Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kobo Aura H2O 2017 (E-reader)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg fijn, groot display
  • ComfortLight Pro werkt echt geweldig
  • Waterdicht
  • Lekker groot
  • Fijne interface

THE BAD

  • Reclame

Rondom 2016 kreeg ik een beetje het gevoel dat de wereld van de e-readers stil stond. Grootmachten Kobo en Kindle gebruikten dezelfde sublieme displays en qua verlichting ontliepen ze elkaar nauwelijks. In 2017 kwam daar langzaamaan verandering in. Kobo zet de strijd dapper voort terwijl het in kamp Kindle angstvallig stil blijft.

Unboxing Review

In de doos van de Kobo Aura H2O vinden we geen bijzonderheden. Gewoon de e-reader, een USB kabel en een stukje documentatie. Meer is niet nodig. Anno 2017 maakt Kobo nog gebruik van micro-USB. Kobo levert bij deze tweede generatie geen droogdoekje meer mee.

Design

Het traditioneel Brits design dat we tot zo’n 2015 bij Kobo zagen is er onder vleugels van moeder Rakuten helemaal af. De nieuwe Kobo’s zijn strak vormgegeven en met haar waterdichtheid, sportief. Zo is de power knop blauw gekleurd. Doordat de achterkant met siliconenrubber is afgewerkt, ligt hij bovendien erg lekker in de hand. Met de nieuwe behuizing is de Kobo 26 gram lichter geworden.

 

Waterdicht

Zoals de naam hopelijk al doet vermoeden, is de Kobo Aura H2O één van de weinige opties wanneer je op zoek bent naar een waterdichte eReader. Bijvoorbeeld omdat je graag leest in bad. Deze eReader is waterbestendig tot 2 meter diep en 60 minuten onderwater. Om deze IPX8 klassificatie te krijgen, is het apparaat van binnenuit waterdicht gemaakt. Hiervoor is onder anderen gebruik gemaakt van HZO bescherming.

Display

Kobo koopt al een tijdje haar displays in bij Carta. Ook deze Kobo Aura H2O krijgt een Carta E-Ink touchscreen mee, maar nu van 6,8 inch. Met een resolutie van 1.440×1.080 pixels. Dan hou je een resolutie van zo’n 265 pixels per inch over. Mooi scherp voor op papier. En ja, de interface is gewoon in het Nederlands 🙂

Wat erg fijn is, is dat je erg gemakkelijk zelf een lettertype uitzoekt op deze eReader. Ook het formaat van de letters is snel en gemakkelijk aanpasbaar. Ook waar je op het scherm moet tikken om te navigeren, is volledig naar eiden smaak aan te passen.

Hoewel ik de laatste jaren vooral op kleine schermen heb gelezen, laat deze kobo het voordeel van een groot eInk display zien. Vooral wanneer je instructieve boeken leest, is dit scherm erg prettig om bijvoorbeeld naast de computer te hebben staan. Bovendien is de interface wel heel erg fijn. Zeker wanneer je wilt kijken hoe ver je noeg moet lezen in een hoofdstuk.

Verlichting

Qua verlichting doet Kobo met de Kobo Aura H2O iets bijzonders. De eReader past verlichting toe met aanpasbaar ‘wit’ licht. De eReader probeert de kleur van de zon te volgen. Vroeg op de dag is het licht dur relatief blauw terwijl je laat op de avond en in de nacht bijna compleet gele verlichting ziet. Het menselijk brein wordt wakker gehouden door blauwe lichttonen, dus Kobo doet haar best dat te voorkomen. Slim. Kobo noemt dit ComfortLight Pro.

Ondersteunde boeken

Waar het bij Kindle soms best even klooien is om er een eBook op te zetten, gaat dit bij Kobo echt wel heel gemakkelijk. Je opent de mag van de e-Reader in jouw verkenner ifof finder en sleept er jouw boeken in. Daarna zijn ze meteen zichtbaar. Kobo biedt ondersteuning voor EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ en CBR.

Gesynchroniseerd lezen

Ik ben een enorme fan van lezen over meerdere platformen. Bij Amazon doe ik dit al tijden, maar bij Kobo kan het ook. Jouw baldwijzers en boeken worden tussen meerdere Kobo’s, Android, iOS, en op de desktop gesynchroniseerd. Alleen moet de Kobo dan wel contact hebben met WiFi. Dus odnerweg schakelen kan even een uitdaging zijn.

Overige specs

Hoeveel e-books wil je opslaan? De Kobo Aura H2O heeft een extreem royale 8GB aan opslagruimte. Kobo schat dat je daar 6.000 eBooks op kwijt kunt. De vakantie kom je dus wel door.

Minpunten

Die zijn er ook. Nouja, één. Kobo is heel trots op haar samenwerking met Bol.com voor het Kobo Plus abonnement. Daarmee lees je voor een vast bedrag per maand zoveel boeken als je wilt uit de enorme bibliotheek van Bol.com. Een soort Netflix voor boeken dus. En dat waarderen we. Maar waarom dit af en toe als pagninagrote pop-up naar voren moet komen!? Het voelt iets teveel als reclame.

Conclusie: Kobo Aura H2O 2017 (editie 2)

Ik geef toe dat ik de laatste anderhalf jaar een echte Kindle lezer ben geworden. De vorige Kobo kon me gewoon niet lang genoeg boeien. Maar… met de Kobo Aura H20 2017 ben ik toch echt om. De verlichting maakt het verschil. En het gemak waarmee je eigen ebooks op de eReader slingert stiekem ook. Net als het enorme 6,8 inch display. Ja, de Kobo Aura H2O 2017 is een enorm prettige eReader geworden.

Kobo Aura H2O 2017 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Als het apparaat functioneert is het een goede e-reader. Echter, de levensduur is abominabel. Mijn eerste ging net 3 jaar mee en mijn tweede binnen garantietermijn van 2 jaar overleden. Dit geldt niet alleen voor Kobo. Mijn allereerste was een Sony en 3 maal teruggebracht binnen garantietermijn. Net 1 maand na garantie overleden. Alle apparaten lopen regelmatig vast en moet je resetten. Als het apparaat volledig vast staat of door blijft bladeren zegt de winkelier dat je het zelf hebt veroorzaakt en een breuk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.