Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sony Xperia XA2 met 4 sterren.

The Good
  • Display is van zeer goede kwaliteit
  • Bescherming van Gorilla Glass 4
  • Net ontwerp
  • USB-C
  • Zeer goede camera prestaties
The Bad
  • 16:9 display
  • Voor gaming duidelijk minder geschikt

Sony Xperia XA2 kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Vorig jaar mochten we de Sony Xperia XA1 testen. Een smartphone uit de middenklasse waarbij Sony eindelijk weer eens liet zien een mooi stukje technologie tegen een scherpe prijs neer te kunnen zetten. Met de Xperia XA2 zien we nu de opvolger.

Unboxing

Sony is van de simpele doosjes en dat is prima. Er wordt rekening gehouden met het milieu en dat is ook wat waard. Bovendien, het zijn mid-range toestellen dus daar moeten we ook niet al te zwaar aan trekken. Opvallend is dat we wel een headsetje in de doos tegenkomen. Een enorm simpel headsetje dat geluidstechnisch niet heel bijzonder is. Eigenlijk is dit niet handig. Doe een headset die Sony waardig is, of gewoon geen headset. Dat laatste is ook beter voor het milieu.

Design

Qua design was de Sony Xperia XA1 zeer vooruitstrevend. Het toestel was één van de eerste in het middensegment die het display praktisch tegen de zijkant aanlegde. Dit design zagen we op dat moment alleen in het premium segment terug.

Met de Sony Xperia XA2 maakt Sony geen enorme sprong meer qua design. Het is vooral verfijning geworden, al is de achterkant wel iets ronder geworden.

De randen boven en onder het display blijven groot en Sony doet ook echt niet haar best om de selfie camera te verbergen. In tegenstelling, bij de Sony Xperia XA2 draait het grotendeels om de selfie camera. Dus vreemd is deze keuze zeker niet. Hoe sterk het verhaal van de camera’s is, lees je verderop.

Display

Beeldbepalend voor de Sony Xperia XA2 is natuurlijk het display dat nog steeds in 16:9 verhouding is. Opvallend gezien we vorig jaar vrijwel ieder merk naar het veel logischer 18:9 formaat hebben zien verschuiven. Je krijgt wel netjes een Full HD (1920×1080) display van Sony. Dit levert met 424 pixels een heerlijk scherp plaatje op. Ook netjes is dat Sony het display beschermd met Gorilla Glass 4 waar we merken als HTC in hetzelfde prijssegment plastic displays zien leveren. Sony heeft ook netjes voor IPS gekozen, wat nette kleuren oplevert. Netflixen is een plezier op dit toestel.

Chipset en benchmarks

Sony kiest voor de kwalitatief sterke Qualcomm Snapdragon 630 chipset. Deze kennen we ook van de Asus ZenFone 5 smartphones, de Nokia 6, Nokia 7 en de Moto X4. De chipset bevat 8 processorkernen die allemaal op 2.2GHz draaien. Gamers krijgen daarnaast de Adreno 508 GPU. Voor 2D games is dat echt prima. 3D games draaien niet zo heel goed op de chipset. Sony heeft de chipset ook nog van 3GB werkgeheugen voorzien en 32GB opslagruimte.

Draadloos krijg je dual-band WiFi op 2.4GHz en 5.0GHz. Je krijgt bleutooth 5.0 met ondersteuning voor audiostreaming op aptX HD. Er is ondersteuning voro A-GPS (VS) en Glonass (RU) navigatie. NFC en een FM radio zijn ook aanwezig. Het verplaatsen van data gaat via de USB-C aansluiting aan de onderkant op USB 2.0 snelheid. Lekker is wel de ondersteuning voor QuickCharge 3.0. Dus opladen kan lekker snel.

Android

Sony levert haar Xperia XA2 op met Android 3.0 en haar eigen UI. Deze ligt erg dicht bij de stock Android ervaring die velen enorm waarderen. De geluidjes, de overgangen, alles verloopt zeer gelikt. Wel zien we hier hoe Sony probeert net even wat meer euro’s te verdienen. Zo wordt bloatware van Amazon en Booking.com, maar ook van AVG die vrolijk in de achtergrond blijft draaien.

Voor AVG om echt te werken, moet je nog eens €12,99 per jaar betalen of €3,99 per maand. Waar ik in het premium segment echt tegen dit soort praktijken ben, kan ik dit in het middensegment en in het lage segment prima begrijpen. De marges staan immers onder druk en met apps kunnen gemakkelijk extra euro’s omzet behaald worden.

 

Biometrische authenticatie

Ondanks de grote selfie camera, beschikt de Sony Xperia XA2 niet over gezichtsherkenning. Niet vreemd in het prijssegment. Als concurrenten dit al hebben, werkt het relatief onnauwkeurig. Wel zit er een vingerafdrukscanner op. Doordat deze heel plat onder het oppervlak ligt, is deze ook zeer nauwkeurig en snel.

Toegankelijkheid

Iets waar Sony heel sterk in is, maar wat we eigenlijk veel over het hoofd zien, zijn de toegankelijkheidsopties van het toestel. Deze gaan een stuk verder dan het formaat van de tekst. Kleuren en contrasten kunnen ook worden aangepast. Het is mogelijk om gebruik te maken van ondertiteling en duidelijke ondersteuning van tekst naar spraak.

Camera’s

Aan de achterkant van het toestel vinden we een stevige 23 megapixel camera. Door de forse lens is deze aardig lichtsterk voor dit prijssegment. Natuurlijk heb ik wat voorbeeld foto’s voor je.

Ga je filmen met de Sony Xperia XA2 dan is er iets opvallends aan de hand. Volgens de site van Sony kan dit in 4K, maar het testtoestel dat wij hebben gebruikt, kan dit niet. Wel kun je filmen in Full HD met 60 frames per seconde. Maar er is iets dat nog veel interessanter is. Het is ook mogelijk te filmen in HDR. Dit levert veel meer details in beelden op. Hier zijn de camera’s van Sony’s Android smartphone dus echt heel sterk. Wel valt het op dat de microfoons tijdens het filmen veel windruis registreren.

De selfiecamera is ook een bijzonder object in deze smartphone. Ook hier weer een flinke lens die duidelijk aanwezig is in het ontwerp van het toestel. 8 megapixels klinkt niet veel, maar de lens heeft met 120-graden een enorm bereik en ook deze lens is zeer lichtsterk. Dit levert prima selfies op. Sterker nog, ik ben verbaasd hoe ontzettend veel er op de selfies te zien is. Handig!

Conclusie: Sony Xperia XA2

De grootste handicap van de Sony Xperia XA2 is dat deze qua uiterlijk niet veel is opgeschoten. Door het 16:9 display krijgt het toestel een iets ouder uiterlijk dan hij zou moeten hebben. Daar staat tegenover dat de cameraprestaties van deze Android smartphone zeer sterk zijn. Is het uiterlijk van jouw smartphone niet super belangrijk, maar wil je vooral mooie foto’s en video’s schieten, dan is de Sony Xperia XA2 in dit prijssegment op dit moment dé aanrader.

Sony Xperia XA2 kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.