Nikon introduceert full-frame systeemcamera’s

Bam… Nikon heeft haar nieuwe systeemcamera en lenzen gepresenteerd. Met de nieuwe systeemcamera hoopt Nikon niet alleen dat we de Nikon 1 snel vergeten, maar vooral dat het marktaandeel op Sony terugwint.

Het Japanse slagveld

De camerawereld is vooral het slagveld van de Japanners. Vrijwel de gehele markt draait om Nikon, Canon en Sony. Nouja, de laatste jaren is het vooral een slachtveld. Het progressieve Sony wint met gemak terrein op Canon en Nikon die de afgelopen jaren weinig tot niet hebben geïnvesteerd in echte vernieuwing. Het gevolg was dat Sony marktaandeel bleef wegsnoepen.

Hoewel we nog weinig van Canon horen, heeft Nikon de dappere stap al genomen om met iets nieuws te komen. Met een systeemcamera die een full-frame beeldsensor heeft meegekregen en daardoor haarscherpe foto’s kan vastleggen.

Nikon Z6 en Nikon Z7

Nikon introduceert meteen twee camera’s. De Nikon Z6 vormt het instapmodel met een introductieprijs van $1.995,95 zonder lens. De Nikon Z7 is meteen het professionele broertje met een instapprijs van $3.399,95. Eveneens zonder lens.

De Nikon Z6 zal de directe tegenhanger vormen voor de Sony A7III terwijl de Nikon Z7 dit is voor de Sony A7RIII. Daarnaast vormt de Nikon Z7 een alternatief voor de Nikon D850… mits je nog geen Nikor lenzen in bezit hebt. De systeemcamera’s van Nikon krijgen namelijk een compleet nieuwe mount.

Het verschil tussen de Nikon Z6 en de Nikon Z7 is moeilijk te zien en zit hem vooral intern. De Z7 heeft meer megapixels, meer focus punten, een hogere ISO waarde etc. Zo krijg je met de Z6 24,5 megapixels terwijl de Z7 op 45,7 megapixels schiet. Dat is zelfs meer dan de Leica camera op de Huawei P20 Pro smartphone die het met 40 megapixels moet doen.

Z-Mount

Met de nieuwe camera’s komt ook een nieuw mount systeem. Daarmee schrijft Nikon de oude lenzen in één klap af, al kun je bij Nikon voor $250 een adapter kopen om de oude F-Mount lenzen te blijven gebruiken. De adapter belooft volledige samenwerking tussen de camera en 90 van haar 360 F-Mount lenzen. Dus ook een werkende autofocus. De andere lenzen zal je handmatig moeten instellen.

Om de nieuwe mounts te introduceren, komt Nikon onder anderen met een nieuwe kitlens. De 24-70mm f/4. Deze lens kost los $99,99, maar daar gaat grofweg $300 van af wanneer je deze in een bundel met een camera koopt. Daarnaast introduceert Nikon een 35 f/1.8 prime en een 50mm f/1.8 prime.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.