Review Sennheiser Ambeo: binaurale microfoons met in-ear hoofdtelefoon

Levensecht een geluidsopname maken en herbeleven is best lastig. WAS best lastig moeten we zeggen. Sennheiser maakt het nu erg eenvoudig om top audio opnames te maken. Als geluid bij een video, maar ook enkel van een optreden, lezing of concert. De plaatsing van de microfoons maken herbeleving met een hoofdtelefoon erg natuurgetrouw. De Sennheiser Ambeo maakt binaurale geluidsopnames mogelijk, zolang je een iPhone met modern iOS hebt.

Voor een goed stereo beeld is de plaatsing van de microfoons van belang. Het type microfoon maakt natuurlijk ook veel uit. Bij binaurale geluidsopnames zijn de linker en rechter microfoon gescheiden door een deel in de vorm van een hoofd of profiel. Bij het beluisteren van dergelijke opnames met een hoofdtelefoon komt het geluid net zo in het oor als het is opgenomen. Ohrwurm was één van de eerste betaalbare oplossingen om met microfoons in de vorm van normale oortjes, een audio opname te maken. Nadeel was wel dat het een beetje amateuristisch product was. Sennheiser heeft haar RD afdeling aan het werk gezet met de Ambeo als uitkomst.

Ambeo is geen VR

VR en 360 graden video beelden zijn in opkomst. Daar hoort ook realistisch geluid bij. Speciaal daarvoor heeft Sennheiser de VR microfoon ontwikkeld. Let op bij het lezen van de Ambeo reviews die momenteel online staan. Nogal eens wordt de Ambeo verwacht met de VR microfoon. De Ambeo legt een realistisch 360 geluidsbeeld vast, maar de opnames zijn niet direct geschikt voor VR. Enkel wanneer je de camera en het hoofd in dezelfde richting fixeert, zijn de opnames voor VR te gebruiken. De kijker/luisteraar beweegt immers met het hoofd anders dan bij de opname. Dit is een vak apart en enkel nog aan professionals toevertrouwd. De binaurale opnames van de Ambeo zijn vooral bedoeld voor het herbeleven van geluid (eventueel bij traditionele video), met een hoofdtelefoon.

Extra aankopen

De Sennheiser Ambeo is een hoogwaardige in-ear hoofdtelefoon met microfoons. Flexibele uiteinden vormen exact om het oor en plaatsen de dopjes met luidsprekers in het oor. Op de oortjes zit de microfoon verwerkt. De microfoons zijn te bedienen met de aangesloten controler van Apogee. Het is even oefenen hoe de microfoon exact werkt. De Ambeo is specifiek voor iOS gemaakt met een lightning aansluiting. Ook lijkt de Apogee app noodzakelijk. Het is de combinatie van controle en noodzaak van de app die het geheel wat verwarrend maakt. Sennheiser had hier moeite mogen steken in het gemakkelijk houden van het geheel. Bij het opstarten moet je ook voor de app betalen. Ten minste je krijgt de optie. Wanneer de app een Apogee product herkent is het gebruik van dit apparaat gratis. Toch wil men via de app additionele functies verkopen. Het bedrag is afhankelijk van het aantal apparaten wat je wilt gebruiken. Ronduit verwarrend en voor we het wisten hadden we een paar tientjes betaald bovenop de prijs van driehonderd Euro voor de Ambeo. Later bleek dat dit enkel voor professioneel gebruik is en konden we de aankoop ongedaan maken dankzij het soepele beleid van Apple mbt aankopen in de App Store. Maar Sennheiser en Apogee rommelen wel in dit gebied. Houdt het svp simpel en maak desnoods een Pro versie…

* Een gesprek met Sennheiser maakte veel duidelijk. De Apogee app is echt alleen bedoeld voor professionals. Wanneer je de Ambeo aansluit op een iOS apparaat, dan is de 360 stereo microfoon beschikbaar is vrijwel alle apps; dus in de camera en dictafoon. Maar ook losse apps zoals FilmicPro. In deze app zie je wel de VU meters tijdens het filmen. Voor losse audio opnames adviseren we de Røde reporter app. Deze is gratis en werkt prima met de Sennheiser Ambeo. Deze app is gratis, super simpel en instelbaar qua interface kleur en opname kwaliteit. Tevens zijn de opnames direct makkelijk te delen op sociale media. De Motiv app van Shure is niet geschikt voor de Ambeo.

