Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Razer Huntsman Elite met 5 sterren.

The Good
  • Toetsaanslagen worden perfect en snel verwerkt
  • Toetsen zijn erg stabiel
  • Eindelijk mediatoetsen!
  • Erg net lichtontwerp
The Bad
  • Polssteun wil niet altijd direct verbinding maken

Razer Huntsman Elite kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Razer kondigde onlands de nieuwe Razer Huntsman en Razer Huntsman Elite aan. Twee toetsenborden die het beste van het beste moeten bieden. Op nieuwe, eigen opto-mechanische switches. Switches die mechanisch zijn voor het gevoel, maar optisch geregistreerd worden voor hogere precisie. 

Opto-mechanische switches

De markt voor gaming toetsenborden zit raar in elkaar. Het gros van de merken in het midden en hoge segment, koopt de mechanische switches van toetsenbordfabrikant Cherry. Die maken ze daar al tientalle jaren. Aan de onderkant van de markt, worden switches uit vage Chinese fabriekjes verkocht. En dan is er Razer…

Razer doed het zelf met haar nieuwe, opto-mechanische knoppen die eigenlijk gedigitaliseerd zijn. Met behulp van laser verlichting meet Razer namelijk de aanslagen van deze opto-mechanische switches. Daaarmee worden toetsaanslagen veel nauwkeuriger en vooral weer een stuk sneller geregistreerd.

Het mechanische deel zorgt voor een fijne tegendruk en het geluid dat we van mechanische knoppen gewend zijn. Er is nog maar 45 gram aan druk nodig om een toetsaanslag te registreren ten opzichte van de 50~60 gram die bij een regulier mechanisch toetsenbord nodig is.

Een ander pluspunt is de stabilisatie van de knoppen. Ook dit is met de opto-mechanische switch gewoon goed geregeld. Dit is belangrijk om foutieve toetsaanslagen te verminderen. Razer garandeerd 100.000.000 toetsaanslagen per switch te kunnen registreren voor er problemen ontstaan door slijtage.

Unboxing

In de verpakking van de Razer Huntsman Elite vinden we het keyboard, maar ook een hele fijne polssteun. Een iets ander model dan we gewend zijn omdat deze de Chroma verlichting van Razer doortrekt in haar ontwerp. Daarnaast vinden we wat documentatie. Meer hebben we niet nodig.

Design

Wat Razer ook bij dit toetsenbord weer goed doet, is dat het haar eigen merk niet al te nadrukkelijk naar voren laat komen in het ontwerp. Het logo van de drie adders is subtiel verwerkt op de polssteun, maar verder komen we Razer eigenlijk niet tegen. Oké, de fancy groene USB pluggen zijn er natuurlijk ook nog.

Wat veel nadrukkelijker aanwezig is, is alle Chroma verlichting van Razer. Een band rondom schijnt naar beneden om een soort van lichtreflectie te laten ontstaan. Dit zagen we ook al bij de laatste reneratie Razer muizen terug.

Wat ook opvalt, zijn de mediaknoppen die zijn toegevoegd om snel door jouw favoriete tracks te kunnen skippen. Daarnaast is er een volumeknop toegevoegd. Ik geef toe dat die nog een beetje goedkoop aanvoelt, maar dat is dan ook de enige knop binnen het toetsenbord zonder premium gevoel. Overigens, als je op de volumeknop drukt, kun je in één keer het geluid uitzetten. Handig!

Chroma verlichting

Ik weet oprecht niet, of er een gaming toetsenbord is met meer verlichting dan deze Razer Huntsman Elite. Of waar in iedere geval meer is nagedacht over de verlichting. Want de enorme hoeveelheid verlichting is echt zeer subtiel. Daarbij zijn alle opto-mechanische switches van eigen RGB LED’s voorzien zodat ze allemaal een andere kleur kunnen weergeven.

De status LED’s voor bijvoorbeeld de CAPS LOCK zijn keurig wit.Het muziek bedieningspaneel, kleurt weer met het geheel mee en is ook afzonderlijk in te stellen.

En dan de lichtreflectie rondom. Een doorzichtige band die rondom het toetsenbord loopt, maar ook rondom de polssteun. Met als doel om LED’s licht te laten reflecteren op jouw bureau. Erg goed uitgedacht. De band loopt zelfs door over de optionele polssteun. Dit via een speciale connector tussen het toetsenbord en de polssteun. En hier gaat het fout. Wanneer je de polssteun op het toetsenbord plaatst, zijn er magneten die hierbij helpen. Toch komen de contacten hierbij niet altijd op elkaar. Meer dan eens kom ik het toetsenbord tegen zonder dat de polssteun contact heeft gemaakt. Dit komt doordat de contacten bij het toetsenbord iets opbollen terwijl de polssteun onder het gewicht van mijn polsen iets lijkt in te zakken. We hebben bij andere reviewers gezien dat deze het probleem ook ervaren.

De enormehoeveelheid LED’s in het toetsenbord eisen ook hun tol van jouw computer. Het toetsenbord moet echt met twee USB kabels worden aangesloten om voldoende stroom uit het systeem te trekken.

Software

En dan is er de briljante software van Razer. Natuurlijk de Razer Synapse app. Daarmee bepaal je precies welke kleuren en effecten je op jouw Huntsman Elite en andere Razer hardware terugziet. Gaaf is dat je via Synapse ook een brug kunt leggen naar Philips Hue en Nanoleaf Aurora verlichting. Daarmee trek je de Chroma ervaring helemaal door in jouw gameroom. Ook gaaf is dat steeds meer games gebruik maken van de Chroma API. Hierdoor kunnen de games de verlichting direct aansturen en daarmee beter onderdeel laten uitmaken van de gehele beleving. Natuurlijk kun je ook macro’s instellen en de gaming modus activeren. Jammer is wel dat je geen separate macro toetsen krijgt bij dit toetsenbord, maar daar doet Razer vrijwel nooit aan. Dit kun je natuurlijk weer prima oplossen met de F toetsen bovenaan en Razer Hypershift.

Heb je bepaalde voorkeuren ingesteld, zal Razer Hybrid Storage deze niet alleen op de PC opslaan, maar ook in het toetsenbord zelf. Sluit je het toetsenbord op een andere machine aan, zal het gevoel hetzelfde blijven.

Conclusie: Razer Huntsman

De hoogte van de Razer Huntsman was in het begin enorm wennen. Hoewel de toetsen lekker stabiel zijn, maakte ik veel tikfoutjes. Gewoon doordat ik mijn vingers verder omhoog moest tillen dan bij het gemiddelde Razer toetsenbord. Dit komt ook door de verhoogde polssteun. Eenmaal gewend, laten de opto-mechanische knoppen echt hun kracht zien. Zowel in-game als op kantoor. De toetsen reageren snel en zeer nauwkeurig. De feedback voelt echt heel natuurlijk. Dit is de toekomst van de mechanische switch en met de Razer Huntsman zet het merk zichzelf op eenzame hoogte. Het zal even duren voor andere merken een passend antwoord hebben op wat hier is neergezet.

Razer Huntsman Elite kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.