GadgetGear.nl

Review: Philips 65OLED973 Ambilight (TV)


Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de Philips 65OLED973 Ambilight met 4.5 sterren.

The Good
 • Android TV (7.0 Nougat)
 • Uitstekende beeldkwaliteit in sdr- en hdr-modus
 • 100 hz native
 • Zeer lage inpulag 38 ms
 • Prachtig design op glas

The Bad
 • Soundbar zit vast
 • Energielabel B (vinden we dat erg?)

Philips 65OLED973 Ambilight kopen
→ Check de prijs bij Bol.com

In de wereld van groots, grootser, grootst presenteert Philips de 65OLED973; een prachtige 65” OLED televisie met geintereerde soundbar. Dit paradepaardje van Phillips zit tot de nok toe gevuld met prachtige specs en is echt een musthave voor iedere (grote) woonkamer, want 65”is een model dat tegen het biosscoopgevoel aanzit.

GadgetGear ontving deze prachtige TV om een aantal weken te testen. Gaaf! Het genot begon al bij het gezicht van de vrachtwagenchauffeur die het enorme pakket leverde. Er wordt een doos gebracht die niet in mijn auto paste… Dat is even schrikken. Een doos waarin een TV zit met de afmetingen 1.462 x 907 x 269 mm. Heerlijk! Maar ik moet je wel bekennen dat het echt een maatje TV is dat het beste tot zijn recht komt in een hele grote woonkamer, of TV kamer die neigt naar een biosscoop. Dit nieuwe topmodel in de 2018 Philips OLED line-up is alleen beschikbaar in 65” dus… Veel keuze heb je niet 😉

Unboxing

Unboxen van een TV is tegenwoordig heel gemakkelijk. In de doos bevinden zich op een aantal kritieke punten een ‘knijper systeem’, waarbij je een stukje plastic inknijpt waardoor er een systeempje loskoppelt dat zorgt dat de doos op zijn plaats blijft. Knijp je overal die plastic vierkantjes eruit, dan til je in één (bijna altijd) vloeiende beweging de doos op. Vanuit hier is het enkel nog wat plastic, karton en piepschuim verwijderen en je TV is klaar voor gebruik. De 65OLED973 is een bijzondere. Bij het unboxen viel op dat aan de onderkant van de TV een uitgeklapte extra onderdeel zit. Dit is niet de voet, of toch? Nee en ja, dit is de geïntegreerde surroundset. Een enorme lange en brede box in een prachtig design dat direct als TV voet fungeert. Heel slim, maar ook gewaagd.

 

Design

Het eerste wat echt opvalt bij het nieuwe model van Phillips is het scherm. Ben je bekend met picture-on-Glass? Een andere TV aanbieder kwam vorig jaar met dit idee om TV te designen dat met een 2.57mm paneel aan een flinterdun stuk glas gemonteerd is. Dat heeft deze jongen ook. Het OLED-paneel kleeft als het ware tegen een glazen achterplaat. Heel gaaf, heel dun. Daarnaast zie je direct de rails met de Ambilight lampen. De bekende LEDS die je TV ervaring een extra dimensie geven.  Hoort dit bij design? Misschien niet echt, maar ik wil graag extra benadrukken dat wat je ook van Ambillight zegt; wanneer dit in standje 2 (echt niet te fel zetten hoor) op een witte muur plaatst het 100% bijdraagt aan een toffere TV ervaring. Zeker bij het Gamen of bij Films. De kleuren die zich gesynchroniseerd met het beeld op dat moment, over je muur uitbreiden dat is iets geweldigs. Nogmaals, niet te fel instellen.

 

Ik had het er al even over tijdens de unboxing. In de voet zit een soundbar! Dat heb ik nog nooit gezien en zeker niet eentje die je gewoonweg openklapt. Een  nadeel is wel dat het redelijk opvalt. Stel dat jij dit geluid niet voldoende vindt en je gebruikt de soundbar niet, maar de voet wel. Dan zit je toch aan de soundbar vast. Wanneer je de TV ophangt, kan je de soundbar kantelen, maar dan nog. Je zou dan kunnen kiezen om de voet volledig te verwijderen en de TV op te hangen al weet ik niet of dit zonder gevolgen is.