Ongemerkt?

Eenmaal met de oortjes in hebben we plaatsgenomen in een zaal met een concert. Dankzij de app kan je ook het geluid van de mics direct doorspelen naar de oortjes. Zo kan je genieten van de muziek terwijl je opneemt. Liever hadden we zwarte oortjes gehad. Nu zaten we met witte sportoortjes in een concertzaal. Als meer mensen dit gaan doen gaan het wel erg opvallen. Ook tijdens een popconcert staan mensen je nog wel aan te kijken waarom je oortjes in hebt.

Opnames delen

Eenmaal klaar sla je de opname op in de app. Dan heb je een hoogwaardige opname die je dan wel nog naar de Mac moet zien te krijgen. Volgens Sennheiser en de Apogee app moet dat via dropbox kunnen. Nou vergeet dat maar. Daar zijn de bestanden veel te groot voor. Na een uur uploaden via wifi hebben we de functie maar gestopt. De enige werkbare weg is via iTunes de opnames uit het bestanddelen te halen en dan te converteren via een app. Erg jammer. Hier kan Sennheiser nog veel leren van Røde die met eigen apps het ook erg gemakkelijk maken om een MP3 of AAC versie aan te maken en deze via diverse sociale media en apps met anderen te delen. Het maken van een app is duur en vooral het onderhoud kan een nachtmerrie zijn als je geen eigen team hebt. Het is duidelijk dat Sennheiser hier nog stappen te zetten heeft. Wij maken de audio opnames met de Ambeo en de Røde Rec of Reporter app. Onderstaande test is gemaakt met de Apogee app.

Als in-ear hoofdtelefoon is de Ambeo erg goed. Ze kunnen zich meten aan de meeste oortjes in het segment rond de 200 Euro. Eigenlijk heb je de binaural microfoons er bijna als bonus bij. De geluidsopname klinken erg goed. In de praktijk merkten wel de twee grote nadelen van dit concept. Allereerst moet je naar de audiobron blijven kijken als je een optreden opneemt. Als je met je hoofd draait, hoor je dat bij het afspelen. Vervolgens is het geluidsbeeld redelijk rondom. Dus de buren die staan te praten tijdens het concert hoor je gewoon. De zogenaamde Dutch Disease, ofwel het continue kletsen van bezoekers tijdens een concert, is erg storend bij live opnames met een binaurale microfoon. Ook de kuchende achterbuurman kan je goed terug luisteren. Of dat nu de bedoeling is? Een richtmicrofoon zoals de MV88 is dan wellicht een makkelijker oplossing.

Conclusie

De Sennheiser Ambeo is een prima binaurale microfoon voor iOS apparaten. Het gedoe met afstandbediening en app doen wat afbreuk aan het gebruiksgemak. Delen van opnames is met de Apogee app vertragend en onmogelijk bij enkel mobiel gebruik. Wie professioneel of als serieuze hobbyist audio opnames maakt, zal de Ambeo waarderen. Het gebruiksgemak moet beter voordat de massa de Ambeo zal omarmen en op waarde weten te waarderen.
** Met de Røde apps werkt de Ambeo wel super simpel. Vreemd dat zo’n groot merk het nalaat om een eigen app te maken. Wie weet triggert onze review de juiste mensen bij Sennheiser.

* update 8 April 2018
** update 8 April 2018

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • goede binaurale microfoon
  • goede in-ear hoofdtelefoon
  • iOS focus
  • rondom opname
  • werkt met andere apps

THE BAD

  • app niet gebruiksvriendelijk
  • onduidelijkheid betaalde opties
  • afhankelijk van app
  • binaurale effecten (richting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events