Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Coleman Oak Canyon 6 (Blackout Bedroom tent)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Heerlijk koel overdag
  • Een zee aan ruimte bij slecht weer
  • Echt donkere slaapruimten
  • Ademt goed
  • Mooi en sterk materiaalgebruik

THE BAD

  • De blackout bedrooms kunnen niet tot één grote slaapruimte worden samengevoegd

Als de redactie van GadgetGear gaat kamperen, moet dat in een wel heel bijzondere tent. Dit keer gingen we met de Coleman Oak Canyon 6 op pad en een gezin van 4 personen. Mismatch voor een 6-persoons tent? Nee, pure luxe en comfort!

4 personen, 6 persoons tent?

Ik geen toe, ik ben meer van de glamping. Wel avonturieren in een tent, maar toch wat luxe om me heen om lekker te leven. Vakantie vieren is voor mij outdoor en ontspannen. Dan is het geen slechte keuze om met een gezin van 4 personen toch een 6-persoons tent te kiezen. Effectief heb je meer ruimte om je heen. Daarnaast moet dit model tent een stuk hoger zijn en dat is ook wel lekker. Eigenlijk adviseer ik altijd om een tent te kopen die voor 2 personen meer is gemaakt dan waarmee je op pad gaat. Tot zo ver mijn persoonlijke filosofie over tentkeuze.

Unboxing

De Coleman Oak Canyon 6 zit in een heerlijke, grote sporttas. Het geheel weegt 27,2 kilo, maar gelukkig is de stof en zijn de ritsen sterk. De handleiding om hem op te zetten zit in de tas genaaid. Zo raak je die ook niet kwijt. Slim! Coleman levert ook een ruime set haringen mee zodat je niets meer hoeft aan te schaffen om deze tent op te zetten. Handig! De tas meet 71x35x33CM.

Opzetten

Om de Coleman Oak Canyon 6 op te zetten, hebben we met twee personen een klein uurtje nodig gehad. De eerste keer! De tweede keer deed ik het alleen in iets meer dan een half uurtje. Het is niet meer dan drie zetjes stokken op zetten voor het grootste deel van de tent en een kleine stok voor het voorste deel. Eitje! Je bent vooral heel druk met de scheerlijnen en clipjes vastzetten.

Design

Qua kleurstelling is Coleman weer voor haar herkenbare groen-grijs combinatie gegaan. Het voordeel van deze wat donkerdere kleuren is dat vlekjes natuurlijk wat minder snel opvallen dan wanneer je bijvoorbeeld een witte tent zou kopen.

De Coleman Oak Canyon 6 is werkelijk fenomenaal groot! De tent meet zo’n 5×4,45 meter. Hiervan is 2,7×4,45 meter de voortent. Daar kun je bij slecht weer jezelf dus prima vermaken. Zelfs met jonge kinderen die een beetje bewegingsruimte nodig hebben. Op het hoogste punt meet de tent 1,95 meter en die hoogte wordt over een groot deel van de voortent vastgehouden. Je hebt dus echt veel loopruimte. Heerlijk!

Coleman besteedt veel aandacht aan ventileren. Dit zien we bij het raam aan de zijkant. Hier worden dikkere materialen gebruikt om het raam wat meer rigide te maken. Door van hetzelfde materiaal een aantal ‘staafjes’ te maken, kan het raam opengezet worden. Natuurlijk zit er wel een hor achter om muggen en vliegen buiten te houden. Handig!

Materiaalgebruik

Qua materiaalgebruik is Coleman heel goed in het gebruik van lichtgewicht materialen. Het materiaal van de tent is echt flinterdun, maar ook oersterk. Bovendien heeft het een waterkolom van 4500mm. Het moet dus wel heel slecht weer zijn, wil je daar in de tent iets van merken.

In onze test achter het huis was er spraken van een windkracht drie. Helaas had ik in mijn tuin niet voldoende ruimte om de scheerlijnen op te zetten. Toch merkte ik in de tent weinig van de wind. Hier heeft Coleman extra op getest bij het ontwerp. Slim! Ook is de stof UV werend met een factor 50. Dit is de UV Guard technologie van Coleman.

Ik ben mijn carrière ooit begonnen bij een grote fabrikant van DJ tassen, dus weet aardig wat van materialen en vooral ook ritsen. Coleman gebruikt risten van zeer hoge kwaliteit en allemaal zijn ze dubbel uitgevoerd. Dus goed van binnen en buitenaf te gebruiken.

Blackout Bedrooms

Het achterste deel van de tent bestaat uit twee black-out bedrooms. Een 4-persoons en een 2-persoons. De 4-persoons is in tweeën te delen. Ga je met meerdere stelletjes kamperen, heeft iedereen toch wat privacy. Hoewel de grote en kleine slaaptenten aan elkaar zitten, kan daar de tussenwand helaas niet verwijderd worden om één grote 6-persoons ruimte te krijgen. Wel kun je er voor kiezen de 2-persoons bijvoorbeeld niet op te zetten. Dan heb je extra ruimte voor de voortent. Van de andere kant gebruikten wij hem meer als kleedruimte zodat je niet op luchtbedjes staat te dansen. Veel handiger in onze optiek.

Qua formaat zijn de slaapruimten gericht op het gebruik van reguliere lucht- en veldbedden. (210×70 CM)Een veldbed mag echter niet te hoog zijn in verband met de schuin lopende achterkant van de tent. Wij adviseren toch echt luchtbedden. Zeker wanneer je de ruimte echt opvult met bedden. Bij een veldbedje heb je immers loopruimte er omheen nodig.

De Blackout Bedrooms technologie van Coleman heeft een aantal belangrijke voordelen. Het voornaamste zit hem in de naam. Je wordt wakker in een compleet donker slaapvertrek. Werd in het verleden mijn slaapritme op de camping toch vooral bepaald door de zonsopkomst, heb ik daar nu geen last meer van. Ik wordt wakker wanneer ik goed uitgeslapen ben. Top!

Het hele slaapvertrek bevat flinke stukken horrengaas. Hierdoor ademt de hele ruimte. Geen muffe geurtjes na een nacht iets te lang aan de campingbar te hebben gehangen. Gewoon fris wakker worden. En dan het laatste voordeel…

De temperatuur. Door de ventilatie en de dubbele wand is de tent verrassend koel wanneer je ’s avonds gaat slapen in de Blackout Badrooms. Echt comfortabeler wordt het niet om in een tent te slapen.

Veiligheid

Dunne materialen van kunststof en vuur, op de camping komen ze gevaarlijk dicht bij elkaar wanneer je naast jouw tentje lekker een steak aan het grillen bent. Of gewoon piepers kookt. Daar hebben ze bij Coleman over nagedacht. De hele tent is gemaakt van brandvertragend materiaal. Mocht het mis gaan, heb je in theorie alle tijd om de tent te verlaten. Een fijne gedachte.

Conclusie: Coleman Oak Canyon 6

De Coleman Oak Canyon 6 biedt een enorm royale ruimte op de camping. Zeker bij slecht weer heb je echt een tent waar je met het hele gezin nog veel plezier van zal hebben. Wat ik wel echt nog mis is een voorgevel. Dat zou als accessoire zeer welkom zijn geweest. Zeker om onder te koken bij slecht weer. Als alternatief heeft Coleman wel een Event Shelter in haar assortiment. Verder is het pure luxe en comfort in deze tent. Dit is hoe het moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.