Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WD Red WD100EFAX (10TB HDD)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Heerlijk snel voor het streamen van 4K content
  • Ook heerlijk snel voor het gebruik met grotere hoeveelheden, kleinere bestanden

THE BAD

  • 256MB cache is alleen een optie op de 10TB harddrives, wat op het moment van schrijven nog een stevige investering is

Groot, groter, grootst. WD introduceerde afgelopen jaar haar 10TB grote WD Red harddrives. Een nieuwe lijn harddrives speciaal voor server en NAS gebruik. Wij hebben deze drive flink aan de tand gevoeld.

Unboxing

De WD Red WD100EFAX is een typisch zakelijk product. De drive komt binnen in een antistatisch zakje en dat is het dan ook. Meer heb je toch niet nodig.

Wat maakt een WD Red schijf optimaal voor NAS gebruik

Wanneer harddrives in een NAS worden geplaatst, worden het echte werkpaarden. Werkpaarden waar jij belangrijke data op plaatst. Hoewel snelheid veel comfort biedt, is betrouwbaarheid het belangrijkste argument bij de bouw van deze harddrives.

De harddrives komen namelijk in een server waar ze doorgaans 24 uur per dag moeten werken. Zelfs als ze niet actief worden gebruikt, blijft de temperatuur relatief hoog. NAS systemen trillen door de hoeveelheid drives met bewegende onderdelen alsmede ventilatoren.

Ook belangrijk is dat de schijven tijdens de gebruiksperiode alles doen om jouw data veilig te houden. Bij WD lossen ze dit onder anderen op met foutherstelcontroles. Zo kan de RAID opstelling zelf problemen detecteren en proberen op te lossen.

Specs

Voor we op de resultaten in gaan, is het handig om te weten dat er iets bijzonders is met deze drive. De WD Red WD100EFAX is de eerste in de serie met een dikke 256MB aan cache geheugen. In de 8TB versies introduceerde WD al 128MB cache wat een mooie performance boost gaf, maar daarvoor bleef WD lang bij 64MB.

De WD Red WD100EFAX is een 3,5 inch harddrive die draait op 5.400 toeren. Dit is niet het snelste toerental dat WD kan leveren, maar daar is het doel naar. De drive moet jaren lang, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Werken onder hoge temperaturen en dan stabiel blijven draaien. Het is een SATA6 schijf zoals gebruikelijk in deze toepassing. De SATA standaard is in theorie geen enkele belemmering voor de maximale performance van de drive.

Zoals altijd, hebben we gebruik gemaakt van CrystalDiskMark om de prestaties van de WD Red WD100EFAX harde schijf te testen.

Testomgeving

Natuurlijk ga je deze drives in een NAS gebruiken, maar we hebben een PC gebruikt om ze te benchmarken. Hiervoor hebben we onder Windows 10 een GPT tabel aangemaakt. Het hele volume, waar nu 9313,88GB van over is, hebben we omgezet in een logisch volume. De drive is NTFS geformatteerd. Dit is dezelfde instelling op hetzelfde testsysteem dat we ook voor de eerdere WD Red tests hebben gebruikt. De performance van een NAS zal afwijken en dat zal van systeem tot systeem verschillen. Voor ons is de data goed genoeg om vergelijkingen te trekken.

In deze testomgeving maken we in theorie geen gebruik van de WD NASware firmware die deze drives optimaliseert voor gebruik in NAS servers. Merken als WD, QNAP, Asustor en Synology leveren die ondersteuning wel, dus halen mogelijk een betere performance. Echter is het benchmarken vooralsnog lastig.

De benchmark

Natuurlijk vergelijk ik de prestaties van de 10TB WD Red WD100EFAX met die van de 6TB WD Red WD60EFRX met 64MB aan cache geheugen. De verschillen zijn fors.

Waar de 6TB drives zo’n 142MB per seconde aan leessnelheid opleverden, zit deze 10TB al rond de 220MB per seconde. Let wel, dit is de leessnelheid voor grote bestanden. Bijvoorbeeld films en series, maar ook MP3 bestanden profiteren van deze snelheden. Ook bij kleinere bestanden, zien we dat de WD Red WD100EFAX net even wat handiger haar taken afwerkt en daardoor net even wat sneller functioneert.

Conclusie: WD Red WD100EFAX

Met de WD Red WD100EFAX zien we Western Digital niet alleen de sprong maken naar 10TB harddrives, maar ook naar 256MB cache geheugen. Of je de drive nou gebruikt voor bedrijfsdocumenten of om 4K films af te spelen, met deze formaten en snelheden worden NAS systemen wel heel comfortabel. Tel daarbij 3 jaar garantie op en de WD Red WD100EFAX lijkt een solide aankoop waar je lang plezier van gaat hebben.

WD Red WD100EFAX kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.