen

Met het nieuwe Huawei Share kun je bestanden snel uitwisselen tussen de Android smartphone, PC en Mac. Heb je een Huawei MateBook X laptop, kun je dit met een druk op een knop doen. Het delen van bestanden richting printers en andere smartphones zou net zo gemakkelijk moeten gaan.

Voorlopige conclusie

We moeten natuurlijk alle benchmarks nog draaien. En ja, ook de camera gaan we de komende tijd flink op de proef stellen. Maar de eerste indruk is goed. Heel goed. Huawei belooft de nieuwste technologie en levert de belofte.

Beschikbaarheid

De Huawei Mate 20 Pro ligt vanaf 2 november in de winkel. Plaats je voor 1 november een pre-order, krijg je er een Watch GT en draadloze lader bij. De Mate 20 Pro verschijnt in de kleuren Midnight Blue, Black en Twilight en zal €1.049 kosten.

Huawei Mate 20 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.