Gisteren waren we op de Innovation Expo in Rotterdam. Tussen de vele innovaties stond een apparaat dat ook ik alleen nog maar van foto’s en video’s kende; de Pal-V. De Nederlandse auto die ook kan vliegen.

De Pal-V zal vanaf 2020 worden uitgeleverd. Voor de eerste levering maakt het bedrijf een limited edition. Dé editie zoals deze gisteren voor ons stond met alle opties aanwezig. Prijskaartje? Rond de €500.000, maar dan krijg je er ook een vliegcursus bij (dit bleek een eenmalige promotie bij de introductie in Genève). Je hebt immers een vliegbrevet PPL bij nodig. Leuk detail, wanneer Pal-V merkt dat je ongeschikt bent om te vliegen, houden ze het recht het koopcontract in te trekken. Veiligheid voorop dus.

Van deze limited edition worden 90 exemplaren gemaakt. Daarna volgt een wat goedkoper model. Het gros van de verkochte exemplaren gaat zowaar naar de Benelux. Daar ligt ook de focus voor het merk. Toch zijn er ook een aantal verkocht aan de VS.

De Pal-V is geen auto die in een helikopter veranderd, wat vaak wordt gezegd. In plaats daarvan veranderd hij in een gyrocopter. Net als bij speelgoed helikopters, zit er dus een tweede rotor boven de hoofdrotor. Deze wordt in beweging gebracht door de luchtstroom en zorgt voor een betere stabilisatie. Mocht de motorkracht wegvallen, kan de bestuurder/piloot hem veilig aan de grond zetten. Ook leuk, de Pal-V werkt gewoon met Euro 95 brandstof. Zelfs met een E10 toevoeging. Je kunt dus overal tanken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.