IFA: Ook Vestel met drie maal 8K; wordt er een 8K behoefte ingevuld?

Op IFA deed Vestel mee met de 8K trend. Het toonde toestellen in drie maten, 65″, 75″ en een forse 98″.

Voor degenen die niet bekend zijn met Vestel; Vestel is een Turks OEM-merk van wit- en bruingoed. Dit betekent dat ze voor verschillende merken apparaten maakt waar vervolgens het merk op geplakt wordt. Dit kan zijn naar aanleiding van een deal ingegeven doordat een fabrikant geen eigen toestellen meer wil fabriceren voor een specifieke markt en daarom Vestel inschakelt, of doordat Vestel zelf het initiatief neemt en de licentie koopt om een merknaam te mogen gebruiken in een bepaalde markt voor hun toestellen. Het komt uiteindelijk op hetzelfde neer; een televisie gefabriceerd door Vestel met een bekende naam erop. Toestellen van o.a. Toshiba, Hitachi, Telefunken en tot vrij recent Sharp worden Vestel gemaakt. De laatst genoemde heeft de rechten twee jaar geleden teruggekocht en is nu op eigen kracht terug.

Op het oog zagen de beelden op de ‘kleinere’ formaten er prima uit. Op het 98″ model leek er geen demomateriaal afgespeeld te worden dat geoptimaliseerd was voor een demo op een dergelijk formaat, wat een beetje slordig lijkt. (Of kwamen door het formaat wat beperkingen aan het licht? Zie verder.)

Ook designwise had Vestel de boel prima voor elkaar met onder andere schilderij-formaat toestellen die plat tegen een achterwand geplaatst waren. Het was lastig fotograferen, maar op de linker afbeelding zien we dus het rechter witte/zilveren deel dat het toestel is. De zwarte lijn is de glazen wand waar het toestel tegen geplaatst is.

Het deed ons afvragen waarom Vestel geen voorzichtige gooi zou doen naar het voeren van het eigen merk. Al is het naïef om de factor die de merkwaarde vormt, in de wind te slaan.

Noodzaak van 8K?

Het is interessant om in de gaten te houden wat de industrie gaat doen wat 8K-panelen betreft. Voor opties die we in de regel in huishoudens zien staan is de 8K-resolutie echt overkill. Het verschil tussen 4K en 1080p is amper te merken voor de meesten wanneer materiaal dat gelijkwaardig geproduceerd is wordt vergeleken, zelfs met de mogelijkheden om met de extra pixels die 4K biedt extra nuance te brengen in kleur. Het lijkt er echter op dat de verschillende panelenfabrikanten geen moeite hebben dergelijke panelen te leveren. De vraag is of de verschillende fabrikanten deze 8K-resolutie ook kunnen invullen met beelden die goed verwerkt worden. Een hogere resolutie maakt dit immers een zware taak, wat betekent dat de ondersteunende hardware van voldoende niveau moet zijn. Dit waar de meeste losse mediaspelers (de toppers daargelaten), die betere hardware bevatten dan de meeste televisies op het moment zelfs moeite hebben met zwaardere 4K-beelden. Uiteraard zijn er ook andere toepassingen denkbaar omtrent hogere resoluties dan alleen scherper beeld of betere kleuren. Denk aan zoom-mogelijkheden tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden of iets ingegeven door wat stoutere intenties (zoals het toegeven aan onze materialistische geest om door te hebben wat voor auto’s we nu zien of welk kledingmerk gedragen wordt…dacht de lezer aan iets anders?). De vraag is hoe realistisch dit is met alle ondersteunende hardwareconstructen en of de content ervoor gemaakt kan worden. Camera’s, ondersteuning door de uitzendende partijen, etc. etc.

Het is op zijn minst interessant te noemen dat ook Vestel 8K met beiden handen aan lijkt te pakken terwijl het niet bepaald als voorloper in de industrie bekend staat. Maar zoals gezegd, met de beperkte ervaring die we hadden met de toestellen, zagen de beelden op de 65″ en 75″ (toch groot genoeg om wat faaltjes te zien) toestellen er zeker niet verkeerd uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events