Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Planet Computers Gemini PDA met 4 sterren.

The Good
 • uniek ontwerp
 • succesvol IndieGoGo project
 • goede afwerking product
 • lekker toetsenbord
 • Gemini eigen apps
 • Android of Linux OS
 • USB-C aansluitingen
The Bad
 • drivers installeren
 • geen goede camera
 • ledjes indicator is wennen
 • veel Android apps niet landscape geschikt


Dik twintig jaar geleden hadden we eenvoudige mobiele telefoons en lompe desktops en zware laptops. Om mobiel aan een tekst of spreadsheet te werken waren er kleine computertjes met als categorie aanduiding Personal Digital Assistent. Psion was één van de drie marktleiders. Het toetsenbord van de Psion Series 5 was uniek. Zou dat toetsenbord anno 2018 ook handig zijn? Het IndieGogo project Gemini wist vrij snel dik een miljoen USD op te halen om deze droom waar te maken. Wij hebben één van de eerste units in gebruik. En bevalt het?

Psion was een Brits merk dat mobiele mini computers maakte. Het bedrijf is ter ziele gegaan toen de smartphone de categorie ouderwets maakte. Het besturingssysteem zit nog in diverse smart tv’s. De Blackberry was begin deze eeuw erg populair door het toetsenbord. Steve Jobs deed ons, bij de lancering van de iPhone, doen geloven dat een toetsenbord niet meer nodig is. Anno 2018 blijft t lastig om lange teksten op een smartphone te tikken en spraak naar tekst is nog lang niet perfect. Deze frustraties en de herinneringen aan het goede toetsenbord maakte ondernemer Yanko verlangen naar een smartphone met het goede toetsenbord van de Psion. De oorspronkelijke ontwerpers zijn betrokken bij de realisatie van de Gemini PDA. Kickstarter en IndieGoGo zijn prima platformen om te polsen of er meer mensen interesse in zo’n product hebben en zo geld op te halen voor realisatie van een droom. Het IndieGoGo Gemini PDA project heeft inmiddels dik twee miljoen USD opgehaald. Wij waren bij de eerste sponsors van het project en ontvingen twee weken geleden onze unit.

Uitpakken

In de afgelopen jaren hebben we diverse Kickstarter en IndieGoGio projecten gesteund. Niet één project was zo voorbeeldig in de informatie voorziening als Planet Computers. Dit is het nieuwe bedrijf dat de Gemini maakt. Bijna elke week was er wel een update om begrijpelijk te maken dat een droom realiseren vaak ook betekent dat deadlines niet gehaald worden. Maar dankzij de goede info begrijpen sponsoren (ofwel backers genoemd) de uitdagingen en keuzes. Oorspronkelijk was de droom gepland voor kerst 2017. Dat was mooi geweest met de CES beurs in januari in Las Vegas. De deadline werd opgeschoven naar maart 2018. Direct na de Mobile Word in Barcelona dus. Op deze beurs konden wij de eerste productie exemplaren zien. Planet computers toonde ook dat het niet alleen Android omarmt, maar ook de Gemini geschikt heeft gemaakt voor Linux variaties zoals Ubuntu. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat een dual boot Android/Linux mogelijk zou zijn. De status is dat je voorlopig moet kiezen tussen OS.

Het doosje waarin de Gemini zit maakt direct duidelijk dat alles draait om het toetsenbord. De Gemini voelt erg degelijk aan en het schanier mechanisme is net zo magisch als de oude Psion producten. In de doos zit een USB-C lader en een gereedschappen om de cover te verwijderen. Onder deze cover zit namelijk het sim-slot en de mogelijkheid om een micro-sd te plaatsen voor extra opslagcapaciteit. Dit gereedschapje moet je dus niet verliezen. Wie een upgrade wil met een extra camera, moet ook dit gereedschapje gebruiken om de cover te vervangen door een andere versie met uitsparing voor de camera die je zelf in de printplaat prikt.

Opstarten

Wanneer we de Gemini opstarten krijgen we een welkomstscherm met de melding dat het een Huawei Nova betreft. Het Het systeem draait op een MediaTek Helio X25 processor. Alle modellen na de eerste 1000 stuks krijgen de X27 processor. Het installeren is gewoon zoals we dat met Android gewend zijn. Planet Computers heeft wel wat aanpassingen in het OS gemaakt om het toetsenbord goed in te stellen. Je kan namelijk kiezen uit diverse lay-outs. Wij hebben gekozen voor VS lay-out. In de instellingen stel je dan taal en toetsenbord Gemini in. Overigens was het vreemd dat Nederland niet in de setup lijst stond. Later konden we dat wel selecteren in de instellingen. Maar we wijze er nogmaals op dat wij echt een product van de eerste productrun hebben. Met wat hulp van support kregen we het toetsenbord exact ingesteld zoals we dat willen. Inmiddels heeft Planet een tooltje uitgebracht om dit sneller goed in te stellen. Het toetsenbord is erg volledig. De enige functie toets die we niet werkend kregen was de lichtsterkte van het fullHD display. Het bleek dat in de instellingen standaard aanpassing aan omgevingslicht aanstond. Zodra we dat uitzetten, werkte ook de functie combinatie om met het toetsenbord de lichtsterkte in te stellen.

