Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sony Xperia XA1 met 4 sterren.

The Good
  • De camera upgrade pakt erg goed uit
  • Erg strak design
  • Erg vlot in de dagelijkse taken
  • Prima scherm, al mist deze felheid in volle zon
The Bad
  • Het grootste gemis is een vingerafdrukscanner, wat in dit prijssegment wel heel gewoon begint te worden


Onder het motto unbox your phone knalde de Samsung Galaxy S8 de winkels in, maar Samsung is niet de enige die dunne randjes om haar scherm kan maken. In het middensegment zien we hetzelfde bij de Sony Xperia XA1, maar dan met wat meer ruimte boven en onder het scherm. En een hele andere specsheet.

Unboxing

Sony verpakt de Xperia XA1 netjes met een USB-C kabel en een 1.500mAh USB lader. Een headset zit er niet bij en dat drukt de kosten. Slimme zet.

Design

Ik noemde de dunne randen om het display al. Dit geeft het toestel een erg ruimtelijk ontwerp. Verder herkennen we de ‘Xperia’ designlijn in het toestel dat redelijk hoekig is. Opvallend is dat boven en ander het display wel erg veel ruimte is gereserveerd voor hardware en sensoren. Dit geeft je ook meer grip op het toestel, dus het is geen slechte keuze.

De zij- en achterkant zijn weer van metaal gemaakt. Dit geeft de Xperia XA1 een strak en stoer design. Vooral in deze mat-zwarte uitvoering.

Display

De Sony Xperia XA1 is uitgerust met een 720p IPS display. Dit display heeft een diagonaal van 5 inch. Met een 720p resolutie heb je dan ongeveer 294 pixels per inch en dat is nog best netjes.

Het glas van Sony is kraswerend en het touchscreen kan met vier vingers tegelijk overweg. Het glas trekt wel vingerafdrukken aan, dus als je een poetsmiep bent, blijf je bezig.

In de volle zon merk je dat je een iets goedkoper display hebt. Zeker bij het fotograferen wil je gewoon de maximale helderheid instellen omdat je anders niet zo gek veel ziet.

Specs & Benchmarks

Sony heeft de Xperia XA1 uitgerust met een MediaTek MT6757 Helio P20 chipset. MediaTek is een erg populaire chipsetbouwer voor het middensegment en de P-series is de topseries van het bedrijf. Het betreft een 64-bit octa-core chipset waarvan 4 cores op 2.3GHz draaien en nog eens 4 op 1,6GHz. In combinatie met 3GB aan werkgeheugen levert dit een prima gebruikservaring op bij algemeen gebruik van de smartphone. Je krijgt ook nog een nette 32GB aan werkgeheugen. We zien dus een veel snellere chipset en een upgrade van zowel het werkgeheugen als de opslagruimte ten opzichte van de originele Xperia XA.

Op grafische rekenkracht lopen de MediaTek chipsets vaak wat achter en ook dat zien we terug bij deze Android smartphone. De Mali-T880MP2 GPU heeft toch wat moeite met de benchmarks en zet niet al te hoge prestaties neer. In de praktijk kun je er dus prima Angry Birds op spelen, maar verwacht niet al teveel van 3D games. Daar is dit toestel gewoon niet voor gemaakt.

De chipset biedt ondersteuning voor USB-C, wat natuurlijk enorm veel gebruikscomfort met zich meebrengt. Je moet wel in gedachte houden dat het om USB 2.0 gaat en niet het snellere 3.x.

Android

Sony heeft de Xperia XA1 keurig van Android 7.0 voorzien. Daar ligt wel een eigen grafische interface overheen, maar Sony zet de trend door om zo min mogelijk aanpassingen aan de Android beleving te maken. Ze zijn nog niet zo minimalistisch als Motorola, maar zitten er dicht tegenaan. Het belangrijkste is en blijft de camera app voor het merk en dat zien we terug in een erg prettige camerabeleving.

Draadloos

De chipset bevat Bluetooth 4.2 ondersteuning inclusief aptX voor high-end draadloze headsets. Opvallend is dat de chipset verder alleen 2.4GHz WiFi ondersteuning biedt. Bluetooth en WiFi gebruiken in dit geval dezelfde antenne.

Voor locatiebepaling zien we dat de chipset gebruik maakt van A-GPS en Glonass. Ook een FM radio is aanwezig.

Geluid

Sony maakt al jaren speakers. Hoewel de XA1 slechts één speaker, aan de onderkant heeft, is de kwaliteit prima. Je mist tijdens het kijken van films en series wel het stereogeluid. Ook hier is ongetwijfeld een beslissing genomen om de prijs laag te houden.

Camera’s

Sony is ’s werelds grootste leverancier van mobiele camera’s Dat zien we ook terug in het optiek van deze Sony Xperia XA1. Sony levert dan wel in op de megapixels om de prijs laag te houden, je krijgt wel hele scherpe plaatjes terug. Oordeel zelf.

Achter krijg je 23 megapixels, wat erg netjes is. Zeker met de f/2.0 lichtgevoeligheid van het optiek. Voor krijg je maximaal 8 megapixels voor selfies. Leuk is dat er een uitgebreide handmatige instelling in zit. Deze camera maakt ook het grote verschil met de originele XA die we niet hebben getest. Die moest het nog doen met 13 megapixels.

Filmen doen de camera’s in Full HD. Beiden kunnen filmen in 29 frames per seconde. De camera achter kan ook nog in 30 frames per seconde filmen.

Accuduur

De Sony Xperia XA1 is uitgerust met een 2.300mAh accu. Bij regulier gebruik lijkt de Xperia XA1 het ongeveer anderhalve dag uit te houden.

Conclusie Sony Xperia XA1

De Sony Xperia XA1 is een broodnodige upgrade ten opzichte van de originele XA. Ditmaal krijg je gewoon erg mooie prestaties voor de prijs van het toestel. Wat wel echt mist is de vingerafdruksensor. Daarvoor moeten we wellicht nog even wachten op de Sony XA2.

Beschikbaarheid

De Sony Xperia XA1 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.