Afstandsbediening

Hey! Ik heb er twee! De 65OLED73 komt met twee afstandsbedieningen. Eentje is de ‘normale’ remote die eigenlijk crazy handig is, met het toetsenbord op de achtkant. Deze remote werkt via infrarood, dus ook het toetsenbord op de achterkant. Infrarood betekent dat je redelijk moet mikken, iets wat eigenlijk een beetje ouderwets is. Verder zou je je kunnen afvragen of we niet sneller onze mobiel pakken met een remote app. Zeker als het qua functie sneller werkt met de apps die je direct aanstuurt. Voorlopig gebruik ik zelf nog steeds de remote en niet de app.

Wat is dan dat tweede ding? Een lange staaf met wat knopjes? Ja het is echt een kleine smalle stok, met een ingebouwde microfoon en wat suffe knopjes. Gaan we Singstarren? Karaoke? Nee, hoor. Google komt met Google Assist voor Android TV en later dit jaar of volgend jaar komt de Nederlandse assist. Is dit handig? Je moet nog steeds een remote oppakken, indrukken en dan spreken. Dat lijkt net zo snel als oppakken en op een knopje of twee drukken, zonder te spreken. Ik geloof wel in spraak aansturing hoor, alleen dan iets zonder knopje te drukken of een remote te hoeven pakken. Enkel een systeem dat continue zoekt naar de eerst “Okay, Google…”

 

Aansluitingen en specificaties

Wat zit er eigenlijk allemaal in en op? De sounbar zit er dus al op. Verder 4x HDMI (4xARC 2x HDCP2.2), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth.

 • 4K Ultra HD OLED
 • 65″ (165 cm)
 • 4100 PPI
 • 100 Hz native
 • Opvouwbare luidsprekerstandaard
 • Quad Core processor
 • Android Smart TV
 • Ingebouwde wifi
 • HDR10+, HDR10 en HLG
 • 99% DCI-P3 kleurbereik
 • Driezijdig Ambilight
 • Perfect Natural Motion
 • Micro Dimming Perfect
 • MultiRoom Client en Server
 • Aansluitingen: 4x HDMI, 2x USB, CI+
 • Gewicht incl. voet: 35,5 kg
 • Afmetingen incl. voet (B x H x D): 146,2 x 84,9 x 4,7 cm
 • Energielabel: B

HDR

High Dynamic Range zorgt voor een zintuiglijke ervaring die recht doet aan de originele rijkheid en levendigheid van je content. Geniet van helderder lichtaccenten, ultiem contrast en levendige kleuren, precies zoals de regisseur ze bedoelde. Aldus Phillips. Dat is natuurlijk de verkooppraat, maar deze televisie ondersteunt nu HLG, HDR10 en HDR10+. Dat is Next Gen TV om het maar zo te zeggen. Het afspelen van games en films in HDR beeldmode geeft een maximale helderheid en voordat we HDR kende, was dat ook vaak de omschrijving.

Met de komst van HDR als een functie wordt de lichtopbrengst (niet helderheid ) voor consumenten gekwantificeerd in termen van Nits. Het komt erop neer dat Nits wil zeggen dat een tv meer licht kan uitvoeren, met als hoofddoel HDR te ondersteunen, hetzij met compatibele inhoud, hetzij met een generiek HDR-effect dat wordt gegenereerd via de interne verwerking van een tv.

Zie jouw tv als de zon, die rechtstreeks licht uitstraalt. Nits is een maat voor hoeveel licht het tv-scherm binnen een bepaald gebied naar je ogen (helderheid) stuurt. Op een meer technisch niveau, is een NIT een hoeveelheid lichtoutput gelijk aan één candela per vierkante meter (cd / m2 – een gestandaardiseerde meting van lichtintensiteit).

