Review: BergHOFF Ceramic BBQ and Oven Large

Zoals jullie inmiddels natuurlijk allemaal wel weten zijn de leden van onze redactie stuk voor stuk helemaal gek van BBQ-en. Net als afgelopen jaar tijdens de BBQ van het jaar verkiezing is de redactie van JFK weer in rep en roer. De Barbecues zijn niet aan te slepen, het bier staat koud en ieder redactielid houdt alvast rekening met een kledingmaatje groter dan voorheen. Bijzaak! Vooral als je de kans krijgt om te werken met apparatuur uit de top zijn segment. Zo ook met deze flitsende kamado. BergHOFF deelde ons enthousiast mede dat ze graag aan de verkiezing mee wilden doen. “Maar”, waarschuwden ze… “Het kan maar zo dat je na deze kamado geen enkele andere meer wil…”

Wij testen de BergHOFF Ceramic BBQ and Oven Large.

BergHOFF Ceramic BBQ and Oven Large

BergHOFF, de Belgische wereldwijde producent en leverancier van hoogwaardige en geavanceerde keukenontwerpen die je dagelijkse kookervaring nét dat tikkeltje extra geven. BergHOFF staat al meer dan 20 jaar voor betaalbare kwaliteit én design in élke keuken. De dames en heren bij BergHOFF produceren werkelijk alles wat je wellicht óóit in de keuken nodig gaat hebben. Maar ons geoefende oog valt al snel op de Outdoor lijn. En daar wijkt onze blik niet meer vanaf.

“Barbecueën gaat niet alleen over het perfect roken, koken of grillen van je vlees, maar ook over ontspannen, een frisse neus halen en bijpraten met de mensen waar je van houdt. Het is veel meer dan gewoon een manier van koken, een barbecue is de ideale combinatie van lekker eten en goed gezelschap.” Aldus de jongens en meisjes van BergHOFF.

“Iedereen kan een steak van de grill halen, maar een echte barbecuefan is nieuwsgierig om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Hij of zij wil het grillen naar een hoger niveau tillen en een knapperige pizza op de grill bakken, een lekker stuk zalm roken of zelfs bosbessenpannenkoeken bakken op de kookplaat.” Amen!

Constructie

Yes! Daar is hij dan! De BergHOFF Ceramic BBQ and Oven. De enorme BergHOFF wordt afgeleverd in twee aparte dozen. De een voor het onderstel en alle bijbehorende onderdelen, de andere voor het grote bonzende hart van dit BergHOFF product. Wat direct opvalt bij het openen van de doos is dat deze kamado écht enorm is. De heren bij BergHOFF noemen dit de Large, maar in de maatvoering die andere kamado fabrikanten aanhouden valt deze zeker onder de noemer XL. Huge dus!

De BergHOFF Ceramic BBQ and Oven heeft een diameter van 58 centimeter en is samen met zijn onderstel 1.20 meter hoog. Het onderstel is eenvoudig te monteren en is zeer degelijk. Het is vervaardig uit dikke platen staal en het geheel wordt aan elkaar verbonden door middel van dikke bouten. Dat mag ook wel. Aangezien deze sumo alles inclusief een gewicht heeft van ruim 100 kilo. Het onderstel is voorzien van duurzame zwenkwielen zoals we dat kennen in kamado-land. Twee van deze wielen zijn voorzien van een rem zodat de kamado stevig op zijn plaats staat tijdens gebruik. Dik in orde!

Het koepel van deze BergHOFF Ceramic BBQ and Oven wordt op zijn plaats gehouden door een sterk metalen frame en drie krachtige veren zorgen ervoor dat deze in zijn hoogste positie blijft openstaan. De thermometer zit mooi vlak tegen deze koepel aan en de margrietschijf is vervangen door BergHOFF’s eigen schijf om de luchtafvoer te regelen. In plaats van twee roterende schijven maakt dit systeem gebruik van slechts één schijf die je doormiddel van rotatie de doorstroming van zuurstof laat reguleren. Het systeem met twee losse schijven kan door het openen van de koepel verschuiven waardoor de luchtoevoer volledig open (of dicht) kan komen te staan. Doordat er op deze BergHOFF Ceramic BBQ and Oven geen gebruik wordt gemaakt van twee losse schijven blijft dit systeem keurig in positie, ook bij het openen van de koepel.

 

De BergHOFF Ceramic BBQ and Oven wordt afgeleverd met een RVS grillrooster mét een flexibel deel. Door dit gedeelte van het rooster op te tillen is de kamado tijdens lange grillsessies eenvoudig bij te vullen zonder dat je het hele rooster, inclusief braadstukken, uit de BergHOFF Ceramic BBQ and Oven hoeft te tillen.

De BergHOFF Ceramic BBQ and Oven is voorzien van stijvolle bamboe planken aan weerskanten. Door gebruik te maken van een slim systeem zoals wij dat vaker zien in kamado-land zijn deze planken stevig als ze uitgeklapt zijn, maar ze zijn ook vlak langs de kamado te hangen. Zo neemt de BergHOFF Ceramic BBQ and Oven een stuk minder ruimte in. Handig voor die enkele avond waarop je géén gebruik maakt van deze BergHOFF.

Design

Kijk, dit vind ik nou tof! Deze BergHOFF is duidelijk is vormgegeven door een ontwerper die niet bang is om het anders aan te pakken dan anderen. Er is afscheid genomen van de traditionele vorm van de kamado-koepel. De koepel is voorzien van een stijvolle golf, waarbij de koepel aan de bovenkant meer inhoud heeft voor stukken vlees. De ronding van de koepel begint verder van de midden af dan bij de traditionele kamado-koepel en is aan de onderzijde voorzien van een knik in de tegengestelde richting. Erg mooi!

