Brise is dé Nederlandse luchtreiniger die Dyson wilt verslaan

Eerder dit jaar mochten we twee nieuwe luchtreinigers van Dyson reviewen. Voorzien van een goed verhaal over de filters, energieverbruik en een app. Het verhaal van de Brise luchtreiniger zit een beetje in de hoek met een nog uitgebreider filter en vooral een veel lager prijskaartje.

De Brise is in Amstelveen bedacht en staat momenteel op Kickstarter. De voornaamste missie van de mensen achter het product was om de klassieke luchtreiniger vooral heel veel slimmer te maken. Dat begint met de software in de machine en op de app.

Zo communiceert de app naar de Brise in wat voor’n ruimte deze staat en hoe groot deze is. Zo weet de luchtreiniger ongeveer wat deze mag verwachten. In grotere ruimten, kunnen meerdere luchtreinigers hierdoor samenwerken om tot een effectieve reiniging te komen.

Het filter van de Brise is een bijzonder stukje vakwerk. Dit begint met een grof carbon filter gevolgd door een HEPA filter. Dit is voldoende om bacteriën uit de lucht te halen. Daarna volgen een VOC en TiO2 filter en tenslotte een UV lamp. Deze laatste combinatie moet het laatste vuil uit de lucht filteren evenals gassen (VOC’s, rooklucht etc). Hiernaast heeft Brise ook nog een tweetal andere filters. Via de app krijg je tijdens het eerste gebruik automatisch advies welk filter het best in jouw situatie past. Daarnaast is het mogelijk om via de app geautomatiseerd bestellingen voor nieuwe filters te plaatsen. Dit gebeurt wanneer een filter minder dan 10% van zijn levensduur over heeft.

De hardware in de machine is op basis van de effectiviteit van het filter in staat om redelijk nauwkeurig te bepalen wanneer een filter vervangen moet worden. Dit is een heel verschil met de Dyson die dit enkel meet op basis van draaiuren. Zoals ze bij Brise terecht zeggen, de ene ruimte is de andere niet en soms kunnen ruimten heel erg vies zijn. Uiteraard draait de Brise niet in vol vermogen op de momenten dat de lucht al schoon is.

Toch missen we nog hetgeen we ook bij Dyson missen. Integratie met platformen als IFTTT, zodat je als gebruiker iets meer met de data kunt. Denk aan uitschakeling wanneer je niet thuis bent (energiebesparing), het automatisch op het boodschappenlijstje zetten van een nieuw filter etc.

De Nederlandse Brise staat momenteel op Kickstarter. Daar verzeker je jezelf vanaf €339 al van een unit.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder

Arjan Olsder