Deze OLED geeft volgens de cijfers die wij voor waar hebben genomen 705 nits in de top. 145 nits bij een volledig wit scherm, wat een goede score is die verwacht mag worden van een nieuwe OLED.  Voor de kleuren wordt er 97% DCI-P3, en 71% Rec.2020  geklokt, dat getuigd van een hele goede prestaties. Dit brengt deze OLED momenteel naar de top en is perfect om een goed HDR-beeld te leveren.

 

Audio

Met audio komen we toch weer even terug bij de soundbar. Looks zijn goed, geluid? Deze soundbar legt de verwachting wel hoog. Soundbars geven naar mijn mening een beetje een holle galm, je moet om het beste uit je soundbar te halen het volume op standje bios zetten en dan merk je dat het midden segment en het hoge segment erg mooi klinkt. De bar versterkt alles, ga je dus Youtube filmpjes met ruis of wind lusiteren, dan stoort dit iets extra’s. Dit kun je wel pimpem door je instellingen te veranderen naar bijvoorbeeld de Nieuws versie. Die heeft de focus op stemmen en dempt de ruis erg. Ik heb vooral genoten van game muziek, die heerlijk vervalend uit de speakers klonken en zo nu en dan vroeg je je af of er geen surround set stond. Aan de lage kant is de bas goed aanwezig, maar zodra je het volume vrij ver open draait, blijft hij wat achter. Bij erg hoge volumes kan je de bassen zelfs licht oversturen.

Ervaring

De interface van Android TV (Nougat) werkt goed, maar is wat schreeuwerig. Dat komt vooral door de aanbevelingen die staan prominent bovenaan. Daaronder vind je pas jouw meest gebruikte apps en daaronder weer een overzicht voor alle apps en functies. Geheel bendende de instellingen. De Mediatek die gebruikt wordt in deze OLED TV is een chipset die al lange tijd gebruikt wordt. Je zou denken dat als je in 2018 uitkomt met een nieuwe knaller, er ook een nieuwere chipset inzit. Het is je af te vragen of het nodig is, omdat het volstaat en zorgt voor een vrij vlotte ervaring.

De beeldkwaliteit is geweldig, soms wordt je even terug in de tijd gezet doordat zenders of filpmjes zelf van slechtere kwaliteit zijn en de pixels als grote damborden worden gepresenteerd. Gelukkig wennen je ogen daaraan want er is niet overal Ultra HD beeldmateriaal. Tijdens het gamen is het gaaf om te zien hoe je PS4 Pro weet dat je een TV hebt die het beste van het beste naar boven haalt. Je ziet een UHD melding rechtsonder en je weet dat het genieten is. Ik speelde Dragon Quest XII op de PS4 Pro met deze OLED TV en dat was echt verbluffend. Ook bij Ultra HD films en de HD zenders is het eindelijk volledig genieten van écht beeld. Met een enorm lage input lag van circa 38 ms in game, is deze OLED echt een aanrader voor gaming. Met gamen doel ik trouwens niet op de android games, he, die zien er niet uit.

Conclusie

Het enige discussiepunt voor mij is de prijs en de soundbar voet. Het is gewoon erg gedurfd om deze vast gemonteerd te leveren. Wil jij de TV neerzetten en ga je geen boxen door je kamer plaatsen? Dan heb je geluk want de soundbar doet alles wat je nodig hebt. Maar laat dit gewoon een keuze zijn van de consument. Lever het erbij, maar wel dat het eenvoudig te verwijderen is. Want zelfs als je de TV wilt ophangen moet je de voet meehangen, die klapt wel als het ware in en om, maar alsnog heb je iets extra’s aan de muur dat we niet willen, want geluid dat regelen we zelf wel. Goed de prijs, dit is aan de prijs 😉 maar ik moet zeggen dat je de verkoopadviesprijs door de fabrikant nu al goed ziet dalen naar een eerlijk prijs die nu rond de 3500 euro schommelt. Nog steeds veel geld, maar met het enorme scherm en de allernieuwste features, het Google Assistant en de Ambilight heb je wel echt een prachtige TV, als je er de ruimte voor hebt in je huis en je portemonnee.

