Review: Teufel Kombo 42 BT (ouderwets audio genieten)

De Berlijnse audio rebel ‘Teufel’ heeft ons al diverse malen met hun producten versteld doen staan over de prijs/kwaliteit verhouding. Goede audioproducten voor een zeer scherpe prijs. We hebben echter nog geen versterker of ‘ouderwetse’ audio setup getest. Tijd om eens de starterset Kombo 42 BT te testen. Een cd-receiver met aansluitmogelijkheden voor alles-en-nog-wat, plus een set boekenplank luidsprekers.

Eind vorige eeuw had elk huishouden wel een stereotoren. De platenspeler werd vervangen door cd-spelers. Bandjes delfden het onderspit toen Napster MP3-bestanden de wereld in slingerde. iTunes, smartphones en Streaming media met draadloze luidsprekers deden de rest. Loop eens een willekeurige kringloopwinkel binnen en je ziet de restanten van deze audio industrie staan. Toch gaat er niets boven twee luidsprekers met een draadje verbonden met een goede versterker en een moderne audiobron. Zo’n gebruikt setje kan goed klinken, maar vaak heeft de tijd het rubber in de luidsprekers aangetast en zijn loopwerkdelen toe aan vervanging.

Ouderwets nieuw

Er worden echter nog weinig goede betaalbare audio componenten gemaakt. Voor de high-end liefhebber is er keuze volop. Maar dan praat je over duizenden Euros per onderdeel en vaal tienduizend Euro voor een set luidsprekers. Wie een kleine beurs heeft en toch ouderwets wil genieten, moet goed zoeken. Teufel heeft een aantal opties. Natuurlijk niet vergelijkbaar met de high-end producten, maar met toch aardige specificaties. Zo viel ons oog op de Kombo 42 BT. Een Class AB 80 Watt (30 Watt continu) CD-receiver.

Alles is erg fraai verpakt om de mooi afgewerkte producten onbeschadigd thuis uit te kunnen pakken. Teufel levert via hun eigen webshop en weet dus hoe je spullen moet verzenden en een transport te laten overleven. Na het verwijderen van alle beschermende delen, sluiten we de luidsprekers aan. De set wordt compleet met voldoende lengte aan kabel geleverd. De kast voelt ouderwets zwaar en de voeding is mooi centraal in de kast geplaatst. De knoppen aan de voorzijde zijn direct duidelijk. We pakken een cd van Simply Red om de weergave van CD te testen.

Het is duidelijk dat de luidsprekers minimaal twee meter uit elkaar moeten staan voor een goede weergave. Namelijk toen we ze direct aan weerszijde van de receiver plaatsten, was het geluid wat iel. Een andere ruimere opstellingen en plaatsing tegen de muur, laat de Teufel Ultima 20 luidsprekers opbloeien. Voor de prijsklasse is het geluid ronduit goed. Wie heel luid muziek wil luisteren, kan betere de zwaardere set overwegen. Maar je speelt dan wel op een volume waarbij een vrijstaande woning haast voorwaarde is.
Het is heerlijk om anno 2018 een nieuwe set uit te pakken en te beluisteren. Deze geluidskwaliteit was twintig jaar geleden ondenkbaar voor dit prijspunt.

Compleet

Na de cd test sluiten we de Bluetooth stekker in de achterkant. Vanaf nu kunnen we draadloos muziek van de smartphone naar de set streamen. Op de Kombo 42 BT horen we zowaar het kwaliteitsverschil tussen Spotify en iTunes. Die laatste klinkt duidelijk beter. De aptX codec doet duidelijk zijn werk voor beter geluid via Bluetooth.
Lekker vanaf de bank luisteren naar muziek uit echte luidsprekers. Een haast unieke ervaring na alle mobiele speakers die we de laatste tijd hebben getest. Overigens geeft de BT dongle wel erg veel licht aan de achterkant van de receiver. In het donker licht de achterkant van de receiver behoorlijk op. Minpuntje.

De meegeleverde afstandbediening is erg prettig in gebruik. Zo schakel je tussen de audiobronnen. Het display geeft aan welke bron actief is. Ook is het mogelijk om de toonregeling aan te passen. Dit kan enkel met de afstandbediening en niet met de knoppen op de receiver. Op een USB stick hebben we diverse bestanden staan. Ook al deze bestanden klinken ronduit goed. Natuurlijk klinken de minder gecomprimeerde bestanden beter. Dat hoor je zeker op deze set.

De meegeleverde luidsprekers zijn goed, niet subliem. Als boekenplank luidsprekers missen ze wat laag. Wie daar behoefte aan heeft kan een Teufel subwoofer op de receiver aansluiten. Onze ervaring is dat de luidsprekers dan iets meer gaan leven. Overigens zijn de Ultima 20 luidsprekers prachtig vormgegeven en afgewerkt. Achter een frontje gaat een prachtige tweeweg opstelling schuil. De kleurstelling doet direct denken aan de referentie luidsprekers van KEF; de LS50. Die luidsprekers kosten 1200 Euro en klinken zeker beter. De afwerking van de Ultima 20 is echter vergelijkbaar. Ongekend knap van Teufel hoe ze dit voor deze prijs kunnen realiseren.

Conclusie

De Kombo 42 BT audio set is geschikt om heel veel op aan te sluiten en daarmee 100% modern van opzet. Het geluid is beter dan welke set we in deze prijsklasse gehoord hebben. Een absolute aanrader dus voor wie een beperkt budget heeft.

De Kombo 42 BT is online te koop en kost 399 Euro.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Officiele Teufel webshop

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • mooie vormgeving en afwerking
  • compleet geleverd
  • erg veel aansluitingen
  • bescherming luidsprekers
  • aptX BT
  • afstandbediening
  • goed geluid

THE BAD

  • laag kan een subwoofer gebruiken
  • niet geschikt voor feest volume
  • BT dongle geeft veel licht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Officiele Teufel webshop