Gebruik

Natuurlijk is het even wennen continu de telefoon in landschap modus te gebruiken. Het is ook pijnlijk duidelijk dat veel apps niet goed ontworpen zijn voor horizontaal gebruik. Twitter, linkedin en Tidal werken gewoon niet lekker horizontaal. Alle Microsoft apps zoals Word, Excell en PowerPoint werken voortreffelijk. Natuurlijk werken ook video applicaties zoals YouTube en Netflix perfect. Het geluid uit de stereo speakers klinkt lekker totdat je het echt luid wilt spelen. De makers zijn er van overtuigd dat wie veel blogt of emails de Gemini zal omarmen. Inderdaad in de trein of vliegtuig is werken met de Gemini prima te doen. Werken met een tablet is dan duidelijk minder comfortabel. Wanneer je in een vergadering noties maakt, dan is de Gemini maar een klein apparaatje wat niet een gesprek in de weg staat. Een opengeklapte laptop of omhoog staande tablet blokkeren en gesprek meer. Overigens krijg je vaak na afloop vaak vragen over wat voor grappig ding je gebruikt en of je er ook mee kan bellen. Ja je kan er ook mee bellen, mits je de 4G versie hebt gekocht. Er is ook een versie met enkel wifi. Om te bellen moet je de unit wel openklappen om een nummer te selecteren. Een binnenkomend gesprek kan je met de dichtgeklapte Gemini beantwoorden. De ander hoort niet dat je met een PDA belt. Natuurlijk zie je geen nummer op een display wanneer de Gemini dichtgeklapt is. Er zitten diverse ledjes verborgen in de gleuf aan de bovenkant. In een Gemini app kan je kleuren en signaalfunctie instellen. Zo kan je groene lampjes laten branden wanneer iemand uit de favorietenlijst belt of rode lampjes bij een telefoontje door een onbekend nummer. Of dit nu echt handig werkt moeten we nog ervaren. Het is ietwat vreemd om zo te werken en enkel van nut als je geen telefoon meer wilt meenemen. De accuduur is goed voor twee dagen gebruik of een week stand-by. De camera in het scherm is bedoeld voor skype etc, maar is erg matig.

Aansluiten

De Gemini PDA is uitbreidbaar met een micro-sd kaart. Aan weerszijde zit een USB-C aansluiting. Opladen kan enkel aan de linkerzijde. Aan deze kant zit ook de mini-jack aansluiting. Wij hoopten naar Tidal te luisteren met een goede hoofdtelefoon. Helaas is de Tidal app niet goed bruikbaar in landschapsmodus. Maar de paar nummers die we afspeelden, verraden de matige versterker in de Gemini. Bluetooth is met versie 4.1 een optie. 
Een USB-hubje wat we aansluiten blijkt prima te werken. Voor een HDMI verbinding heb je wel de Gemini usb-c HDMI adapter nodig. Deze is in de Gemini webshop te koop. Houd met alle Gemini bestellingen rekening met twee weken levertijd. Het bedrijf heeft gekozen voor een goedkope koerier die niet de snelste is.

open Gemini PDA

Retro of vernieuwend?

De Gemini PDA is een leuk product . Ex Psion gebruikers zullen de PDA op waarde weten te waarderen. Niets meer van de ellende van vroeger qua synchroniseren. Alles staat immers in de cloud en Android staat garant voor modern gebruik en de nieuwste apps. De Gemini tastbaar die je met een Gemini toets op het scherm tovert, werkt super handig. De eigen notitie app is ook erg gemakkelijk in gebruik. Overigens werkt Evernote super prettig met de Gemini. Een samenwerking met Evernote zou eigenlijk voor de hand liggen. Ik zou de spatiebalk dan voor opnames willen gebruiken. Nu triggert de spatiebalk, in combinatie met een functietoets, de Google spraak assistent. Wie ooit met een PDA heeft gewerkt zal warme gevoelens krijgen met de Gemini. De prijs kwaliteit is ronduit super. Misschien heeft men iets teveel voor betaalbaar gekozen. Betere luidsprekers, een randloos scherm, betere camera en Gemini audio opname app, waren mij twee zonder euro meerprijs waard geweest.
Wie geen toetsenbord op de smartphone mist dient toch eens de Gemini te ervaren. Alleen al de snelheid waarmee je emoji’s selecteert en zoekopdrachten tikt is een verademing.

Conclusie

De Gemini PDA is een erg geslaagde IndieGoGo droom. Een smartphone met toetsenbord heeft zeker nog kans van slagen. Niet voor de massa, maar wel voor iedereen die notities mobiel wil uitwerken of veel blogt. Met een betere camera en nog krachtiger accu is de Gemini het apparaat wat je meeneemt op (zaken)reis. De laptop kan je dan lekker thuis laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.