 

 

 

 

Philips 65OLED973 Ambilight kopen
→ Check de prijs bij Bol.com

3 reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ik kopieer even heel gemakzuchtig mijn reactie die ik ook op Tweakers geplaatst heb met een kleine aanpassing:

  Hoe is de inputlag gemeten? Via een Leo Bodnar-tester? Of op de traditionele manier? Interessant is dat jullie hier deze inputlag laag noemen terwijl Tweakers het een hoge inputlag noemt. Kwestie van referentie natuurlijk.

  Maar de reden dat ik dit vraag is dat via de Leo Bodnar-tester, je altijd hogere inputlag-scores krijgt dan met de traditionele meet-wijze. Waar bij de traditionele meetwijze een score onder de 30 als redelijk werd gezien (tot een jaar of wat geleden wellicht omdat nu televisies beter zijn) voor snelle games, bijv. 1st person shooters), ging het middels de Leo Bodnar-test scores om ratings die in de 40ms gingen.

  Als ik nu kijk naar de inputlag van 38ms op deze televisie, zou het via de Leo Bodnar-test dus een goede score zijn als je snelle shooters wil spelen, maar via de traditionele test, heb je in het geval van snelle games toch een minder ideaal scenario te pakken.

  Zou je daar iets over kunnen zeggen, hoe die 38 ms tot stand gekomen is of waar je die zelf vandaan hebt?

 • Ik heb deze TV begin mei 2019 gekocht voor € 1799. Die prijs heb ik niet weer gezien en was dus een goede deal wat mij betreft, zeker als je de oorspronkelijke prijsstelling ziet.
  Ik ben geen super TV freak en focus me ook meer op de persoonlijke ervaring dan technische specificaties, maar ik ben erg tevreden met de televisie. Op een 65” oled scherm de 1e keer Netflix Our Planet zien is wel een ervaring. Zowel beeld als geluid zijn echt erg goed. Ik heb de tv aan de wand opgehangen met een zo dun mogelijk ophangsysteem. De voorkant van de tv hangt daarmee 155mm van de muur af. Dichterbij kan ook haast niet volgens mij. Bij de plaatsing in onze kamer is dit geen probleem maar ik kan me voorstellen dat bij sommige kamers dit best ver van de muur is. Door deze afstand komt het ambilight systeem wel erg goed uit. De stof van de geïntegreerde soundbar lijkt wel op het behang van onze de muur waardoor deze haast niet opvalt. Streamen vanaf telefoon, tablet of laptop gaat simpel en goed en het android menu werkt ook wel goed, al heb ik het gevoel dat het nog beter/intuïtiever kan. Bediening met de afstandsbediening werkt wel, maar is niet echt ideaal.
  Die afstandsbediening vind ik sowieso ook niet heel schokkend. Die moet je echt goed richten en ik vind het typen op het qwerty toetsenbord ook wat tegenvallen. Je moet er zo hard op drukken dat snel iets intypen niet echt makkelijk gaat. Zeker niet omdat je ook tegelijk de afstandsbediening goed moet blijven richten, anders sla je onbedoeld letters over. Met het bladeren door het android menu is het soms lastig om op de juiste plek te komen. Alles werkt wel, maar gewoon niet heel lekker wat mij betreft. De 2e remote is het grote net niet en ligt inmiddels in de kast.. ik had ook de Philips remote app op m’n telefoon gezet maar ook dit vind ik verre van ideaal. Niet alleen de werking ervwn maar ook het feit dat je dan gewoon teveel stappen doormoet om de basisfuncties van de TV te kunnen bedienen.
  Wij hebben KPN dus voor het gewone TV kijken gebruiken wij de witte KPN remote.

  Samenvattend:
  Qua bouwkwaliteit, looks, en de beeld-en geluidskwaliteit absoluut een aanrader.
  Android menu wel OK, maar niet super.
  De afstandsbediening zou ik graag beter zien.