BergHOFF Ceramic BBQ and Oven is verkrijgbaar in een grijze, groene en, jawel, een knaloranje versie. Waar andere merken zich niet wagen aan andere kleuren dan zwart, groen en een enkele rode kamado, gooit BergHOFF het dus over een hele andere boeg. Ondanks de wetenschap dat de oranje leeuwen dit jaar aan geen enkel eindtoernooi zullen deelnemen kan een rare vogel als ik deze kleurkeuze wel waarderen. In plaats van een onopvallende zwarte dome wordt deze oranje BergHOFF Ceramic BBQ and Oven hét middelpunt van je tuin.

Dat deze oranje uitvoering niet voor iedereen is weggelegd begrijp ik volledig. Maar zeg nou zelf. Deze BergHOFF ziet er toch gewoon gelikt uit?

De afwerking van de kamado is overall uitstekend. De bamboe plankjes zijn mooi rond afgeschuurd en voorzien van stijlvolle logo’s en drie ophanghaakjes ieder. Zo kan er voldoende kookgerei worden opgehangen om je in alle gemakken te voorzien. Zes stuks in totaal dus…

 

Gebruik

Het is tijd om deze BergHOFF Ceramic BBQ and Oven het vuur aan de schenen te leggen. Letterlijk! We rollen de BergHOFF Ceramic BBQ and Oven op zijn plek en zetten hem stevig vast door de remmen op de wielen te blokkeren. Wel zo veilig…

Natuurlijk beschermen wij onszelf goed tijdens mannelijke activiteiten. Zeker als je met vuur speelt is een goede bescherming belangrijk. Ik gebruik een lederen schort van Etapron. Deze lederen schorten zijn vervaardigd uit dik en hoogwaardig leer en zijn door een riem in de nek en op de rug op ieders lichaamsformaat aan te passen. Door het dikke leren schort wordt je uitstekend beschermd tegen eventuele rondvliegende brokstukken… En het ziet er ook gewoon heel erg tof uit!

Nadat de BergHOFF Ceramic BBQ and Oven goed op temperatuur is is het tijd om de barbecue te voorzien van een aantal lekkere stukken vlees. Deze worden zoals gebruikelijk aangeleverd door onze huisleverancier Jan van beefensteak.nl . Keer op keer weet Jan ons weer te verrassen en een aantal mooie stukjes kwaliteitsvlees. En eigenhandig is de beste man verantwoordelijk voor menig zwemband rond het middel van onze redactieleden. Zo ook die van mij. Thanks…

We storten een werkelijk gigantische hoeveelheid houtskool in de gewillige muil van deze BergHOFF. Wie gewend is aan het verbruik van een compacte kamado: Houdt er rekening mee dat deze kolos in een keer ongeveer zes keer zoveel houtskolen kan opslokken. De kamado komt snel op temperatuur. Door de dikke wanden is de isolatie uitsteken en ook door de fire-box en fire-ring  uit één stuk je boetseren gaat hier geen warmte verloren.

We grillen vandaag op direct vuur. Het vlees ligt dus direct boven de kolen en er wordt geen gebruik gemaakt van een heat-deflector. Ikzelf vindt het gebruik van een heat-deflector hét grote voordeel van een kamado. BergHOFF levert hem helaas niet standaard mee. Mocht je dus overgaan tot de aanschaf van deze BergHOFF, zoek specifiek een pakket uit waar de heat-deflector bij zit. Of, koop dit prijzige accessoire (€ 150,-) er los bij!

De BergHOFF Ceramic BBQ and Oven presteert subliem! De luchtsleuven zijn bijzonder precies te controleren, zelfs voor een kamado. Er is ruim voldoende controle om de temperatuur probleemloos constant te houden op een temperatuur tussen de 90  en 450 graden Celsius. De plankjes hebben genoeg oppervlakte om een paar bierglazen en twee grote schalen met BBQ-voer op kwijt te kunnen. Na onze BBQ-sessie sluiten we de luchtsleuven en de BergHOFF dooft snel. Top!

Conclusie

Als je nou écht de blits wil maken bij je vrienden en familie… Als je nou écht een grote groep mensen te eten moet geven… Als je nou écht wild bent van roken en grillen… Dan zal deze BergHOFF Ceramic BBQ and Oven je in al je wensen voorzien.

Hij is werkelijk gi-gan-tisch, en het design is uitmuntend. Het gebruiksgemak is uitzonderlijk goed. De plankjes hebben ruim voldoende oppervlakte en met de 6 haakjes heb je al je BBQ-tools binnen handbereik. Deze BergHOFF laat elk mannenhart sneller kloppen. Bigger ís Better! En oranje is cool! Misschien deze ene zomer wat minder. Maar over 2 jaar zeker wel weer. En over 4 jaar. En 6 jaar. en 8… Ben je het hierover niet met mij eens? Dan kan je altijd ook nog voor de grijze of groene versie gaan.

Oh ja, wil jij dit alles hierboven nou ook? Vergeet dan niet om die heat-deflector meteen even mee te pakken!

Michiel Schuur beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Groot, Groter, Grootst
  • Design!
  • Ophanghaakjes
  • Hoge én brede koepel

THE BAD

  • Waar is de heat deflector??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.